Loop jij warm voor culturele gebruiken en tradities? Dan kom je dit weekend (9 & 10 september)goed aan je trekken tijdens de Open Monumenten Dag 2023. Het thema is namelijk Levend Erfgoed, culturele tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen. Die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.
Uniek Werelderfgoed
Werelderfgoed is een gebied of gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld. Alleen UNESCO kan een erfgoed op de Werelderfgoedlijst plaatsen met als doel het internationaal te beschermen. Klik op de collages en ontdek welke gebieden of gebouwen meedoen met de Open Monumenten Dag 2023.
Religieus erfgoed
In Nederland is er veel bijzonder religieus erfgoed. Tijdens Open Monumentendag zijn veel kerken vrij toegankelijk.
Industrieel erfgoed
Onder industrieel erfgoed wordt verstaan: de voortbrengselen van de mens ten behoeve van de dagelijkse arbeid. De waardering voor dit bijzondere erfgoed is eigenlijk pas vanaf de jaren 60 voorzichtig op gang gekomen.
Spannende kastelen
Met kasteel wordt verwezen naar een zelfstandig, versterkt bouwwerk dat onder middeleeuwse omstandigheden te verdedigen was.
Luistertip
Vincent Bijlo en Hein van Beek bezoeken samen met mensen die er heel veel van weten Rijksmonumenten. Bijlo luistert, Van Beek kijkt en de kenners vertellen. In het tweede seizoen van De Open Monumenten Podcast bezoeken ze samen molen De Onrust aan het Naardermeer, het Unesco Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, Kasteel Biljoen in Velp en het Academiehuis in Zwolle waar de opening van Open Monumentendag 2023 plaatsvindt. Bijlo: “We brengen de monumenten tot leven, we geven ze een plaats in de geschiedenis van Nederland die ze verdienen.”
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief