Zzp’ers zijn gelukkiger met hun werk dan mensen die in loondienst werken. Maar er kleven ook nadelen aan, als zelfstandig ondernemer ben je een duizendpoot. Er komt boekhouding bij kijken, acquisitie, netwerken en strak plannen: al deze facetten moet je op z’n minst een béétje beheersen. Nog steeds enthousiast? Zin heeft vijf tips:
1. Kom met het gouden idee
Als jouw idee de kritische toets doorstaat, is er alle reden om als zelfstandige te starten. Laat iemand je plannen op haalbaarheid beoordelen, bijvoorbeeld een kritische vriend of ervaren ondernemer. Een eerste opdracht binnenhalen, vaak via een voormalige werkgever, is immers gemakkelijker dan een onderneming draaiende te houden. Een duik richting het zelfstandig ondernemerschap is er een in het diepe. Maar er is wel een schatting te maken van die diepte. Laten we een model los op de onderneming van een zzp’er, dan kunnen we ruwweg drie fases schetsen: die van het oriënteren, de startfase en de groeifase. De oriënterende fase bestaat uit onder meer een marktonderzoek, een persoonlijke sterkte-zwakteanalyse en eventuele afspraken bij de bank en boekhouder. Deze onderdelen komen samen in een ondernemingsplan.
2. Duik in het diepe
Een grote onderschatting in de oriënterende fase ligt in de financiële buffer die je vooraf begroot,” zegt Martijn Pennekamp, oprichter van het startersplatform Ikwordzzper.nl. Hij ziet veel ondernemers stranden omdat ze hun onderneming niet lang genoeg de tijd kunnen geven. “Mijn advies is een bedrag te hanteren van een half jaar netto omzet ter overbrugging. Het duurt vaak een paar maanden voordat de eerste factuur wordt uitbetaald en een buffer geeft je de ademruimte om naar nieuwe opdrachtgevers te zoeken.” Wat startende zzp’ers ook vaak onderschatten, aldus Pennekamp, is het bepalen van een uurtarief. “Met dertig euro per uur lijk je een koopman, maar daarvan blijft weinig over.” Hij doelt op belastingen, verzekeringen, de AOW-verrekening, een reservering voor de buffer, vakantiegeld en aanvullend pensioen. In principe moet je deze kosten en je salaris delen door een uurtarief om op een gewenst bruto maandtarief te komen. Op internet staan tal van tools om een kostendekkend tarief te berekenen, bijvoorbeeld Zzptarief.nl, ontwikkeld door de universiteit van Tilburg.
3. Raadpleeg instanties
De officiële start van uw bedrijf begint bij de Kamer van Koophandel met de inschrijving in het Nederlands Handelsregister: een register van alle ondernemingen en rechtspersonen. 99 procent van de zzp’ers kiest de eenmanszaak als rechtsvorm. Een besloten vennootschap (bv), wordt pas interessant bij zeer hoge winstverwachtingen. Je schrijft je in met een bedrijfsnaam. Een afspraak maken kan online via Kvk.nl en kost vijftig euro.
4. Let goed de boekhouding
De Kamer van Koophandel zet jouw inschrijving door naar de belastingdienst. Vervolgens krijg je en een btw-nummer thuisgestuurd. Op de site van de belastingdienst staan de btw-vrijgestelde beroepsgroepen en sectoren. Mochten je boekhoudkundige kwaliteiten te wensen overlaten, dan is het verstandig om iemand in te schakelen. Welke belastingen moet je betalen en voor welke belastingaftrek kom je in aanmerking? Bekijk je onderneming net zo bedrijfstechnisch als de belastingdienst. Zo voorkomt u onaangename verrassingen in de vorm van een blauwe envelop. Aantrekkelijke regelingen voor de startende zzp’er zijn de zelfstandigen- en de startersaftrek.
5. Ga aan de slag!
In de onderhandelingen met een opdrachtgever of klant kunt u het best een contract opstellen, adviseert Marrink van ZZP Nederland. “Als de afspraken vastliggen is een mogelijke conflictsituatie beter te beslechten.” Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Privéverzekeringen dekken immers niet je werkzaamheden als zelfstandige. Te denken valt aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.
6. handige sites
ZZP Nederland.nl: de grootste onafhankelijke belangenvereniging (35.000 leden) van Nederland
Ikwordzzper.nl: hét platform voor de startende ondernemer.
Belastingdienst.nl: Elke belasting, ontheffing of aftrekpost staat er uitgelegd.
Ondernemersplein.nl: Hét informatiepunt van de overheid voor ondernemers. Ook worden er workshops
aangeboden.