De première laat nog even op zich wachten, maar wie zeker wil weten dat ‘ie een plek heeft bij de speelse, humoristische operette ‘L’étoile’ van de Nationale Opera kan er maar beter snel bij zijn. Drie redenen om er naar uit te kijken.
1. Het verhaal
‘L’étoile’ gaat over de respectloze marskramer Lazuli, die het slachtoffer dreigt te worden van een jaarlijks ritueel, waarbij koning Ouf I iemand laat spietsen wegens majesteitsschennis. Maar uit angst om zelf ook het loodje te leggen – volgens de hofastroloog zijn hun sterren zo nauw met elkaar verbonden dat ze hetzelfde lot zullen ondergaan – vertroetelt de koning zijn beoogde slachtoffer juist enorm. Met alle misverstanden en chaotische ontwikkelingen van dien.
2. De componist
De operette werd geschreven door de Franse componist Emmanuel Chabrier (1841-1894), die de aanzet gaf tot vernieuwing van opera in de twintigste eeuw. Hij schreef orkestwerken, pianostukken, opera’s en liederen en liet zich inspireren door zijn grote muzikale held Wagner. In zijn opera’s en operettes kwam zijn gevoel voor humor vaak naar voren. Zo ook in ‘L’étoile’, wat vrolijk muziektheater vol zwarte humor oplevert.
3. De hoofdrolspeelster
De Franse mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac speelt Lazuli. In 2011 kroop ze (in Mozarts ‘Idomeneo’) al eerder in de huid van een mannelijk personage – daar wordt ze, met haar slanke postuur, nogal eens voor gevraagd. Over die rol schreef de Volkskrant destijds: “De koningszoon Idamante heeft met de jonge Franse mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac een al even gave en meeslepende vertolkster.” De muziek wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest onder leiding van Patrick Fournillier.
Voorafgaand aan de voorstelling zijn er inleidingen van 45 minuten. De opera zelf duurt 3 uur, inclusief een pauze.
L’étoile – De Nationale Opera
4, 7, 9, 13, 16 en 18 oktober
Nationale Opera & Ballet