De 20ste eeuw was misschien de eeuw van de grote ideologieën, in de huiskamer heeft pas écht een revolutie plaatsgevonden. Toch vindt Suzanna Jansen (1964), bekend van Het pauperparadijs, dat we er nog lang niet zijn als het over de emancipatie van de vrouw gaat. Ze schreef er een even urgent als persoonlijk boek over.
Hoe groot is de druk als schrijver van het enorm succesvolle Het pauperparadijs om met een nieuw boek te komen?
“Ik vind schrijven moeilijk, een zwaar proces. Het voelt of ik in een tunnel zit waarin je alleen vooruit kunt maar aan het einde geen licht ziet. Je weet niet eens of er een einde is, kunt daar alleen op hopen. Bijna meteen na het verschijnen van Het pauperparadijs – haast vijftien jaar geleden – vroegen mensen al waar mijn volgende boek over zou gaan. En die vraag werd steeds vaker en indringender gesteld naarmate er meer tijd verstreek. Ik dacht steeds: moet ik echt terug die tunnel in? Het was een enorme drempel om mijn tweede boek te schrijven (Ondanks de zwaartekracht, red.) Maar dat boek móest geschreven worden, dus ben ik de drempel over geklauterd. Sindsdien kan ik me iets beter tegen de druk weren. Maar het is nog net zo eng om De omwenteling of de eeuw van de vrouw nu aan lezers bloot te stellen.”
Precies honderd jaar geleden mochten vrouwen voor het eerst stemmen. Waar staan we qua emancipatie?
“In 1922 mochten vrouwen voor het eerst naar de stembus, en nu, in 2022, telt onze regering evenveel vrouwen als mannen. Voor het eerst. Daar hebben we dus honderd jaar op moeten wachten. Ik denk dat dit iets zegt. Vrouwen worden natuurlijk niet meer ontslagen zodra ze trouwen, ze zijn niet meer ‘handelingsonbekwaam’ vanaf hun ja-woord, alle opleidingen en banen zijn open voor v/m/x. Ik heb een tijd gedacht: we zijn er bijna, alleen nog even wennen met z’n allen. Door mijn onderzoek denk ik dit niet meer.
Nu ik weet hoe lang het heeft geduurd voor we allemaal dezelfde rechten hebben veroverd en hoe kort geleden die pas zijn bereikt, is het tot me doorgedrongen dat deze gelijkheid nog niet stevig verankerd is. Internationaal worden er al vrouwenrechten teruggedraaid onder invloed van conservatief-religieuze landen en het groeiende populisme. Kijk naar abortus in Amerika. Ook bij ons staat dit nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. We moeten onze gelijke rechten niet voor vanzelfsprekend houden en alert zijn, wij allemaal, v/m/x.”
Spraken je moeder Betsy (1922-2015) en jij veel over de positie van de vrouw?
“Mijn moeder en ik zijn samen geëmancipeerd. Ik was tiener, zij in de vijftig toen we via mijn oudere zus Petra met feminisme in aanraking kwamen. Elk op onze eigen manier maar toch ook samen waren we daar eind jaren 70, begin jaren 80 mee bezig. Daarna hadden we over dit onderwerp aan een half woord genoeg.”
Ben je mede daardoor op het idee gekomen voor het boek?
“Dat kiesrechtjaar 1922 spookte al een tijdje door mijn hoofd. Ik realiseerde me dat de 20ste eeuw wordt gezien als de eeuw van de grote ideologieën, maar hoe zag het leven eruit in de huiskamers waar wij bijna allemaal zijn opgegroeid? Daar heeft een revolutie plaatsgevonden. Ik wilde die eeuw beschrijven vanuit het perspectief van vrouwen omdat hun levens die van ons allemaal hebben beïnvloed. Toen ik een oproep tegenkwam voor ‘abortusbuddy’s’, mensen die vrouwen begeleiden om door de demonstranten heen een abortuskliniek te bereiken, werd dit onderwerp des te urgenter.
Op mijn 16de had ik voor het recht op abortus gestaakt, hoezo moesten we het er wéér over hebben? Vervolgens dacht ik aan mijn moeder en viel het kwartje: door haar leven in de brede geschiedenis te plaatsen kon ik schrijven over gewone vrouwen en tegelijk een soort ‘ondertiteling’ verschaffen bij actuele discussies over de positie van vrouwen.”
Je moeder werkte op kantoor tot ze ging trouwen. Frustreerde dat haar? Kwam ze in verzet?
“Mijn moeder sprak altijd met glans in haar ogen over haar jaren op kantoor. Als een heel belangrijke periode in haar leven. Bij mijn onderzoek ontdekte ik dat ze maar achtenhalf jaar buitenshuis had gewerkt. Wat mijn moeder meemaakte was voor alle vrouwen gewoon: zodra je trouwde, werd je ontslagen. Trouwen betekende: huisvrouw worden voor de rest van je leven. Alle vrouwen werden opgevoed met het idee dat dit hun natuurlijke taak was. Toch kregen veel vrouwen in de jaren 50, 60 last van de ‘huisvrouwenvermoeidheid’. Hoe gek ze meestal ook op hun kinderen waren, ze werden ongelukkig door het geestdodende en geïsoleerde bestaan dat zich alle uren in huis afspeelde. Niet voor niks werd valium zo populair.
Mijn moeder werd opgenomen in een rusthuis voor overspannen huisvrouwen. Ze had migraine en was diepongelukkig. Ik heb de brieven gevonden die mijn ouders elkaar in die periode schreven. Heel aangrijpend: mijn moeder die ziek was maar zich toch de hele tijd schuldig voelde dat ze niet thuis was om voor het gezin te zorgen. En mijn vader die met zijn dochters de moed erin hield.
De emancipatiegolf van de jaren 70/80 was voor veel vrouwen echt een bevrijding. Ze leerden dat ze ook naar andere dingen mochten verlangen. De ‘moedermavo’ – overdag, terwijl de kinderen ook op school zaten – opende voor heel veel vrouwen de wereld. Zodra die lessen ook op vwo-niveau werden gegeven, heeft mijn moeder zich meteen opgegeven. Ze genoot er intens van dat ze na veertig jaar haar hersenen weer kon gebruiken. We zaten in hetzelfde jaar. Ik vond dat mijn moeder irritant hoge cijfers haalde, maar ik was wel trots op haar.”
Hoe verklaar je dat in de VS en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 60 al 1 op de 3 vrouwen werkte, en in Nederland maar 3 op de 100?
“Er wordt vaak op gewezen dat Nederland zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog niet of nauwelijks heeft gevochten. In landen om ons heen vertrokken veel mannen naar het front en namen vrouwen de economie over. Dat is in Nederland veel minder gebeurd. Na de bezetting werd Nederland bewust gebouwd op het ‘huisvrouw+kostwinnermodel’. Vrouwen die verdienden werden zo zwaar belast, dat het niet loonde. Kinderopvang werd heel lang bewust niet door de overheid gesteund. Dit maakte het des te moeilijker om je tegen de huisvrouwenmoraal te verzetten. We lopen hierin nog steeds achter. Op dit vlak is Nederland behoorlijk conservatief.”
Je moeder en jij doen in 1981 allebei mee aan de staking tegen de abortuswet. Hoe deden jullie dat?
“In 1981 deden vier- tot vijfhonderdduizend vrouwen en meisjes mee aan die staking. Economisch legde dat weinig gewicht in de schaal omdat weinig vrouwen een betaalde baan hadden. Maar een dag het huishouden niet doen, werd wél gemerkt. Mijn moeder sprak zich met die staking voor het eerst openlijk uit. Zij liet de boel de boel – ook al vermoed ik dat ze wel de boodschappen had gedaan zodat mijn vader wat te eten had als hij uit zijn werk kwam. Ik ging die dag niet naar school. Zij, 58, vierde de staking in het buurthuis om de hoek, op vertrouwd terrein. Ik, 16, liep zingend en leuzen scanderend de hele stad door.”
Wat wil je bereiken met het boek? Welke discussie kan het oproepen?
“Ik hoop dat mijn boek niet wordt gezien als een ‘vrouwenboek’. Het gaat ons allemáál aan. Als je terugkijkt, begrijp je beter waar ingewikkelde discussies van onze tijd in wortelen – vrouwen die opgeroepen worden meer uren te maken ten bate van de maatschappij zonder dat er meer kinderopvang is of een andere taakverdeling, het venijnige oordeel over zowel ‘deeltijdprinsesjes’ als voltijds werkende moeders maar niet over vaders, de moeite die het nog altijd kost voor vrouwen en mannen om de vaste rolpatronen los te laten, et cetera. Ik hoop dat mijn boek duidelijk maakt dat kwesties waar individuele vrouwen en mannen mee worstelen niet particulier zijn en niet alleen van nu. Dat we zulke knelpunten dus met z’n allen moeten oplossen. En ook dat deze emancipatie geen gelopen race is.”
Win met Zin
We geven 5 boeken van Suzanna weg. Kansje wagen? Deel in de comments waarom jij De omwenteling of de eeuw van de vrouw wil winnen. 08-11 – Deze winactie is afgelopen. De winnaars hebben per mail bericht gekregen.
Over het boek
Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen schetst in De omwenteling of de eeuw van de vrouw de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam.
Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Ze legt de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. Waarin de genderverhoudingen van onze tijd hun wortels hebben.
(De omwenteling of de eeuw van de vrouw, Ambo Anthos, € 22,99)

De schrijver
Suzanna Jansen (1964) woonde en werkte als correspondent in Moskou. Als journalist schreef ze voor De Morgen, NRC Handelsblad, Trouw, HP/De Tijd en Opzij, en werkte ze voor zowel de VPRO als de VRT. In 2008 verscheen Het pauperparadijs. Het boek groeide uit tot een bestseller waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht en zowel een Duitse als Spaanse vertaling is verschenen. Als dramaturg werkte ze mee aan theaterspektakel Het Pauperparadijs, dat lovend werd ontvangen. Verder verschenen van haar onder meer Ondanks de zwaartekracht (2018) en Wael (2019).
Wat een prachtige prijs, super lief en leuk dat jullie dit zomaar weggeven ❤️
Heel herkenbaar!! Bij mijn ouders ging het net zo. Toen mijn moeder trouwde werd ze gevraagd nog 3 maanden door te werken ivm de eindejaarsdrukte. Mijn vader werkte in hetzelfde bedrijf en werd er op aangesproken of hij zijn vrouw niet kon onderhouden!! Ze moesten inwonen bij opoe en toen mijn moeder geen baan meer had verveelde ze zich dood. Er was nauwelijks een huishouden te doen met 1 kamer….
Ik doe graag mee – ik wil het met plezier lezen
Ik zou heel graag dit boek willen lezen over de geschiedenis van de vrouwenrechten in Nederland. Wat mij betreft mag hier vaker bij worden stilgestaan, ook bij de weg die nog af te leggen is, want we zijn er nog niet.
Ik zou heel graag dit boek willen lezen over een ongelofelijke recente geschiedenis in Nederland die misschien nog steeds doorloopt.
Zou graag dit boek willen winnen , Susanne is een geweldige schrijfster.
Heel herkenbaar dit verhaal, in mijn familie ging het net zo, mijn moeder deed ook tegelijk met mij en mijn broer de middelbare school. En heeft ook gestreden voor haarzelf. Ik ben heel benieuwd naar dit verhaal.
omdat mijn oma analfabeet was en ik een Master in Nederlands heb…
Het lijkt me een prachtig boek
Lijkt me een persoonlijk en meeslepend verhaal over emancipatie en hoe de positie van vrouwen de afgelopen 100 jaar is veranderd.
Het boek zal een mooi overzicht geven van de laatste eeuw en de rol van de vrouw
Tijdens mijn werk als verpleegkundige was het in de jaren 70 nog bijzonder als je partime door werkte als je kinderen kreeg
Graag wil ik meeloten voor een gratis exemplaar
Ik zou graag dit boek willen weten om nog meer de kunnen doorgronden wat er de afgelopen eeuw allemaal is gebeurd. Zo moest mijn moeder stoppen met werken toen de trouwde, terwijl ze ingenieur was. Dat is dus nog maar 1 generatie geleden.
Dat vrouwenrechten die we nu als vanzelfsprekend ervaren, nog maar zo recent zijn, is stof tot nadenken. Ook ben ik er niet zeker van dat in de wereld waarin we nu leven, niet aan de rechten van vrouwen getornd zal worden. Ik denk dat het goed is om over het verleden te lezen, zodat we het heden beter begrijpen. Ik wil De omwenteling of de eeuw van de vrouw daarom graag lezen.
lijkt mij heel interessant om te lezen en te zien hoe goed wij het tegenwoordig toch hebben !
Het pauperparadijs verslonden, hoe kan het ook anders met Veenhuizen in de buurt. Graag lees ik verder over de vrouwen in de familie van Suzanna Jansen. Ze schrijft zo beeldend!
ik weet nog dat mijn moeder moest stoppen met werken toen ze ging trouwen, ook al was het het liefste wat ze deed. gelukkig heeft ze al haar liefde toen maar in ons gestopt. maar wat is de wereld tekort gekomen!
Een boek wat je aanzet tot nadenken. Het boek wat ik zoek!
Naar aanleiding van Het Pauper paradijs een bezoek gebracht aan Veenhuizen. Ik vond het boek indrukwekkend en ontluisterend.
Ik was erg onder de indruk van Het Pauperparadijs, een stukje Nederlandse geschiedenis dat me onbekend was.
Ik zou nu heel graag lezen hoe het Betsy en haar dochters verder vergaat.
Ben erg benieuwd naar dit interessante en boeiende boek, ik loot graag mee voor wat nieuw leesplezier!
Ik ben erg enthousiast over het pauperparadijs en het feit dat je er echt lijkt rond te lopen als je het leest. Ik ben benieuwd naar dit boek van Suzanna Janssen en ik maak graag kans.
Ik ben een echte boekenworm! Kinderen en kleinkinderen altijd gestimuleerd om met boeken en taal bezig te zijn. Dat is gelukt. Graag loot ik mee met het boek.
Ik ken het helemaal niet, laat me graag verrassen
Als geëmancipeerde man wil ik dit boek heel graag lezen, steun aan alle vrouwen die nog altijd gediscrimineerd worden, triestig dat dit toch nog steeds bestaat
Heel interessant onderwerp dat ik heel graag wil lezen
Ik ben zeer nieuwsgierig naar dit boek wat zeker ieder ook aan het denken zal zetten.
Het pauperparadijs was zo mooi, nu na lang wachten De omwenteling
Reuze benieuwd ben ik naar dit nieuwste boek!
Het zou goed zijn als wij, mannen dit boek zouden lezen !
Ben erg benieuwd naar het boek.
Een interessant en indrukwekkend boek lijkt me! Ik zou het het graag lezen, het is nu zo’n andere tijd.
Met mijn 68 jaar heb ik tenslotte toch best een behoorlijk deel van deze geschiedenis meegemaakt en ik ben benieuwd om dat -en meer- terug te lezen in dit boek.
De omwenteling of de eeuw van de vrouw wil ik heel erg graag lezen want Het Pauperparadijs vond ik al zo geweldig. Een inkijkje in het leven van Veenhuizen.
Interessant om te lezen. Zou het graag willen winnen.
Wat een prachtig boek, zou ik graag willen lezen, ben er heel nieuwsgierig naar Groetjes Anneliese de Waal
Het pauperparadijs was voor mij niet het mooiste boek maar het integreerde me wel vandara dat ik dit boek ook zeker wil lezen
Intrigerend boek: waarom voelen wij ons als vrouwen nog steeds niet gelijkwaardig en kunnen we nog altijd niet hetzelfde werk doen en is het werk dat we doen in de zorg en het onderwijs minder betaald? Ik vind het behoorlijk jammer dat in de binnenvaart ook na 40 jaar, dus bijna die halve eeuw nog steeds een mannen aangelegenheid is en ik zie dit ook niet veranderen, waarom?
In mijn jong volwassen jaren (ik ben van 1956) veel geprotesteerd tegen de discriminatie van de vrouw en het gebrek aan emancipatie van de man! Zelf geen last van gehad: Thuis werden jongens en meisjes gelijkwaardig opgevoed, moesten alle taken mee uitvoeren, zonder traditionele jongens en meisjes takenverdeling. Mijn man en ik hielden niet van traditionele rolpatronen: ieder deed gewoon waar hij of zij het beste in was en we hadden allebei een betaalde baan. Toen mijn man al jong arbeidsongeschikt werd , ging ik fulltime werken. Daar kwam uit de omgeving veel commentaar op. Vrouwen mochten bijbaantjes hebben, maar blijkbaar geen kostwinner zijn! Ik ben actief in de katholieke kerk, omdat ik steun heb aan mijn geloof en me gedragen voel binnen de geloofsgemeenschap, maar ik loop daar ook tegen discriminatie van de vrouw aan en heb de ervaring dat het weer traditioneler wordt dan tien jaar geleden. Pastoraal werksters zijn er bijna niet meer. Het is weer meer een mannenbolwerk aan het worden. Het netwerk Katholieke Vrouwen Nederland heeft voor de synode een vragenlijst voor vrouwen opgesteld, die veelvuldig is ingevuld en het verslag dat als veelkleurig boeket is gepresenteerd wordt in parochies besproken. Uit alle geledingen blijkt dat mannen en vrouwen de vrouw in de kerk een prominentere rol willen geven. Nu de kerk zelf nog. Het onderwerp blijft me intrigeren en daarom zou ik graag het boek willen winnen om zelf te lezen en daarna door te geven aan andere vrouwen.
Tja, de vrouw van vandaag, kan zich echt niet voorstellen hoe het leven, zonder betaalde baan, er in de jaren vijftig en zestig uitzag. Goed dat deze tijd door Suzanna Jansen beschreven is, het lijkt mij een mooi boek, dus ik loot graag mee.
Ik heb genoten van Het Pauperparadijs en zou graag De omwenteling lezen.
Ik (man) ben gisteren naar de zeer informatieve tentoonstelling DE NIEUWE VROUW geweest in museum Singer in Laren. Wat ik nu lees over Suzanna Jansens boek ‘De Omwenteling Of De Eeuw Van De Vrouw’ heeft nog meer mijn belangstelling opgewekt om te begrijpen van de emancipatiestrijd van de vrouw die nog niet voltooid blijkt te zijn.
Super graag meeloten voor dit boek !
Lezen is mijn hobby, ben lid van een leesclub en wil dit boek voorstellen.
We komen al jaren met een aantal vrouwen bijeen,vrouwenemancipatie staat in ons programma.
Het lijkt mij een boeiend boek om te lezen, ik doe graag mee met deze winactie.
Mijn echtgenoot is heel geëmancipeerd in daad en woord, mijn schoonzoon veel minder… Hoe is dat nu mogelijk? Misschien vind ik antwoorden in dit boek?!
Vindt het een interessant onderwerp en zou het boek graag willen lezen. Loot graag weer mee.
Het is de eeuw van mijn moeder (1918 geboren). Het zal mij een beter inzicht geven in de strijd die vrouwen toen voerden. Ik lees daar graag over.
Lijkt me een interessant boek over een periode waar ik een groot deel van heb meegemaakt. Zou ik graag winnen!
Gewoon omdat ik een vrouw ben
Ik heb het Pauperparadijs met veel verwondering gelezen. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat mensen zo werden behandeld? Nu worden vrouwen nog steeds niet voor vol aangezien. Hoe kan het toch dat mannen nog steeds over hun en hun lichaam beslissen? Ik ben heel benieuwd of Suzanna een verklaring heeft in haar nieuwe boek of hoe haar moeder en zijzelf e.e.a. hebben ervaren.
Prachtig boek, heel boeiend onderwerp. Geweldig voor mezelf en mijn dochter!!
Meer dan 45 jaar geleden zat ik in de 4e klas van een school voor HAVO. Voor het vak geschiedenis werd ik geacht een werkstuk te maken. Samen met mijn al wat oudere en wijze geschiedenisdocente kwam ik tot de keuze van mijn onderwerp: Vrouwenemancipatie.
Ik weet nog dat ik me er toen helemaal in vastgebeten heb om er iets goeds van te maken. Ik behaalde een prachtig cijfer.
Het Pauperparadijs heb ik in mijn bezit en zal ik blijvend koesteren. Graag zou ik het boek “de Omwenteling” ontvangen, omdat Suzanna Jansen hierin ook het verhaal van haar eigen moeder betrekt. Mijn moeder is geboren in 1925, dus er zal vast herkenning zijn. Ik verheug me erop.
Lijkt t op Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson of toch niet? Prachtig boek. Daar wil ik achter komen door dit boek te lezen.
Ook mijn moeder was in 1922 geboren, in 1978 is zij te jong overleden. In de laatste jaren van haar leven maakte ook zij een ontwikkeling door en begon meer “buitenshuis” te doen. Misschien dat ik door dit boek haar weer een beetje beter leer kennen.
Het ontslag op de trouwdag gold voor vrouwen in dienst van de overheid. In het bedrijfsleven waren er geen beperkingen… maar dat zal in dit boek vast uit de doeken worden gedaan. Ik lees er graag meer over.
Het is echt een omwenteling geweest, ik lees er graag meer over!
K wil dit boek graag lezen, omdat ik in mijn jeugd me niet heb beseft dat zelfstandigheid en opleiding veel voor mij had kunnen doen. Het is nooit te laat om me daarin te verdiepen.
Als eerste mannelijke gast ga ik alle voorgaande dames naar de kroon stijgen om met de mooiste zin van al deze commentaren met de eer te gaan strijken! Over strijken gesproken:” ik ben de geëmancipeerde man hier thuis in het gezin die het huishouden doet!”
Kom maar op met dat boek!
Groetjes,
Detlev Lassche uit Oldenzaal.
Ik ben heel benieuwd naar haar optiek en wat ik ervan herken (of niet juist – heel andere ervaringen).
Ook ik zat in die golf … lijkt me leuk om er weer eens over te lezen ..
Interessant verhaal over ”Het sterke geslacht”!
Wat een interessant onderwerp. Graag zou ik dit boek lezen, ben er zeer benieuwd naar.
Dit boek zou ik erg graag willen winnen.
Benieuwd naar het vervolg van het prachtige boek, het pauperparadijs, waar ook mijn voorouders vandaan kwamen.
Het onderwerp vrouwenemancipatie is een interessant onderwerp waar ik graag over wil lezen.
Voel wel verwantschap met die moeder, maar kon mijn directeur gerust stellen dat ik bleef werken na mijn trouwen. Benieuwd wat we NU nog aan bewustzijn kunnen verwerven.
Zou dit boek graag willen lezen, want het is een uiterst boeiend en belangrijk onderwerp!
Ik denk dat dit weer een geweldig boek is ,net als het Pauperparadijs.
Ik wil het heel graag winnen
Lijkt me prachtig boek om te lezen.
Het pauperparadijs was indrukwekkend, dat verwacht ik eigenlijk ook van dit boek!
Mijn ouders leidden samen hun bedrijf; waarschijnlijk heb ik grotendeels ” vanaf de zijlijn” deze tijd ervaren, terwijl ik al werkte. Ook vanwege de combi overdag werken en ‘s avonds naar school heb ik er te weinig van mee gekregen.
Graag zou ik het boek winnen om dit “hiaat” in te vullen.
Als jongste in een groot gezin (1955 geboren) werd mij ook voorgehouden dat ik als meisje maar een korte opleiding moest kiezen en daarmee verdienen voor de uitzet. Als getrouwde vrouw zou ik toch niet werken. Gelukkig is dit anders gelopen. Tijden veranderden. Dit boek raakt me, is herkenbaar, maar maakt me ook verdrietig dat vrouwen niet eerder in opstand zijn gekomen.
Dat is wel een veel belovend boek dat zou ik heel graag willen lezen hoor
Naar tentoonstelling in Singer museum Laren de prachtige tentoonstelling De Nieuwe Vrouw gezien, een aanrader. Aansluitend zou de inhoud van dit nieuwe boek van Suzanna Jansen, De omwenteling of de eeuw van de vrouw, hier naadloos op aansluiten…………
Omdat ik over onderwerpen lees waar ik nog meer over wil lezen. Dit is er zeker een van. Hopelijk kan ik daarmee mijn dochter nog meer opweg helpen
Het pauperparadijs heb ik met veel plezier gelezen, dit nieuwst boek heeft een interessant onderwerp, ik ben benieuwd!
Ik lees iedere maand minstens 1 boek. Voor de maand november heb ik nog geen boek uitgekozen. Dit boek zou erg welkom zijn.