Op welke leeftijd ben je het gelukkigst? Het zal je wellicht verbazen. Dit is waarom de tweede helft van je leven beter is dan de eerste.
1. Je maakt je minder druk
In de tweede helft van je leven maak je je minder druk om kleine dingen. Je ziet ze zoals ze zijn: kleine dingen. Dat het overall plaatje positief is, heb je namelijk scherp voor ogen.
2. Je bent tevredener
Hoe ouder je wordt, hoe meer oxytocine je lichaam vrijgeeft. Door dit knuffelhormoon worden mensen over het algemeen vriendelijker en zorgzamer naarmate ze ouder worden.
Door de verhoogde oxytocine-afgifte ben je eveneens tevredener met je leven. Dit is wellicht de reden dat negentigjarigen het meest tevreden zijn van alle leeftijdsgroepen.
3. Je weet meer
Dat je brein trager werkt als je ouder wordt, komt volgens sommige wetenschappers doordat je meer weet. Door die grote hoeveelheid informatie heb je meer te verwerken en duurt het denkproces wat langer.
4. Je ziet het grotere plaatje
Naarmate we ouder worden, vergeten we misschien eerder de details. We zien het grotere plaatje juist beter. Dat is prettig, want uiteindelijk gaat het om de essentie.
5. Je geniet nog altijd of zelfs meer van seks
Tussen de 50 en 65 jaar zit je op het hoogtepunt van je volwassen leven. Vrouwen zouden in deze leeftijdsfase een beter seksleven hebben dan daarvoor. Mannen zouden in de leeftijd van 50 tot 59 jaar bijna net zo van seks genieten als toen ze twintig waren.
6. Je hebt meer middelen om leuke dingen te doen
Als je in de tweede helft van je leven bent, heb je meer tijd gehad om te sparen. Daardoor heb je meer middelen om leuke dingen te doen. Denk aan een etentje, een weekendje weg of een heerlijke zeiltocht over één van de vele meren die ons land rijk is.
7. Je doet wat je wil
Als de kinderen het huis uit zijn en je niet belast bent met mantelzorg, heb je al meer tijd om dingen te doen die je wil. Ben je met (vervroegd) pensioen, dan kun je nog meer tijd vullen met alles doen wat je leuk vindt. Of dat nu om tekenen, muziek of tuinieren gaat.
Je kunt natuurlijk ook gaan reizen, een nieuwe studie starten of een sport uitproberen die je altijd al eens wilde doen. Zolang je een goede gezondheid hebt en over de middelen beschikt, staat niets je in de weg.
8. Je bent gelukkiger
Als je eind vijftig bent, zou je het gelukkigst zijn van alle leeftijdsgroepen. Dat zou komen doordat je werk-privébalans in evenwicht is en omdat je tevreden bent met je leefstijl. Ook (vervroegd) pensioen zou bijdragen aan geluk.
De vrijheid die je hebt als je niet meer hoeft te werken, zorgt ervoor dat je alles kunt doen waar je zin in hebt. Uiteraard doe je dan alleen dingen waar je blij van wordt. De cijfers komen uit Amerika, maar gelden naar verwachting ook voor andere Westerse landen.
9. Je waardeert jezelf meer
Uit onderzoek blijkt dat iedereen ouder dan vijfenzestig zichzelf meer waardeert dan jongere mensen. Vooral op het gebied zelfeffectiviteit oftewel het vertrouwen dat je stelt in je vermogen om iets met een goed resultaat af te ronden.
10. Je hebt de beste vrienden
Hoe ouder je bent, hoe duidelijker het is wie je vrienden zijn en wie niet. Onze beste vrienden zijn degenen die ons door dik en dun blijven steunen.
Als je in de tweede helft van je leven bent, heb je waarschijnlijk al het een en ander meegemaakt. Dan weet je dat degenen die het meest van je houden, degenen zijn die naast je staan en je omhoog trekken als je door het leven naar beneden wordt gehaald.
En degenen die er niet waren? Daarmee verbreek je de vriendschap. Dat lijkt lastig, maar dat kun je. Dat komt omdat een vriend een vrijwillige keuze is, iemand die jij verkiest om bij te hebben (in tegenstelling tot je familie).
Als je eenmaal al je rotte appels uit je vriendenkring hebt verwijderd, houd je de gouden vruchten van levenslange vrienden over. Die vruchten bestaan uit onvoorwaardelijke liefde die onuitputtelijk is en voortdurend blijft stromen. In die zin zijn beste vrienden werkelijk een zegen.
Over Annemiek van der Krogt
Annemiek zit in de tweede helft van haar leven en ze geniet iedere dag van alles wat het leven haar schenkt. Een lekkere kop cappuccino, een mooie bloem in de tuin, de verse oogst uit haar moestuin en het ontmoeten van inspirerende mensen. Als geluksblogger voor Zentana.nl schrijft ze over alles wat je gelukkig maakt en waardoor jij lekker in je vel zit.
lucia zegt
dat is wel een heel optimisitische blik voor mensen van wie het rest van het leven kennelijk ook rimpeloos verlopen is…
Jan Veltman zegt
Over het algemeen kloppen deze punten wel, echter er komt veel meer bij kijken. Onlangs heb ik een autobiografisch essay ‘Levenskunst en Verwondering’ geschreven, nog in concept, over een ‘figuurlijke pelgrimstocht’ door mijn leven. Kortom: de kunst is kunnen omgaan met ‘teleurstellingen’ met andere woorden het ‘geleefde doorleven’, gaandeweg een groei naar dankbaarheid en tevredenheid, een innerlijke kracht, wat ik persoonlijk heb ervaren.