De aangrijpende voorstelling De steen in mijn mond is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin, waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.
Het verhaal
Aangrijpend oorlogsdrama door de ogen van een kind: “En vannacht is het oorlog geworden… ging helemaal vanzelf… hoefden we niks voor te doen… hoefden we niks voor te kunnen… dat deden de Duitsers voor ons… gratis en voor niks…” Ze is een meisje als ze de oorlog ingaat… ze is geen meisje meer als ze de oorlog weer uitloopt… ondertussen is ze veel te snel volwassen geworden…
Levensverhaal
De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols – geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder – maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens. Actrice Juul Vrijdag, onder meer bekend van de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, speelt de monoloog in de gereconstrueerde barak op het kampterrein.
De steen in mijn mond is een coproductie van MATZER Theaterproducties met Nationaal Monument Kamp Vught en de Verkadefabriek en wordt mede ondersteund door Vfonds. De voorstelling wordt gespeeld in de barak van Kamp Vught. Deze locatie is bijzonder omdat een deel van het verhaal zich hier heeft afgespeeld, terwijl 2024 tachtig jaar bevrijding in Brabant markeert.
Speciaal voor Zin lezers
Zin lezers die de voorstelling ‘De Steen in mijn mond’ bezoeken, krijgen op vertoon van hun ticket € 2 korting op de entree voor het museum. Deze actie is geldig t/m december 2024.
Angele zegt
Lijkt me een mooi boek!