Van camper proof paella tot kooktips voor in de camper. Op het foodplatform Camperkeuken deelt reis en foodblogger Rosanne recepten speciaal voor in de camper, caravan of op de camping. Kampeerders hebben vaak maar weinig keukenfaciliteiten tot hun beschikking. Maar ook met maar 2 gaspitjes, kun je snel en makkelijk gezonde én heerlijke gerechten op de (uitklap)tafel zetten.
10 tips voor koken in de camper!
Toen we voor het eerst op reis gingen met de camper, moest ik toch even wennen aan de kleine keuken en het gebrek aan bepaalde faciliteiten. Maar wat kan je met weinig moeite veel lekkers uit de camperkeuken toveren! Om dit nog nét iets makkelijker te maken, zet ik 10 ultieme kooktips voor in de camper op een rij:
- Misschien voor de hand liggend, maar zo belangrijk: snijd alles wat je nodig hebt van te voren. Zo heb je tijdens het koken alle ruimte en hoef je je alleen op de pannen te focussen.
- Maak dubbele porties, zo geniet je twee dagen van een heerlijk stoofje, pasta of een salade. Maak je bijvoorbeeld bietenburgers of courgettekoekjes? Maak dan ook een dubbele portie en leg de helft in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker gerecht achter de hand!
- Sta ervoor open om je favoriete ovengerechten op een gaspitje te maken. Want: er kan meer dan je denkt! Ben je gek op zelfgemaakte granola of een lekkere lasagne maar heb je nu geen oven? Maak hem dan gewoon uit de pan!
- In je kleine keuken heb je vaak ook een kleine koelkast. Hier past dus niet eten voor veel dagen in. Ik heb daarom altijd wat dingen uit blik of uit glazen potten in ons voorraadkastje staan. Zo kan ik met tonijn uit blik, zongedroogde tomaten en zwarte olijven heel gemakkelijk een lekkere salade Nicoise maken. Het enige wat je nog even vers moet kopen zijn eieren en sla. Ook heb ik altijd linzen, kikkererwten en kidneybonen in huis voor een lekkere curry, een frisse salade of voor een vegetarisch stoofje.
- Er zijn ook groenten die je niet in de koelkast hoeft te bewaren. Deze groenten blijven een paar dagen buiten de koelkast goed: zoete aardappel, (punt)paprika, courgette, aubergine, pastinaak en wortels. Bewaar de groente in een schaal zonder deksel, die niet in de zon staat. Als het echt heel warm is dan is het slim om de groente sneller te eten of toch in de koelkast te bewaren.
- Is het lekker weer, steek dan de barbecue aan! Een gasbarbecue is op bijna alle campings toegestaan. Ideaal voor op de barbecue zijn bijvoorbeeld groene asperges, plakken aubergine en courgette en gamba’s. Check de bbq-recepten op Camperkeuken.nl voor meer inspiratie.
- Ik bak vaak ‘s avonds wat extra groente, die ik de volgende dag verwerk in een omelet. Zo heb je in een paar minuten een heerlijk lunchgerecht op tafel staan.
- Creëer zelf meer opbergruimte door bijvoorbeeld een kruidenrekje op te hangen, zo hoef je alle kleine potjes niet meer in je keukenkastje te bewaren. Ook is een bordenhouder ideaal. Hier bewaar ik naast mijn borden ook de pannen (gekanteld) in.
- Omdat je natuurlijk geen grote afzuigkap hebt in je camper, kan het flink gaan stinken als je vis gaat bakken. Een goed idee om dus alle ramen tegen elkaar open te zetten. Is het wat kouder weer? Maak de vis dan klaar in aluminiumfolie. Voeg wat olijfolie en kruiden toe aan de vis en vouw het aluminiumpakketje dicht. Geloof me: er komt heel veel minder geur vrij, en de vis smaakt heerlijk!
- Tot slot nog twee producten die voor mij onmisbaar zijn in de camper: de percolator en de Flextrash! Binnen een paar minuten heb je met een percolator heerlijke koffie. Ik dacht onze espressomachine heel erg te gaan missen onderweg, maar de percolator is echt een topper als je koffie wilt maken in de camperkeuken. Tip: het is extra leuk (en lekker) om op je reislocatie verse bonen of gemalen koffie te scoren bij een leuk koffietentje. De Flextrash is de ideale prullenbak voor in een camper. Dit omdat je hem flexibel kan ophangen waar je hem op dat moment nodig hebt. Je verplaatst hem zo van het keukenkastje naar de buitentafel of de autostoel.
Camperproof paella met chorizo en gamba’s
Paella is een gerecht wat mij echt vakantie- en reisvibes geeft. Dit gerecht doet mij denken aan zonnige dagen in het zuiden van Europa, aan lekker laat gaan tafelen en etentjes urenlang uitrekken met een heerlijke fles wijn.
Al dit bovenstaande klinkt natuurlijk als een perfecte match met het camperleven. Maar er is 1 klein nadeel: Paella rijst gaar je langzaam door het te laten trekken in het vocht van het gerecht (vergelijkbaar met risotto). En daar heb je met het oog op het verbruik van je gas natuurlijk niet altijd zin in.
In 20 minuten op tafel
Daarom is dit paella-recept camperproof. Je maakt de paella met gele rijst die je van te voren even kookt. Daarna breng je de rijst op smaak door hem nog even kort te stoven in alle lekkere smaken van de andere ingrediënten. Het resultaat is een camperproof paella die super smaakvol is!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram gele rijst
- 2 paprika’s
- 2 knoflookteentjes
- 1 grote rode ui
- 200 gram doperwten
- 200 gram chorizo
- 200 gram gamba’s
- 1 blokje kippenbouillon
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 10 gram platte peterselie
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Kook de rijst naar aanleiding van de instructies op de verpakking.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de chorizo in halve plakjes en de paprika in kleine blokjes.
- Bak de chorizo kort aan in een grote wokpan, zonder olie. Haal na ongeveer 3 minuten uit de pan. Bak dan de gamba’s kort in de overgebleven olie van de chorizo. Haal na een paar minuten uit de pan en zet samen met de chorizo apart.
- Bak in dezelfde pan nu de ui en knoflook in 2 minuten. Voeg dan de gesneden paprika, de doperwten, een blokje kippenbouillon en een kopje water toe. Laat in een paar minuten inkoken.
- Voeg dan 2 eetlepels paprikapoeder, de gekookte rijst en de chorizo en de gamba’s toe.
- Verwarm nog een paar minuten en schep dan op. Maak het af met verse peterselie.
Kijk voor meer gratis recepten en leuke reisblogs op www.camperkeuken.nl, volg @camperkeuken op Instagram of meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief via www.camperkeuken.nl/nieuwsbrief