
Tv-regisseur en schrijver Thysia Huisman
‘Ik vind het fascinerend om met die schijnwereld te spelen’
Ze is een verhalenverteller. Of dat nou voor tv is, of in boekvorm. Regisseur en schrijver Thysia Huisman (19xx) weet beide genres óók prima te combineren: in haar vorige thriller Sensation Island en in haar nieuwste, Schaduwdorp, vormt de spannende schijnwereld van de televisie het decor.
Je werkt al jaren als regisseur en eindredacteur voor realityprogramma’s als Expeditie Robinson, Project Catwalk en Big Brother. Wat maakt dat werk zo boeiend?
“Het leukste wat er is: met een team van bevlogen makers iets van de grond trekken. Samen een idee uitwerken, op zoek naar de juiste mensen en locaties, draaien, monteren – en dan ineens valt alles op z’n plek. Ik zie het als één grote puzzel. Tijdens de montage leg je alle stukjes – beeld, muziek, voice-over – tot het verhaal klopt. Daar ligt mijn kracht. Ik ben een verhalenverteller, of dat nou voor tv is of in boekvorm.”
En je schrijft thrillers. Hoe combineer je dat met je werk voor televisie?
“Voor mij is het de ideale afwisseling. Als ik schrijf, duik ik helemaal in mijn verhaal. Het liefst schrijf ik de eerste versie van een boek in een paar intensieve maanden. Daarna heb ik vaak weer zin om een tv-klus te doen. Schrijven is prachtig, maar ook eenzaam – ik voel me dan soms net Remi uit Alleen op de wereld, helemaal alleen achter m’n laptop. Tv-maken is het tegenovergestelde: samenwerken, deadlines, actie. Daar ga ik van aan. En als zo’n project is afgerond, grijp ik met liefde weer naar m’n manuscript. Dan ga ik herschrijven, plottwists toevoegen, zinnen omgooien. Ik geniet van die afwisseling.”
Je thrillers spelen zich af in de tv-wereld. Waarom is die wereld zo geschikt als decor?
“Omdat alles daar draait om het maken van spannende televisie. Het is topsport. Er zijn grote belangen, de druk is hoog en mensen gaan soms heel ver om te scoren. Dat levert morele dilemma’s op en die zijn perfect voor een thriller. In zowel Sensation Island als Schaduwdorp zie je hoe mijn hoofdpersonages steeds verder in het nauw komen door hun ambitie. Mijn redacteur zegt altijd: ‘Maak het je personage zo moeilijk mogelijk.’ Nou, in de snelkookpan van de televisiewereld lukt dat prima. En er is natuurlijk ook die andere kant: de buitenwereld ziet glitter en glamour, maar achter de schermen ziet het er vaak heel anders uit. Ik vind het fascinerend om met die schijnwereld te spelen.”
Hoe ontdekte je dat je kon – en wilde – schrijven?
“In 2020 verscheen mijn eerste boek, Close-up, mijn autobiografie. Het vertelt hoe ik als jong fotomodel werd gedrogeerd en verkracht door mijn Parijse modellenagent Jean-Luc Brunel. Ik heb dat trauma lang geprobeerd weg te stoppen. Maar uiteindelijk deed ik – 25 jaar later – als eerste aangifte en werd daardoor klokkenluider. Brunel bleek ook de meisjesronselaar van Jeffrey Epstein en er kwam na mij vervolgens een stroom aangiftes binnen. Brunel werd gearresteerd, maar pleegde in afwachting van zijn proces zelfmoord.
Close-up schrijven was confronterend, maar ook bevrijdend. Vooral omdat het laat zien dat je door op te staan en je stem te gebruiken uiteindelijk echt iets kunt veranderen. Door dit boek ontdekte ik dat ik kan schrijven. Mijn tweede boek, Het boek M, ging over mijn toxische relatie met een crimineel in de jaren 90. Daarna vroeg mijn huidige uitgever me of ik een aantal thrillers wilde schrijven. Dat genre lees ik al van jongs af aan. Een droom die uitkwam dus.”
In je nieuwste thriller Schaduwdorp keert tv-maker Charlie terug naar Urk, het dorp waar ze opgroeide. Waarom wilde ze daar eigenlijk niet meer heen?
“Charlie is op Urk geboren als Greetje Post, in een streng gelovig gezin. Als meisje droomt ze van vrijheid, avontuur, en vooral: weg. De relatie met haar vader is ronduit problematisch. Na de zoveelste ruzie vertrekt ze als 16-jarige naar Amsterdam en bouwt daar een nieuw leven op. Ze belooft zichzelf: ik ga nooit meer terug.”
Toch gaat ze wél terug – voor een programma. Wat drijft haar?
“Haar baas, de bekende presentator Marcus Leeflang, hoort dat zij van Urk komt en ruikt een kans: een nieuw seizoen van zijn misdaadprogramma Crime TV, met Urk als setting. Volgens hem is het een Sodom en Gomorra, en de perfecte setting voor zijn programma. Charlie krijgt de opdracht – want zij kent het dorp. Ze ziet er als een berg tegenop, maar grijpt de kans om zich te bewijzen. Voor Marcus. En voor zichzelf.”
Haar zoektocht blijkt gevaarlijker dan gedacht. Hoe gaat ze daarmee om?
“Wat begint als een spannende reportage, mondt uit in een nachtmerrie. Charlie en haar crew raken verstrikt in de tentakels van een crimineel netwerk. Ze ontdekken al snel de duistere kant van het vissersdorp – en dan is het nog maar de vraag of ze het er levend vanaf brengen…”
En wordt ze dan eindelijk gezien door Marcus Leeflang?
“Tja, dat zou een spoiler zijn! Wie wil weten of Charlie haar doel bereikt – én of het programma er komt – moet Schaduwdorp gaan lezen.”
Hoe kwam je op het idee voor Schaduwdorp?
“Op een borrel ging het over hoe drugs gesmokkeld worden. Containerschepen worden tegenwoordig streng gecontroleerd, dus smokkelaars gooien op volle zee pakketten coke overboord – met een tracker – die dan worden opgevist door vissers. Dat gebeurt niet alleen op Urk, maar in meerdere vissersdorpen. Dat gegeven bleef in mijn hoofd hangen. Op de fiets naar huis wist ik: dit wordt mijn volgende boek.”
Wat heb je zelf met Urk? Ken je het dorp goed?
“Als kind kwam ik er met de boot van mijn opa en oma. Mijn opa vertelde verhalen over de visserij, de tradities, de gesloten gemeenschap. Later las ik natuurlijk de verhalen over ontspoorde jongeren, drugs, dubbellevens. Urk fascineert me. Een dorp dat aan de buitenkant keurig lijkt, maar van binnen barst van de geheimen – de perfecte setting voor een thriller.”
Is er alweer een nieuwe thriller onderweg? En opnieuw in de tv-wereld?
“Zeker! Als een boek naar de drukker is, voel ik altijd even dat zwarte gat… Maar dat is ook de periode waarin ik barst van de ideeën. Vaak komt zo’n idee uit mijn eigen ervaring of door een gesprek op een onverwacht moment. Zo ontstond ook pas geleden het plan voor mijn volgende thriller. En ja: opnieuw met de wereld van televisie als arena.
Ik vind het ook leuk om personages terug te laten komen. In Schaduwdorp zit een bijrol voor een personage uit Sensation Island. Laatst stelde een lezer voor om de hoofdpersonages uit beide boeken in dit nieuwe verhaal te laten samenwerken. En ik dacht: dat is eigenlijk briljant. Dus wie weet…”
Over het boek
Ze maakt een tv-programma over haar geboortedorp en doet dan een levensgevaarlijke ontdekking… In Schaduwdorp krijgt programmamaker Charlie de kans van haar leven: werken voor de beroemde presentator Marcus Leeflang. Voor een onthullende reportageserie keert ze terug naar Urk, het dorp waar ze is opgegroeid – een plek die ze voorgoed achter zich had willen laten.
Maar wanneer Charlie steeds dieper graaft in de duistere kanten van het dorpsleven, ontdekt ze een crimineel netwerk dat tot in de haarvaten van de gemeenschap reikt. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker het wordt. En sommige mensen zijn tot alles bereid om haar het zwijgen op te leggen…
(Schaduwdorp, Xander Uitgevers, € 19,99)
Over de schrijver
Thysia Huisman (19xx) werkt al jarenlang als regisseur en eindredacteur bij verschillende realityprogramma’s, zoals Big Brother, Expeditie Robinson en Project Catwalk. Daarnaast is ze een veelgevraagd spreker. Ze heeft haar ervaringen achter de schermen gebruikt bij het schrijven van haar derde boek Sensation Island. Haar nieuwste thriller is Schaduwdorp.
Zin in?
Wij mogen Schaduw dorp verloten onder 3 nieuwsbrieflezers. Kans maken? Deel je gegevens in onderstaand winformulier. Meedoen kan t/m 9 juli.