Koken op de barbecue? Helemaal niet moeilijk. Misschien dat al die stoere mannen daarom
zo graag de grilltang ter hand nemen. Susan Aretz (1972) doet bepaald niet voor ze onder. Ziehier drie grilltoppers uit haar kookboek BBQ-tijd waarmee wíj ons deze zomer eens even fijn met rook omhullen. Schenk jij de wijn in, schat?
Hoog tijd dat een vrouw laat zien hoe lekker hetisomte koken op de barbecue. In BBQ-tijd vind je een keur aan toegankelijke recepten voor zowel de kamado als de reguliere barbecue. Of je nu snel aan tafel wilt of de tijd hebt: Susan Aretz bedacht voor elk moment een passend recept. Ervaar dat de combinatie van vuur, rook en buiten koken heerlijke gerech- ten oplevert. Inclusief tips voor het gebruik van de restwarmte van je barbecue.
KOREAANSE ZALM
Met gebakken rijst & kimchi komkommer
hoofdgerecht (4 personen) | voorbereiding 25 minuten bereiding 30 minuten
Ingrediënten 400 g zalmfilet met vel (aan één stuk)
Voor de Koreaanse zalmmarinade
1 tl gehakte knoflook ■ 1 tl geraspte gember ■ 1 el sojasaus ■ 11⁄2elGochujangpasta■ 1tl sesamolie ■ optioneel 1 tl zelf- gemaakt kruidenzout met zwarte knoflook en sojasaus Voor de kimchi-komkommer 250 g komkommer ■ 2 el kimchi- vocht ■ 1⁄2 el suiker
Voor de gebakken rijst
1 ui, gesnipperd ■ 2 el zonne- bloemolie ■ 2 wortels, in dunne reepjes gesneden ■ 300 g mini paksoi, de helft in reepjes, de andere helft ongesneden (alleen het kontje eraf gesneden) ■ 3 lente-uitjes, het wit en groen allebei in ringetjes gesneden
■ 2 tenen knoflook, geraspt ■ duimgroot stuk verse gember, geraspt ■ 2-3 el kimchi, fijn- gesneden ■ 200 g rijst, lange korrel* ■ 1⁄2-1 el gochujang pasta ■ 2 el sojasaus (Tomasu) ■ 1 tl sesamolie
ook nodig pan/wok en gietijze- ren, barbecuebestendige pan
* gekookt volgens gebruiksaan wijzing en helemaal afgekoeld. Dit kan dus prima al eerder wor den voorbereid
Van tevoren Meng alle ingre- diënten voor de zalmmarinade (exclusief het kruidenzout). Gebruik je het kruidenzout, strooi dit dan over de zalm voor je die met huid naar boven in de marinade legt. Afgedekt in de koelkast zetten en laten staan
tot je gaat eten. Schil de kom- kommer en snijd in dunne plak- jes. Meng het kimchi-vocht met de suiker. Marineer hierin de komkommer, zolang als je wilt.
Bereiding Verhit de barbecue direct op 200°C. Je start voor deze maaltijd met het maken van de gebakken rijst. Verwarm hiervoor de olie in een gietijze- ren pan of wok/wadjang en fruit hierin de ui vijf minuutjes aan. Voeg dan de wortel, ongesneden paksoi en lente-ui toe en schep alles gedurende drie minuten om. Doe de reepjes paksoi, knoflook, gember en kimchi erbij en schep nog drie minuten om. Breng dit op smaak met de gochujang-pasta (hou je niet van te pittig, laat het dan bij een halve eetlepel), sojasaus en sesamolie. Nog een keer alles goed doorscheppen en dan de rijst erbij. Die bak je een aantal minuten goed mee, tot hij door en door warm is. Even proeven of de smaak naar wens is en dan haal je de pan/wok met hand- schoenen van de barbecue. Verhit nu een gietijzeren en bar- becuebestendige pan, zonder olie, op het rooster. Haal de zalm uit de marinade en leg met het vel naar beneden in de hete pan. Deksel dicht en vijf minu- ten bakken. Dan voorzichtig omdraaien en nog drie tot vijf minuten bakken. Het resultaat is een prachtig rosé gebakken zalm. Serveer samen met de gebakken rijst en de kimchi komkommer en geniet!
Win met Zin
Kans maken op de dit fantastische BBQ kookboek?
Ga via deze link naar de Win met Zin-pagina van Zin 07!
ANANAS
Met limoenmascarpone
dessert (4 personen) | bereiding 25 minuten
Ingrediënten 1 hele ananas, kroon eraf en schil verwijderd ■ 5 el lekkere rum* ■ 1-2 tl chilivlokken Voor de honing-limoenmascarpone 125 g mascarpone ■ 1 el (Manuka) honing ■ rasp van 1 limoen + kneepje sap naar smaak ■ 1 el fijn- gesneden verse munt ■ optioneel: 2 el geroosterde noten, bijvoorbeeld cashew of pistache, grof gehakt ook nodig barbecue (direct vuur) op 200°C, aluminiumfolie
Bereiding Leg je geschilde ananas in het midden van twee royale vellen aluminiumfolie. Bestrooi je ananas met de chilivlokken en giet de rum erover. Even goed erdoor heen draaien en dan stevig inpakken, zodat de rum er niet uit kan lopen. Leg je ingepakte ananas in een schaal en zet weg in de koelkast. Meng voor de limoenmascarpone in een kommetje de mascarpone met de honing, limoenrasp, kneepje limoensap en munt. Proef even of je het zuur en zoet zo goed in balans vindt. Zet afgedekt weg in de koel- kast tot gebruik.
Zorg dat je barbecue op 200°C (direct vuur) verhit is als je de ananas wilt gaan grillen. Snijd je ananas in dikke plakken. Hoeveel dat er zijn hangt af van de grootte van je ananas. Gril de plakken ana- nas drie tot vier minuten per kant, direct op het rooster. Leg je gegrilde ananas op een schaal. Goeie schep van de limoenmascarpone op je ananas en als je wilt nog wat geroos- terde noten erover heen. Yum!
* Susan gebruikt graag Masskara rum van Don Papa of Queen pine apple & spice rum van Spirited Union
Uit: BBQ-tijd. productie: Daniëlle Bronsgeest. beeld: Mitchell van Voorberge
Meer recepten?
In Zin 7 2023 staat ook nog een verrukkelijk vega voorgerecht voor op de grill. Benieuwd naar de bereidingswijze? Bestel Zin 7 via deze link.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Patrick Mertens zegt
Loot graag mee
Annemie Cornelis zegt
Doe graag mee
Geertje Oreel zegt
Graag meeloten