Alvast inspiratie opdoen voor het dekken van een feestelijke kersttafel? De tentoonstelling Nederland dineert – vier eeuwen tafelcultuur brengt spectaculair opgetuigde tafels, aangevuld met kunst en de geschiedenis van dineren bij de rijke elite.
Eten lijkt zo vanzelfsprekend maar het is ook een sociale bezigheid, en een middel waarmee je je kunt onderscheiden. Eten is verleiden via de zintuigen: via de smaakpapillen en met geur. Maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel.
Nederland dineert – Vier eeuwen tafelcultuur toont de bijzondere verhalen over het dineren in betere kringen. Bekijk de mooiste gedekte tafels, waaraan u kunt zien hoe gebruiksvoorwerpen als bestek, servetten en glazen zich ontwikkelden van gewoon functio¬neel tot decoratieve statussymbolen. De tafels worden sfeervol afgemaakt met tekeningen, schilderijen en meu¬bels.
Nederland dineert – vier eeuwen tafelcultuur, van 17 oktober 2015 t/m 28 februari 2016 bij Gemeentemuseum Den Haag. Klik hier voor meer informatie.
Tafelen met Zin
Toen: was het woensdag gehaktdag, aten we zondag kippensoep bij oma en alle andere dagen ‘gewoon’ aardappels, groenten en vlees. Tegenwoordig luidt het keukencredo: Doe maar gek dan doe je al gewoon genoeg! Wat is er gebeurd? Journaliste Juliëtte Eichholz neemt in Zin 12 de Nederlandse eetcultuur onder de loep, van de jaren ’70 tot nu.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Nederland dineert. Fotografie: Koen Hauser.
Woonkamer/eetzaal jachthuis St. Hubertus (1918).