Vlees en zuivel hebben een enorme impact op het klimaat. Dit terwijl je het heel
makkelijk kan vervangen! In één week kun je al flink wat positieve gevolgen teweeg brengen, laat staan als je gemotiveerd bent om na de Week Zonder Vlees en Zuivel structureel groener te gaan eten. We geven je zeven redenen om het op z’n minst te proberen.
1. Minder hart- en vaatziekten
Door meer plantaardig te eten, verbeter je je eigen gezondheid. Onderzoek wijst uit dat vegetariërs een lagere cholesterol en bloeddruk en daardoor minder vaak met hart- en vaatziekten kampen.
2. Minder uitstoot van broeikasgassen
De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde. Een groot deel, 14,5%, van alle uitstoot van broeikasgassen komt van veehouderij. Voor het produceren van een kilo rundvlees komt 19,4 kilo CO2 vrij, voor een kilo vegaburger is dat maar 2,6 kilo CO2.
3. Minder waterverspilling
Van al het water dat we gebruiken is 85% nodig voor ons eten en drinken, stelt het Voedingscentrum. Dierlijke producten dragen het meest bij: veehouderijen verbruiken zeer veel water. Zo is er 15.000 liter water nodig is om één kilo rundvlees te produceren. Voor 100 gram varkensvlees is 600 liter water nodig en voor een kilo kaas 5.000 liter.
4. Minder dierenleed
Van de meer dan 70 miljard dieren die wereldwijd jaarlijks worden gefokt, brengen 50 miljard hun leven door op intensieve veehouderijen. De vee-industrie staat bekend om de slechte leefomstandigheden voor de dieren. Door minder of geen vlees en zuivel te eten beperk je dierenleed.
5. Minder bomenkap
Alle dieren in de vee-industrie moeten gevoed worden. Er worden grote delen van wouden gekapt om plaats te maken voor sojaplantages en weilanden. Dat is slecht voor de biodiversiteit. Bovendien komt een groot deel van de soja terecht in veevoer en wordt maar een klein percentage voor vleesvervangers zoals tofu en tempeh5.
6. Minder overbevissing
Al jaren worden vissoorten bedreigd met uitsterven door overbevissing. Dit komt mede door illegale visserij, waarbij geen toezicht is op de hoeveelheden die gevangen worden. In 2050 zal er niet meer aan de wereldwijde vraag naar vis kunnen worden voldoen. Daarnaast staat de visserij bekend om vervuiling van zee, en verstoring van de biodiversiteit in de zee. Als je toch graag vis wilt blijven eten, kies voor vis met een keurmerk.
7. Minder honger in de wereld
Een miljard mensen die geen toegang hebben tot goed voedsel en water op de wereld. Hoe leg je die mensen uit dat er om één kilo rundvlees te produceren, 14,52 kilogram graan nodig is? Graan dat we zelf ook kunnen consumeren? Het is zo duidelijk als wat: door minder vlees te eten, help je om voedselverspilling door de vee-industrie tegen te gaan.
Een week zonder zuivel en vlees? Zo houd je het vol!
Drink je cappuccino deze week eens met havermelk. Dit plantaardige drankje verbruikt 4,5 keer minder CO₂ dan koeienmelk en 1,5 keer minder water. Door bijvoorbeeld een jaar lang drie keer per week je drinkzuivel door een plantaardig alternatief te vervangen, bespaar je 215 kilometer rijden met de auto en 251 liter water. Als je dat ook doet met kaas en eetzuivel (zoals yoghurt en kwark), is de impact nog groter!
Vegan tips? Download hieronder het receptenboek van 2022!
Over Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Van 6-12 maart 2023 vindt de zesde editie plaats van de Nationale week zonder vlees. De jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog De Hippe Vegetariër. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewustmaken van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn.
Meer info? weekzondervleesenzuivel.nl
Gertie Ploeg-Cox zegt
Fijn dat jullie hier aandacht aan besten .. blij mee!
Boek lijkt me geweldig!