Elke dag even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim, ontdekten onderzoekers van het AMC Amsterdam. Aanleiding voor het onderzoek was de groeiende aandacht voor het effect van kou op de gezondheid. Een deel van de 3000 deelnemers douchte zich drie maanden normaal, de anderen moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud (10 graden!) douchen. De koude douchers hadden minder ernstige ziekteverschijnselen en bleken daar ook sneller van te herstellen. Hierdoor meldden ze zich 29 procent minder vaak ziek dan de warme douchers.
Koelkastkwesties
Eieren bewaren in de koelkast of juist niet? En hoe zit dat met tomaten, druiven en broccoli? Daar bestaat veel verwarring over. Met als gevolg: onnodig snel bederf. Om voedsel langer goed te houden, heeft het Voedingscentrum daarom de ‘ja-nee koelkaststicker’ ontwikkeld. Hierop zie je in één oogopslag waar groente, fruit en eieren het best kunnen worden opgeborgen. Plak de sticker op de groentelade in de koelkast of op de koelkastdeur. Gratis te downloaden of te bestellen op Voedingscentrum.nl. Daar vind je ook een online bewaarwijzer. O, en die eieren moeten dus wél in de koelkast.
Zout = nog steeds fout
We eten nog net zoveel zout als tien jaar geleden, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs. De helft van de mannen gebruikt meer dan 9,7 gram zout per dag, tegenover meer dan 7,4 gram bij de helft van de vrouwen. Ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. En dat terwijl het zoutgehalte in diverse levensmiddelen tussen 2011 en 2015 juist met 7 procent is gedaald. Mogelijk strooien we het er dus zelf weer net zo hard bij.
Schone slapers
Naar schatting een kwart van de 45+’ers heeft slaapproblemen. Deze routines kunnen helpen om die te lijf te gaan.
Ochtend
■ Zet de wekker elke dag op dezelfde tijd, óók in het weekend.
■ Drink niet meer dan één kop koffie.
Middag
■ Maak een wandeling van een half uur. Zowel beweging als zonlicht kunnen helpen om ’s avonds beter te slapen.
Avond
■ Zet minimaal een half uur voor je naar bed gaat tv, computer en telefoon uit. Schermlicht stimuleert de hersenen, en die moeten juist tot rust komen.
■ Ga altijd op dezelfde tijd naar bed. Als je na een kwartier nog niet slaapt, sta dan even op. Lees tot je moe bent en ga weer naar bed.
Bron: Harvard Medical School