BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Weekendje wegwezen: Heerlijk Haarlem

Weekendje wegwezen: Heerlijk Haarlem

Lekker slapen en dito eten? Krijgen wij van Zin maar geen genoeg van. Wij kiezen de meest verrassende spots, dichtbij en iets verder weg. Sla om voor de keuze van Zins online coördinator Petra Schouten (1971): om te overnachten én smakelijk te happen in topstad Haarlem.

Gastronomische hoofdstad, bloemenstad, beste winkelstad van Nederland, de Stad van Frans Hals, hoofdstad van Noord-Holland, de stad waar ik ben geboren, maar niet getogen. Samen met dochter Marvy Lee dompel ik me twee dagen onder in Heerlijk Haarlem.

Officieel ben ik een ‘mug’ maar ik ben niet opgegroeid in ‘Spaarnestad’. Toch voel ik me op de een of andere manier verbonden met de hoofdstad van Noord-Holland. Ooit keken mijn lief en ik er zelfs voor een huis. Dat ging toen niet door, maar wanneer ik met mijn oudste dochter langs de mooiste monumentale grachtenpanden wandel, door kneuterige straatjes langs met stokrozen versierde gevels, een latte drink op een van de vele gezellige pleintjes, een kijkje neem in de verborgen groene hofjes, voel ik iets van spijt. Haarlem is zó leuk.

Het is er gezellig druk maar niet té; er zijn toeristen, maar ik zie nauwelijks van die influencer-achtige types die met hun telefoon in de aanslag in megalange rijen voor de mooiste etalages staan. Struinend in de ‘7 gouden straatjes’ – de zijstraatjes van de Grote Markt – word ik altijd hebberig; het liefst zou ik al die prachtige woonwinkels en conceptstores helemaal leegkopen. Op gastronomisch vlak is het in Haarlem ook heerlijk. Wat zeg ik: na Maastricht telt mijn geboortestad zelfs de meeste horecagelegenheden per vierkante kilometer. Van eenvoudige brasseries tot letterlijk alle wereldse keukens en sterrenrestaurants: de stad heeft voor elke smaak en portemonnee wat wils. En niet te vergeten: alles op fietsafstand van het strand. Wat wil een mens nog meer? Nou, een lekkere punt yellow-velvetcake en een groot glas huisgemaakte ijsthee zouden er wel in gaan. Dus wandelen Marvy en ik naar parkeergarage de Kamp, waar we op het terras van restaurant DeDakkas onze vingers aflikken bij zoveel lekkers en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

DOEN

1. Hofjeswandeling

Na Amsterdam en Leiden telt Haarlem de meeste hofjes. De leukste manier om deze verborgen parels te bewonderen, is via de ‘Haarlemse hofjeswandeling’. De 5,8 kilometer lange online route langs 21 hofjes begint bij het NS-station en heeft een doe-het-zelfopzet. Je loopt de route met behulp van je smartphone heel gemakkelijk en in je eigen tempo. De wandeling kruist ook net-niet-hofjes, oude gasthuizen, het Oude Mannen Huis én de Bavo-kerk. Check de website voor meer info.
Haarlemsehofjes.nl

2. Verzetsheldin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse mensen steeds verder buitengesloten en vervolgd. In de Barteljorisstraat staat het Corrie Ten Boom Huis, gevestigd in het voormalige woonhuis van verzetsheldin Corrie Ten Boom. Tijdens WOII hielp zij samen met haar familie naar schatting 800 Joodse mensen onderduiken. Het indrukwekkende museum is alleen te bezoeken met een rondleiding, die zes keer per dag gratis wordt gegeven – drie in het Nederlands en drie in het Engels. Reserveer minstens een week van tevoren online. Corrietenboom.com

3. Iconisch cellencomplex

Rijksmonument de Koepelgevangenis doet na een spectaculaire verbouwing dienst als tech hub, campus en werkplek. Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven in het imposante gebouw waarin de oude celdeuren nog aanwezig zijn. Zo bevindt zich in een uitgegraven kelder van het iconische oude cellencomplex bioscoop de FilmKoepel. Ook worden er geregeld Makers Markets, vintage sales en architectuurrondleidingen georganiseerd. Dekoepel.com

Boutique Hotel STAATS

‘Van alle ruimten in het hotel, ben ik het meest onder de indruk van The Lounge’

Petra: “De 21 hotelkamers met namen als China Girl en Touch me in de morning in Hotel Staats verschillen niet alleen qua indeling en grootte, ze zijn een belevenis op zich. Dat het boetiekhotel ooit een basisschool was, is duidelijk terug te zien aan de minstens vijf meter hoge muren en ramen in onze auberginekleurige hotelkamer met de mysterieuze naam Moon Shadow. De ruimte, die van onder tot boven auberginekleurig is geverfd, matcht perfect met een modern portret, de over- en vouwgordijnen en de designerlampen. De minikoelkast van Smeg is echter knalroze en het paarse kingsizebed in het midden van de kamer is gestyled met een lichtroze sprei en neon-gele kussens. Kleuren die ook terugkomen in het – door de eigenaren ontworpen – tapijt met cirkels.

De levensgrote kindertekening van een cowboy, getekend met potlood op wit karton, geeft onze hotelkamer een huiselijk tintje. Creatief en gedurfd, ik houd daarvan. Ook de oude schoolgangen zijn een feest voor het oog. Warme kleuren op de muur. Antieke kasten en sidetables vol planten, kunst met een knipoog: waar je ook loopt, je komt ogen te kort. Het ruikt er bovendien heerlijk kruidig en rustiek, een geur die past bij het statige pand. “Woorden als romantiek, premium en warmte waren het uitgangspunt, toen we samen met een conceptbureau onze huisgeur ontwikkelden,” zegt general manager en co-owner Claudia van den Berg. We hebben afgesproken in de The Lounge. Van alle ruimten in het hotel ben ik het meest onder de indruk van deze sfeervolle woonkamer.

Het bloementapijt, het Delfts blauwe servies, de knusse hoekjes met fluwelen banken, de rotan Pauwstoel, de vintagekasten gevuld met boeken en bordspelletjes, de bontgekleurde tegels op de bar, de vazen met bloemen… Het is veel, maar het is mooi en voelt huiselijk. Wie goed kijkt, ziet twee watervogels rond de poot van het ronde kobaltblauwe buffet. In de ochtend staat het hier vol met lekkers, denk aan homemade chia-pudding en vers fruit, en de rest van de dag staan er – voor wie trek heeft – grote glazen potten gevuld met ouderwets snoep en borrelnootjes op de voormalige fontein. “Vroeger was dit de gymzaal,” zegt Claudia. “De Lounge is zeven dagen en avonden per week open, voor hotelgasten én bezoekers van buitenaf. Dat kan dus voor diner, maar ook voor lunch, ontbijt, of gewoon een gezellige cocktail of kop koffie. Op zondag en maandag bieden we tijdens de zomermaanden een kleiner menuaanbod maar is de keuken wel gewoon open.”

Aanbieding

Boutique Hotel Staats trakteert jou als Zin-lezer op een portie bitterballen in de bar tijdens het borreluur. Ook krijg je onder vermelding van de code ZINinHAARLEM een reissetje Staats Bodywash & Bodylotion cadeau (geldig tot eind maart 2026). Hotelstaats.nl

Dané: laagdrempelig culinair

‘Waar het fornuis bruist, de wijn walst en de tijd vliegt,’ lees ik in een artikel over Dané. De naam van het restaurant aan de Riviervismarkt in Haarlem is een samenvoeging van de achternamen van eigenaars Tommy Nelissen (1993) en Laurien Davids (1997). De jonge horecaondernemers leerden elkaar kennen in de tijd dat Laurien nog aan de middelbare Hotelschool studeerde. Laurien ging aan de slag bij een restaurant waar Tommy als souschef werkte; het was haar bijbaantje. Na haar eindstage op Bonaire ging Laurien als gastvrouw aan het werk bij restaurant Brick, waar Tommy in de keuken werkte. “Toen de coronaperiode uitbrak, hebben we samen een cateringbedrijf opgezet zodat we bij mensen thuis konden koken en ons werk konden blijven doorvoeren. Dat smaakte letterlijk naar meer. Toen het monumentale pand van restaurant El Pincho tegenover de beroemde St. Bavo-kerk in 2022, op de markt kwam, besloten we samen om het avontuur aan te gaan. Bij Dané creëren we mooie smaakexplosies in een relaxte, informele sfeer.” Extra bijzonder zijn volgens Laurien de thema-avonden die ze elke eerste donderdag of zondag van de maand organiseren. “Afgelopen week was dat een Vader-zoondiner. Tommy’s vader is ook een horecaman, hij stond achter de bar. In augustus is het thema Fruit de mer. Wat het thema in september wordt, moeten we nog verzinnen.” Marvy en ik worden getrakteerd op een speciale proeverij, met bites van het hele menu. We smullen van brioches met gerookte Zeeuwse paling, daslook en kaviaar, coquilles met ponzu en hazelnoot, flinterdunne Wagyu, en – volgens mijn dochter – de perfecte steaktartaar. Alle gerechtjes zijn kunstig opgemaakt en smaken net zo lekker als ze eruitzien. Ook de ribeye met gekonfijte aardappeltjes om te delen en een stilleven aan groenten smaakt subliem. Eén nadeel: daarna heb ik voor een dessert geen ruimte meer.”

Tekst en beeld: Petra Schouten Media

Aanbieding

Ook bij restaurant Dane hebben we een leuke aanbieding kunnen regelen. Benieuwd naar het extraatje en hoe deze te verzilveren? Je leest het in Zin 10. Bestellen kan via deze link