Alfagolven, K-complexen, slaapspoeltjes: hoewel erg interessant, is het toch even doorbijten dat eerste inhoudelijke hoofdstuk van Iedereen slaapt. Maar met die informatie in het achterhoofd wordt het daarna pas echt leuk. Want inderdaad: iedereen slaapt, of het nu een moeiteloze acht uur betreft of weer een gebroken nacht die je functioneren overdag beïnvloedt. Wat gebeurt er precies als je slaapt? Welke fase heeft welk nut? Ik dacht al redelijk wat te weten van dit eigenlijk heel bizarre fenomeen, maar ik werd telkens weer verrast door nieuwe feiten en bevindingen. Van der Werf weet in heldere taal uit te leggen welke ontdekkingen de wetenschap in pakweg de laatste zestig jaar heeft gedaan, alhoewel hij een begrip als evidentie misschien beter had kunnen omschrijven.
Veel van de weetjes betrek je natuurlijk onmiddellijk op jezelf of op degene die wellicht naast je ligt, steevast je bedpartner genoemd. Het is dus aantoonbaar gezonder om wat kórter te slapen dan gemiddeld, dan langer (hoera!). Ook fijn: al het nieuwe dat je overdag leert wordt tijdens je slaap vastgelegd. En nee, met een studieboek onder je kussen gaan slapen heeft geen zin.
Er is een direct, maar niet eenduidig verband tussen dromen en creativiteit. Ook ik ken het verschijnsel dat ik wakker word met op mijn netvlies een kant-en-klaar beeld of mooie zinnen voor een verhaaltje.
Een apart hoofdstuk gaat over slaapafwijkingen, vol met smeuïge voorbeelden van moordende slaapwandelaars, aanvallen van acute spierverslappingen en ritmestoornissen door ploegendienst. Nee, een ononderbroken nacht vol louterende dromen is niet voor iedereen weggelegd. Het wetenschappelijk onderzoek naar slaap in al zijn facetten gaat dan ook gewoon door, er zijn nog vele vragen die beantwoord moeten worden. Gelukkig heeft het Nederlands Herseninstituut een eigen slaaplaboratorium, verscheen er een wetenschappelijk tijdschrift geheel en al aan slaapspoeltjes gewijd en heb ik onlangs een nieuw bed gekocht.
Welterusten!
Ik geef het boek 4 sterren.
Helder geschreven boek, dat de wetenschap achter slapen duidelijk maakt aan de hand van onderzoeksresultaten, smeuïge weetjes en vragen die nog moeten worden beantwoord.
Gabrielle Hagedorn