Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een traumatische gebeurtenis. Meestal verwerken we die zelf. Soms gaat dat niet en dan kan therapie helpen. Deze week op Zin.nl: 5x therapie (in 5 dagen).
Aflevering 3: Cognitieve gedragstherapie
Een klassieke en veel bewezen methode, ook in de behandelingen van andere angststoornissen, is de cognitieve gedragstherapie. Het basisbegrip is blootstelling, of in jargon: exposure.
Andere gedachten
“Je leert als patiënt andere gedachten tegenover de gedachten die angst oproepen te zetten,” zegt hoogleraar en klinisch psycholoog Agnes van Minnen. “Juist door je de gebeurtenis zo levendig mogelijk voor te stellen, verwerk je een herinnering beter.” Zo gemakkelijk is dat niet, want iemand met een trauma wil die opkomende gedachten vermijden: zo snel mogelijk weg van dat wat bang maakt.
Geen controleverlies
Toch gaat een cognitieve gedragstherapeut helemaal terug naar de schok. Alles wat je tóen zag, hoorde, voelde en proefde moet opnieuw worden toegelaten. Je leert dat niet gebeurt waarvoor je zo bang bent: de controle over jezelf verliezen. Het idee is dat je nieuwe gedachten over de gebeurtenis leert formuleren. Daarom nemen behandelaren de gesprekken soms op, zodat je ze later nog eens terug kunt luisteren. Negatieve interpretaties van gebeurtenissen kun je vervangen door meer ‘helpende gedachten’.
Andere therapie?
Aflevering 4: Narratieve Exposure Therapie (NET) (vanaf donderdag 15 februari)
Aflevering 1: Watchful waiting
Aflevering 2: EMDR
Tekst: Victor de Kok. Bewerking: Daniëlle Bronsgeest