Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een traumatische gebeurtenis. Meestal verwerken we die zelf. Soms gaat dat niet en dan kan therapie helpen. Vanaf deze week op Zin.nl: 5x therapie (in 5 dagen).
Aflevering 5: Experimentele therapie
Voor de groep die geen baat heeft bij reguliere behandelingen proberen wetenschappers en onderzoekers nieuwe methoden te ontwikkelen. Zo zijn ze bij stichting Centrum ‘45 – een in trauma gespecialiseerde behandelkliniek – bezig met 3MDR-therapie.
Op de loopband
3MDR-therapie staat voor Multi-modular Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation. Een hele mond vol maar de woorden motion-assisted verraden waarom het gaat. Bij deze behandeling word je als chronisch traumapatiënt, bijvoorbeeld oorlogsveteraan, op een loopband gezet met grote schermen aan weerszijden. Daarop worden zelfgekozen afbeeldingen geprojecteerd die je met je trauma associëren. Dat kan een oorlogssituatie of een landschap zijn.
Kijken, horen, ruiken
Het imaginaire beeld van de traumatische gebeurtenis dat met EMDR wordt opgeroepen wordt vervangen door een visueel beeld en er worden geluiden en geuren nagebootst van de schokkende ervaring. Als patiënt loop je als het ware in je herinnering rond en je moet, net als bij EMDR, afleidende taken uitvoeren (in plaats van, zoals bij EMDR, de vinger van de psycholoog volgen).
MDMA-therapie
Waar Ruud Jongedijk, psychiater en directeur van stichting Centrum ’45, ook aan denkt als het gaat om patiënten die niet op reguliere behandelingen reageren, is MDMA-therapie. In de Verenigde Staten zijn ze al wat verder met psychotherapieën waarin gebruik wordt gemaakt van een microdosering methyleendioxymethamfetamine (MDMA): een populaire drugssoort onder festival- en uitgaanspubliek.
Blokkades opheffen
Wat kan een middel op de lijst van verboden middelen toevoegen aan traumabehandeling? Jongedijk: “MDMA heeft een ontspannende en geestverruimende werking. Hierdoor kunnen gevoelens van angst en schaamte wegvallen waardoor de blokkering naar pijnlijke gedachten en gevoelens wordt opgeheven. Dat moet wel onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden en door ervaren psychiaters. Het is nog geen gangbare therapie, we gaan dit verder onderzoeken”.
Andere therapie?
Aflevering 1: Watchful waiting
Aflevering 2: EMDR
Aflevering 3: Cognitieve gedragstherapie
Aflevering 4: Narratieve Exposure Therapie (NET)
Verder lezen?
• Centrum45.nl Site van een kennisinstituut en specialistisch behandelcentrum voor complexere gevallen. Hier vindt u veel informatie over mogelijke behandelmethoden van het psychotrauma.
• Psytec.nl Site van een specialistisch behandelcentrum voor intensieve PTSS-behandeling gericht op mensen met complexe klachten en meervoudige trauma’s. Met een zelftest kun je ontdekken of je mogelijk PTSS heeft.
• Ptss-challenge.nl Elke dag plegen er 22 Amerikaanse militairen zelfmoord door PTSS. Om hier aandacht voor te vragen is de PTSS challenge bedacht: 22 dagen lang 22 keer opdrukken. Ook Jacco Scheer, vrijwilliger bij het Rode Kruis en de Brandweer, is genomineerd. Hij maakte 22 korte afleveringen over PTSS waarin PTSS op een toegankelijke manier wordt uitgelegd.
Tekst: Victor de Kok. Bewerking: Daniëlle Bronsgeest