BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
11 tentoonstellingen die je niet mag missen

11 tentoonstellingen die je niet mag missen

Door het hele land

Kijk jij ook uit naar een museumbezoek? Lees dan vooral verder want wij hebben 11 absolute toptentoonstellingen voor je op een rij gezet.

Winters van toen

Vroeger zorgden de Hollandse winters gegarandeerd voor ijspret, maar ook voor ontberingen. Er was geen centrale verwarming en de ijsbloemen stonden op de ramen. In het Zuiderzeemuseum is zo’n winter opnieuw te beleven: van schaatsen op natuurijs, ingesneeuwde huizen, kou en stro in je ondergoed, tot knusse winterfeesten. In het binnenmuseum, lekker warm.

Speels beeld

Vlak voor haar dood vorig jaar september schonk Gaby Bovelander dertig schilderijen aan het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Wie licht blijft zien, loopt nooit in de duisternis is een overzicht van haar magisch-realistisch werk. De kunstenaar zat als kind gevangen in Japanse interneringskampen. Haar beelden waarin vaak dieren figureren, zijn bovenal speels.

Nieuwe missie

Kloosterlingen leefden aanvankelijk binnen de kloostermuren. Totdat duizenden missionarissen in de 19de en 20ste eeuw eropuit trokken om het katholicisme te verspreiden in Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika. Met de komst van nieuwe Nederlanders kreeg het hedendaagse missiewerk weer een nieuwe vorm. Museum Krona in Uden laat met Kloosters in beweging zien hoe het kloosterleven steeds actiever werd.

Niets is uniek

In Reproductie verplicht laat de controversiële kunstenaar Rob Scholte (1958) zien dat authenticiteit een illusie is. “Niets is uniek,” benadrukt hij met de omvangrijke overzichtstentoonstelling in het Zwolse Museum de Fundatie. Scholte eigent zich bestaande beelden toe en maakt naar hartenlust combinaties, verschuivingen en verbindingen waardoor er een nieuwe betekenis ontstaat.

Affiches Mucha

De Tsjech Alphonse Mucha kwam in 1887 naar Parijs waar hij beroemd werd met zijn affiches vol sierlijke illustraties. Zo maakte hij een ontwerp voor een toneelstuk met de Franse actrice Sarah Bernhardt. Het Kunstmuseum Den Haag geeft een overzicht van deze 19de-eeuwse art nouveau kunstenaar die ook invloed had op de popcultuur van de jaren 60 en 70.

Samensmelting

De bekendste schilder van Amersfoort is Mathias Withoos. Museum Flehite laat dit jaar zijn 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort restaureren. Dit grootste 17de-eeuwse stadsgezicht van ons land wordt in februari toegevoegd aan Ander licht op Withoos. In deze expositie zien we de samensmelting van eigentijdse beelden van fotograaf Hans Withoos (1962) met de oude schilderijen van zijn voorvader.

Verzameldrift

Ze telt en meet bladeren, takjes, stenen en dennennaalden om ze vervolgens te ordenen. Met haar expositie Accumulation of things in het Kröller-Müller Museum legt de Brabantse Anne Geene (1983) een link naar de menselijke verzameldrift. Ze hanteert hierbij niet alleen onze basisprincipes als selectie en analyse, maar voegt het menselijk verlangen naar compleetheid toe.

Wereldwerk van JR

Met zijn camera reisde de Franse kunstenaar JR (1983) naar sloppenwijken in Afrika en Zuid-Amerika. Ook organiseerde hij een picknick bij het grenshek tussen de VS en Mexico. Op de lange tafel door de muur zien we de ogen van een Mexicaans jongetje (zie foto). Het Groninger Museum presenteert 20 jaar JR: Chronicles. Vanaf zijn graffitikunst tot maatschappelijke installaties in de openbare ruimte.

JR Groningen Migrants, Mayra, Picnic across the border, Tecate, Mexico – U.S.A., 2017

Goddelijk

Ze raakte geïnspireerd door Herman Brood, The Smiths en Peter Doherty. In haar zwart-wit foto’s zoekt Sabrina van den Heuvel (1986) naar geestelijke en fysieke perfectie. Het Ikonenmuseum Kampen toont haar serie Corpus dei met mannelijk naakt naast eeuwenoude ikonen uit eigen collectie. Vanaf de 4de eeuw wordt hierin ‘het goddelijk lichaam’ van Christus afgebeeld als een man met donker haar en baard.

Magische paarden

Ruim zes jaar geleden legde ze op het Japanse eiland Yonaguni de laatste inheemse paardenrassen vast. Charlotte Dumas (1977) exposeert nu met haar derde film Ao (blauw) in het Amsterdamse fotografiemuseum Huis Marseille. Ook hierin staan de bijna verdwenen kortbenige dieren centraal. Haar magische beelden vertellen het verhaal van deze politiek beladen plek, tussen Japan en buurland China, met zijn bedreigde levend erfgoed.

Icoon van de fotografie

In het Rijksmuseum is een unieke selectie te zien van de Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel. Hij werkte jarenlang voor NRC Handelsblad en won meerdere prijzen bij World Press Photo en de Zilveren Camera. Op de tentoonstelling is veel niet eerder vertoond werk van hem te zien en Vincent Mentzel geeft in een gratis audiotour zelf uitleg bij de foto’s. Wie zien we? Wat er gebeurt? Wat ging eraan vooraf?

Dansende mensen op het Holland Pop festival in Rotterdam 1970. Vincent Mentzel