Taboes bespreekbaar maken. Dat is wat Anita met haar humoristische typetje ‘Alie van de Taboebalie’ wil bereiken. Achter haar gezellige balie vol kusjes en hartjes staat ze voor iedereen open voor een goed gesprek.
Taboes
“Van jongs af aan kom ik op voor mensen die worden uitgespuugd door de maatschappij omdat ze anders zijn dan de doorsnee mens. Het feit dat zij om wat voor reden dan ook door velen niet geaccepteerd werden, trok ik mij altijd enorm aan. Jarenlang werkte ik daarom in de hulpverlening en na een periode van ziekte schoolde ik me in 2010 om tot coach. Hierin specialiseerde ik me in een best moeilijke doelgroep: mensen wiens seksuele behoeften anders waren dan gemiddeld. Je kunt hierbij denken aan hetero getrouwde mannen en vrouwen die eigenlijk homoseksueel of lesbisch zijn, mensen die aan BDSM (Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme & Masochisme, red.) doen, maar ook aan transgenders. Bij deze laatste groep draait het natuurlijk niet per se om bepaalde seksuele behoeften maar toen ik net mijn coachingspraktijk begon, durfden er maar weinig mensen voor hun geaardheid uit te komen. Waar ze vooral tegenaan liepen, waren de vervelende taboes die er omheen hingen. En dat waren nog niet eens alleen de taboes vanuit de buitenwereld maar ook de taboes die zij zichzelf oplegden. Want zo hoorden ze toch niet te zijn?
Open gesprek
Om hen te helpen zichzelf meer te accepteren en ze te laten inzien dat er niks mis met ze was, besloot ik mijn coaching daarop te richten. Samen met een vriend die de kleinkunstacademie had gedaan, bedacht ik het typetje ‘Alie van de Taboebalie’. Een gezellige tante achter een balie vol kusjes en hartjes met wie je alles kunt bespreken en die je ook aan het denken zet. In die periode ontmoette ik iemand van een organisatie die feesten organiseerde voor de LGBT-community en hij vond Alie van de Taboebalie helemaal geweldig. Hij vroeg of ik een keer op zijn events wilde komen en dat leek me wel wat. De eerste keer dat ik met mijn balie op een feest ging staan, had ik direct een mooi open gesprek met een jongeman. Hij vertelde dat hij die dag aan zijn ouders had verteld dat hij transgender was. Ik was verder de enige die het wist en hij voelde zich zó opgelucht toen ik zei hoe goed ik het van hem vond dat hij het had durven bespreken. Door de glimlach op zijn gezicht besefte ik dat het werkte.
Zin in meer?
Lees het hele interview met Anita in Zin 3. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier online. Hier staan ook de verhalen van Pippa, Henk en Esmeralda in. Ook zij maakten van hun passie hun werk en zetten zich voor de volle honderd procent in om anderen blij en gelukkig te maken. ‘Op een speelse manier leer ik vrouwen te vieren wat ze hebben’
Productie & tekst: Renée Brouwer. Beeld: Mark Uyl. Visagie: Carmen Gonzalez