Duurzaam is een uitgehold begrip. Zoveel bedrijven hebben zich het predicaat toegeëigend, maar in de praktijk doet het gros er weinig mee. Vandaar dat ik ‘duurzaamheid’ niet gebruik op mijn website, maar ‘ecologisch klussenbedrijf’. Mijn achtergrond is de biologische land- en tuinbouw. Daardoor voel ik me verbonden met de aarde. Ik wil samenwerken met de natuur in plaats van er tegen te strijden. De materialen die ik gebruik zijn meestal milieuvriendelijk, goede alternatieven voor hardhout of onnodige chemie. Hennep en vlas zijn landbouwproducten die geweldig isoleren.
Vlas levert ook lijnolie, de basis voor biologische verven en onderhoudsproducten. De prijs van deze producten is nauwelijks hoger dan die van steen- en glaswol, die behalve slecht voor het milieu ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel mensen denken verantwoord bezig te zijn met hardhout. Maar weet je hoeveel
energie wordt verspild om al die stammen naar Europa te verschepen? Terwijl in onze klimaatzones ook bomen worden gekweekt – grenen, douglas en red cedar – waarmee je vergelijkbare weerbestendige toepassingen kunt bouwen.
Respectvol met de aarde omgaan, is me niet met de paplepel ingegoten. De basis van wat ik doe, vindt z’n oorsprong op de middelbare school in Sneek. Het groepje scholieren waar ik mee optrok, voelde zich betrokken bij aarde en natuur. Samen runden we een kantine waar we homemade haverkoeken en linzensoep verkochten en biologische koffie. Maar het waren vooral onze gesprekken, waardoor ik meer en meer milieubewust werd. Sinds die tijd zet ik me in om de wereld beter achter te laten dan hoe ik haar aantrof. Ik koop mijn voedsel van biologische teelt, mijn dak ligt vol zonnepanelen, ik verplaats me per fiets en alleen als het niet anders kan in mijn elektrische bedrijfsauto. Ik sta wel eens met een lege accu langs de weg. Maar desondanks voelt het ontspannen dat ik nooit meer naar de pomp hoef, maar mijn auto oplaadt met mijn eigen stroom. Zoals u met uw bootproject actief was meneer Ockels, zo zou ik graag nog een volgende stap willen zetten op woongebied.
Mijn droom is een volledig CO2-neutrale woon- en werkplek creëren. Eerst voor mezelf, later voor anderen. Ik hoop dat ik nog lang duurzaam mag ondernemen. Als het aan mij ligt, ga ik met mijn gereedschap de kist in. Beste Wubbo, jij hebt je dromen en idealen durven delen en draagvlak willen zoeken om ze te verwezenlijken. Hierin was jij mijn voorbeeld.
Mijn dank en respect hiervoor.
Paul Woudstra (1962) probeert met zijn ecologische klussenbedrijf Puurnatuur zoveel mogelijk ‘groen’ te werken. Maar behalve zijn voorkeur voor natuurlijke bouwmaterialen, is hij ook persoonlijk erg verbonden met de aarde.
Meer brieven aan Wubbo Ockels lezen? Dat kan hier.