Als je iemand kent met depressieve klachten, kan het moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Je wilt die ander helpen, maar je weet misschien niet goed hoe. In aanloop naar de Dag van de Mentale Gezondheidsproblemen (10 oktober) delen we tips voor als je naaste depressief is, maar ook voor momenten dat je zelf niet lekker in je vel zit.
Een naaste is depressief
Wanneer een naaste psychische klachten heeft, is dit niet alleen moeilijk voor de persoon zelf, maar ook voor jou. Hieronder enkele tips hoe je hiermee kunt omgaan:
1. Depressie is een ziekte
Het is belangrijk om je in te lezen en de persoon in kwestie het gevoel te geven dat de aandoening er mag zijn. Door je in de ziekte te verdiepen weet je hoe je iemand kunt ondersteunen en wat je het beste wel of niet kunt zeggen. Probeer de ander dus niet op te vrolijken of te adviseren om minder negatief te denken. Degene met een depressie weet zelf best wel wat hij moet doen, maar door de ziekte kan hij het niet. Dus geef geen goedbedoeld advies, maar vraag of én hoe je kunt helpen.
2. Luister en oordeel niet
Geef iemand met een depressie de kans om zijn of haar verhaal te doen. Stel open vragen, toon belangstelling en vraag de ander naar zijn gedachten. Iemand met een depressie schaamt zich vaak voor zijn depressieve gedachten.
3. Blijf die persoon uitnodigen
Vaak zie je dat iemand met een depressie geen zin heeft in een feestje of of uitje. Blijf hem of haar wel voor uitnodigen. Ook als hij/zij niet komt opdagen of steeds ‘nee’ zegt. Voor mensen met depressieve klachten is het fijn om te weten dat ze nog steeds welkom zijn. Ze weten dan dat ze altijd kunnen komen als ze er klaar voor zijn.
4. Blijf belangstellend
Een simpel appje met de vraag ‘Hoe gaat het?’ of ‘Ik denk aan je’ doet de ander al goed.
5. Accepteer zoals het is
Word niet boos om vergeetachtigheid en wees niet te kritisch over zaken die misgaan of te lang blijven liggen. Depressieve mensen hebben een overmaat aan zelfkritiek en vaak het gevoel waardeloos te zijn. Een kritische houding van de omgeving is dan extra pijnlijk.
6. Blijf positief
Prijs iedere vooruitgang, hoe klein ook. Blijf positief en probeer daarin jezelf te blijven.
7. Geduld is een schone zaak
Het kost tijd om te herstellen van een depressie. Ook als iemand professionele hulp krijgt. Heb dus geduld en laat merken dat jij niet verwacht dat de ander snel beter is, maar dat je liever hebt dat diegene goed herstelt.
8. Geef je grenzen aan
Durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Word geen hulpverlener. Ontspan tussendoor en lucht af en toe zelf je hart. Wordt het je teveel, zoek dan professionele hulp of contact met lotgenoten.
Meer info? www.depressievereniging.nl, www.familievan.nl. Of bezoek bijeenkomsten of cursussen voor familie en naasten.
Je bent zelf depressief
1. Wees eerlijk naar jezelf
Het is gemakkelijk om te denken dat jouw klachten vanzelf over gaan, maar vaak is dit niet het geval. Geef daarom aan jezelf toe dat je depressief bent. Je bent dan eerder geneigd om hulp te zoeken.
2. Praat erover
Je hoeft je niet te schamen voor je depressie. Jouw vrienden of familie kunnen een goede steun voor je zijn.
3. Regelmaat
Op tijd naar bed, op vaste momenten eten en vaste rustmomenten geven je houvast. Laat je doen en laten niet bepalen door je depressie. Je bent zelf de baas!
4. Beweeg
Ga wandelen of fietsen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen helpt tegen een depressie.
5. Ga leuke dingen doen
Hoe lastig het ook is om verplicht ‘leuke dingen’ te doen met vrienden en familie; het helpt echt!
6. Kies voor gezond
Sigaretten, alcohol, medicijngebruik en vet eten werken niet in je voordeel. Sterker, deze ongezonde gewoonten kunnen een depressie zelfs verergeren.
Wat is Wereld Geestelijke Gezondheidsdag?
Wereld Geestelijke Gezondheidsdag is bedoeld om de miljoenen mensen die lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen te erkennen. Je kunt Wereld Geestelijke Gezondheidsdag vieren door:
- Even kijken hoe het met je vrienden en geliefden gaat
- Je eigen verhaal online of persoonlijk te delen
- Extra tijd nemen voor zelfzorg
#WorldMentalHealthDay #WorldMentalHealthDay2024
Jan Veltman zegt
Het is januari 1997, een verdrietig en bijzonder moment, althans dat bijzondere is een lang proces geweest van doorzetten en volhouden na mijn eerste reactie toen ‘lekker in mijn vel willen zitten’ gevolgd door ‘het leven is te kort en mooi om mij door wat dan ook te laten ontmoedigen’. Door onbewust een figuurlijke pelgrimstocht te gaan lopen, mij te verdiepen in spiritualiteit; filosofie; psychologie en tenslotte mystiek met vooral daarover autobiografisch te gaan schrijven. Niet veel later vele letterlijke pelgrimstochten volbracht. Kortom dat moment in 1997 voelt nu als een groot geschenk door op eigen kracht of wel de persoonlijke bouwstenen, op het door mijn ouders gelegde fundament te plaatsen tot nu: wie ik ben! Levenskunst is voor mij: levensvragen stellen en proberen daar zelf antwoorden op te geven, een proces om te ontdekken wat levenskracht is. Mijn persoonlijke mening is dat ieder mens dat in zich heeft. Een uitermate langdurig proces om dat te gaan ontdekken, alles met een positieve instelling en zeker de moeite waard!