In 1998 was het heel gewoon om géén mobiele telefoon te hebben. En waarom zou je er eentje willen hebben? ‘Dan ben je aan het fietsen en dan wordt je gebeld, haha!’
10 uur opladen
In 1973 kwam Motorola met de eerste mobiele telefoon. Het toestel woog meer ruim een kilo en kostte ongeveer 6500 euro. Je kon slechts 1 uurtje bellen, daarna moest je 10 uur wachten tot die weer was opgeladen. In Nederland kwam mobiel bellen pas op gang in de jaren 80 toen de autotelefoon (ATF) werd geïntroduceerd. Deze steeds populairdere autotelefoon legde in 1994 de basis voor het gsm-netwerk in Nederland.
Waarom bereikbaar zijn?
Filmmaker Frans Bromet ging in 1998 de straat op om mensen te vragen naar hun mobielgebruik. Wat blijkt? Altijd en overal bereikbaar zijn is echt iets van de laatste twintig jaar. Want als iemand niet thuis was, dan probeerde je het gewoon later nog een keertje of je laat wat achter op het antwoordapparaat. Bekijk hieronder het filmpje. Onze favoriet: ‘Als mensen mij willen bereiken, dan kunnen ze dat met een brief doen.’
Het vervolg
Het filmpje kreeg een cultstatus en Emma van YUNG DWDD zocht de hoofdrolspelers 21 jaar later weer op. Hoe ze nu tegen een mobiele telefoon kijken, zie je hier. Wist je dat Nederland nu maar liefst 17,01 miljoen mobiele connecties telt? En ons dagelijkse gemiddelde telefoongebruik ligt op ruim 2 uur. Tijden veranderen…
A.Toussaint zegt
-Zo’n 20 jaar geleden zat er een man op de camping voor zijn vouwwagen te bellen met een mob.telefoon. (Terwijl wij nog in de rij stonden met een telefoonkaart voor de telefooncel.) Nou ja dachten wij wat een uitslover!
– Een paar jaar later waren we een weekend in Londen en zagen we op bijna elke stoep bellende mensen staan . Nou jaaa…..
Nu bellen we ,70 en 74 jaar, zelf mob. , face-timen we, bellen we via de app. sturen berichtjes via onze mob. plannen onze afspraken in op onze mob. legitimeren ons met de mob, QR code etc.
Ik vind het een geweldige uitvinding!! (Als ik niet vergeet hem mee te nemen)