Wubbo Ockels: astronaut, natuurkundige, uitvinder, onvermoeibaar idealist, overleed op 18 mei 2014. Niet lang daarvoor schreef hij een open brief aan de wereld: we moeten nú onze planeet redden. In elke Zin leest u een antwoord op die brief.
De brief die Wubbo Ockels schreef:
Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen.
Laten we ‘het menselijke tijdperk’ begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons. Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe instelling, een nieuwe eenheid van de mensheid, voor ons voortbestaan.
We zijn geen bijen, die zonder bewustzijn een kolonie bouwen. We zijn geen neutronen, die zich niet bewust zijn van wat ze denken. Nee, we zijn intelligente wezens, en kunnen ons gedrag observeren. We zijn ons allemaal bewust van waar de mensheid naartoe gaat. We kunnen de mensheid in een betere richting krijgen, als we samenwerken. We kunnen een nieuwe religie creëren die ons allemaal samenbrengt.
Er zijn veel religies die mensen samen krijgen, maar nooit alle mensen. De verschillende goden waarin mensen geloven, scheiden de mensheid juist in groepen. Dat heeft geleid tot conflicten en zelfs oorlogen. Deze religies zijn niet duurzaam. Maar als we in de mensheid geloven, zullen we geen conflicten meer hebben, omdat we één zullen zijn. We behoren allemaal tot deze mensheid, we kunnen allemaal in deze ‘hogere macht’ geloven. De God van de mensheid is in ons allemaal. We kunnen ons niet achter deze God verstoppen, omdat het in ons zit. We kunnen ons niet verbergen voor de verantwoordelijkheid voor onszelf.
Geloven in de mensheid is een andere manier van denken. Een bewustzijn van waar we zijn en wat de aarde voor ons betekent. De noodzaak om die aarde te beschermen is een steeds grotere noodzaak geworden. De ruimtevaart heeft ons een spiegel voorgehouden. We zijn nu echt waar we zijn: op een prachtige planeet, waar we niet zonder kunnen. We zijn allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde.
Onze wil is de sleutel. Het geloof in de mensheid zal ons die wil geven. Onze religie zal ons helpen om die wil te uiten. Deze religie moet z’n vorm krijgen: we moeten symbolen, rituelen en kunst maken om ons geloof in de mensheid te uiten. Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Artiesten kunnen de juiste woorden vinden, die hun harten raken. Laat elk van ons helpen om onze religie vorm te geven. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame mensheid.
Dit zijn de 10 geboden van het geloof in de mensheid:
1. De mensheid is onscheidbaar
2. Het doel van de mensheid is overleven
3. De mensheid heeft de aarde en natuur nodig
4. Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur
5. We moeten iedereen respecteren die voor dat doel strijdt
6. Iedereen is verbonden met iedereen via de mensheid
7. Iedereen is verbonden met de natuur en de aarde
8. We zijn allen astronauten van het Ruimteschip Aarde
9. Wie geen respect heeft voor anderen, heeft geen respect voor de mensheid
10. Mensheid, natuur en aarde zijn onscheidbaar
Wubbo Ockels
Aflevering 1: Maurits Groen aan Wubbo Ockels
Maurits Groen (1953) is politicoloog en adviseert over milieu, klimaat en energie. Hij werd al twee keer uitgeroepen tot duurzaamste ondernemer en is medeoprichter van Greenem en DoTheBrightThing. In 2011 startte hij met Camille van Gestel Off-Grid Soluctions, dat de effectieve LED lamp WakaWaka produceert.
Aflevering 2: Maria Westerbos aan Wubbo Ockels
Maria Westerbos (1961) is expert op het gebied van massacommunicatie met inzet van zowel traditionele als nieuwe media. Zij inspireert, begeleidt verandertrajecten en is mediastrateeg. Als directeur en campagneleider van de Plastic Soup Foundation kreeg ze voor elkaar dat Unilever, HEMA, Kruidvat en ETOS plastic uit hun producten weren.
Aflevering 3: Gé Moonen aan Wubbo Ockels:
Gé Moonen (1966) is sinds 2007 directeur van Moonen Packaging, een familiebedrijf dat in 2013 werd uitgeroepen tot Groenste Bedrijf van Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in verpakkingen gemaakt van hernieuwbare, afbreekbare, natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk CO₂-uitstoot tijdens de productie en het transport.
Aflevering 4: Jessika Kersting aan Wubbo Ockels:
Jessika Kersting (1971) en haar partner Martin Qvist (1969) importeren Scandinavische huizen, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde productiebossen. Voor elk gekapte boom worden namelijk twee bomen terug geplant. Omdat de bouwpakketten worden geleverd in standaard maten, produceren de houtzagerijen vrijwel geen restmateriaal. Bovendien scheelt het ten opzichte van bouwen in beton en staal negentig procent CO2 uitstoot. Huisjevanhout.nl
Aflevering 5: Marjan Minnesma aan Wubbo Ockels:
Marjan Minnesma (1966) is directeur van Urgenda, een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen. Ze staat al drie jaar op nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw.
Aflevering 6: Paul Woudstra aan Wubbo Ockels:
Paul Woudstra (1962) probeert met zijn ecologische klussenbedrijf Puurnatuur zoveel mogelijk ‘groen’ te werken. Maar behalve zijn voorkeur voor natuurlijke bouwmaterialen, is hij ook persoonlijk erg verbonden met de aarde.
Aflevering 7: Alfons Wispels aan Wubbo Ockels:
Alfons Wispels (1960) is duurzaam ondernemer. Onder het motto ‘energie van dichtbij is de energie van de toekomst’ levert zijn bedrijf Pure Energie de groenste stroom van Nederland en biedt het de mogelijkheid om CO2-uitstoot te verminderen.
Aflevering 9: Lieve Declercq aan Wubbo Ockels:
Lieve Declerq (1966) is sinds 2012 directeur-voorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens. Ze mengt zich in de discussie over boringen naar schaliegas in Nederland uit vrees dat de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Met stichting Join the Pipe zet ze zich in voor kraanwatertappunten op scholen, sportvelden, in het openbaar vervoer en bij natuurgebieden.
Aflevering 10: Anne-Marie Rakhorst aan Wubbo Ockels:
Anne-Marie Rakhorst (1967) is duurzaam ondernemer en oprichter van Search, een advies- en ingenieursbureau, laboratorium en opleidingsinstituut dat ze verkocht in 2014. Ze schreef boeken over duurzaamheid en bracht vertalingen uit van de bestsellers Cradle to cradle en De upcycle. In 2013 schreef ze met Search de eerste editie van de Nationale Duurzaamheidsmonitor.
Aflevering 11: ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme aan Wubbo Ockels:
ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme (1970) – oudste zoon van Carel Hugo van Bourbon-Parma en prinses Irene – zet zich in voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. “Om als samenleving van een gebruiksmaatschappij naar een duurzame samenleving te komen moet een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid nemen.” Insid.org
Wilt u Wubbo’s brief ook beantwoorden? Mail dan naar redactie@zin.nl ovv ‘Beste Wubbo’.