De inspiratie voor Sinaasappelstraat komt van Franse filosoof Alexis de Tocqueville en Mien van Dam uit de Haagse Sinaasappelstraat. Dat levert een prachtige voorstelling op.
De Tocqueville deed aan het begin van de vorige eeuw onderzoek naar de sterke, maar vooral ook de zwakke kanten van de democratie. Van Dam leefde op haar beurt gedurende de hele vorige eeuw en kende Willem Drees persoonlijk. Als overtuigd sociaal-democraat streed ze voor gelijkheid van (bijna) iedereen. Ook was ze de grootmoeder van Nederlof.
In de voorstelling brengt Nederlof haar grootmoeder weer tot leven en heeft met haar een fascinerend gesprek over algemeen en eigen belang, visie en mediatraining, het einde en begin van de verzorgingsstaat en prietpraat van sociale leidsmannen.
De pers over Sinaasappelstraat:
“Behalve over politiek gaat het ook over hen beiden. (…) Mien, met haar jarenzeventigbril, platenspeler, gehaakte beddensprei en bekakte manier van verwoorden van weinig bekakte idealen, en Joan met haar snelle manier van praten en redeneren en poneren en weifelen. Een waardevolle hereniging is het, daar in de Sinaasappelstraat.”
**** (De Volkskrant)
“Met een slimme vondst weet ze de stof levend te maken: ze haalt haar grootmoeder terug.”
*** (Parool)
“Nederlofs spel laat prachtig zien hoe haar karakter verscheurd is tussen wantrouwen jegens de politiek enerzijds en apathie als burger anderzijds.”
**** (Theaterkrant)
Bekijk hier een voorproefje van Sinaasappelstraat:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Sinaasappelstraat door mugmetdegoudentand, van 18 september t/m 29 november in diverse theaters. Klik hier voor de speellijst.