Van het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen tot het slikken van medicatie. Soms zijn gewoonten niet goed voor je gezondheid, ook al heb je het misschien niet direct door.
Blij met bacteriën
Je hoeft geen desinfecterende middelen te gebruiken om hygiënisch schoon te maken. Sterker nog: de Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van deze middelen. Die zijn namelijk bedoeld om zoveel
mogelijk bacteriën te doden. Ook de goede, die je lichaam juist nodig heeft. Bovendien kan het veelvuldig gebruik van desinfecterende middelen ervoor zorgen dat bacteriën resistent worden tegen bijvoorbeeld antibiotica. Waardoor deze minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Liever laten staan dus!
Pas op met pijnstillers
Verkeerd gebruik van de zware pijnstiller oxycodon zorgt jaarlijks voor zo’n 700.000 ziekenhuisopnames. Bijna altijd vanwege ademhalingsproblemen. Een belangrijke oorzaak is de combinatie met alcohol. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol de kracht van oxycodon dramatisch kan versterken. Bekende bijwerkingen – zoals slaperigheid en verminderde ademhaling – kunnen daardoor veel heftiger worden. Het effect is groter bij ouderen dan bij jongeren.
Ook het voor velen onschuldige paracetamol kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Herhaaldelijk een beetje te veel paracetamol slikken kan leiden tot een gevaarlijke ‘gespreide’ overdosis. Bij patiënten die een eenmalige overdosis hebben genomen, wijst een bloedspiegelbepaling van paracetamol onmiddellijk op het gevaar van de situatie. Artsen kunnen daar betrouwbaar hun actie op afstemmen.
Bij patiënten die herhaaldelijk net iets te veel paracetamol slikken, valt niets af te leiden uit een medicijnspiegel, omdat deze laag is. Het gevaar is dat een arts de situatie als niet-acuut beoordeeld en de patiënt weer naar huis stuurt, wanneer zo’n patiënt zich in het ziekenhuis meldt omdat hij zich niet lekker voelt. En dat terwijl bij deze patiënten de leverschade zich langzaam opbouwt en zij misschien wel een groter gevaar lopen op sterfte dan patiënten met een eenmalige overdosis en snel behandeld moeten worden.
Lekker lezen in het donker
Het is een hardnekkig misverstand dat ogen van lezen in het halfdonker achteruitgaan. In het duister zetten pupillen uit zodat ze meer licht kunnen opvangen. Het gevolg? Je ziet minder contrast en kunt wat minder goed scherpstellen. Daardoor lijken letters waziger. Mensen denken dan dat ze bijziend worden maar dat hoeft dus helemaal niet. Wél kost lezen in het halfdonker meer inspanning. Waardoor ogen sneller vermoeid of rood kunnen worden en je zelfs hoofdpijn kunt krijgen. Maar dat is verder niet schadelijk. Geef je ogen even rust en ze herstellen vanzelf weer.