Dit seizoen staat hij op de planken in de toneelbewerking van Bonita Avenue. Zeven jaar geleden werd hij voor de vierde keer vader en vorig jaar werd zijn vijfde dochter geboren. Nú in Zin: acteur Hajo Bruins (1959).
Verbaal hard
“Ik heb vijf dochters dus ik hoor veel. Het is toch ongelooflijk dat vrouwen zich niet kunnen vertonen op een feestje of ze worden allemaal in hun kont geknepen? Ik kwam in de jaren 80 het vak in. Ik zag vaak dat iemand binnen de rol dacht: ik kan me deze aanraking wel permitteren. Nee vriend, dat is zo privé als wat. Ik heb prominente mannen in de toneelwereld horen roepen: toentertijd kon dat. Gelul! Dat maakten zij ervan. Iedereen die zei ‘doe niet zo kinderachtig’, had een eigenbelang, namelijk zijn pik in een kut steken. Want ‘we hebben het zo fijn met elkaar’. Dat is zo fucking egoïstisch. Wat ben je voor loser als je tegen iemands wil iets moet bereiken?
Tweeënhalf jaar geleden gaf ik voor het laatst les op de toneelschool in Amsterdam. Daar werd ik gebriefd over de kwetsbaarheden van leerlingen, hartstikke goed. Er werd gezegd: je begrijpt dat er een nieuwe policy is. Zeer respectvol met elkaar omgaan, geen aanrakingen. Niet praten over iemands afkomst. Je kunt niet zeggen: je hebt het heel moeilijk thuis. Gebruik dat! Dus toen ik binnenkwam bij die leerlingen, zei ik: luister, ik kom uit de traditie waarin we redelijk fysiek zijn. Als ik iets wil uitleggen hoef ik je kin niet vast te pakken maar het gaat wel gebeuren. Zeg meteen ‘nee’, dan weet ik: o sorry. Ze gaven zo goed aan wat wel en niet kon! Ook als ik verbaal te hard was. Ik heb snel de neiging om te roepen: Nee, nee, nee! Wat doe je nou? Ik zeg toch net… Dan moet iemand kunnen vragen: ben je kwaad? Nee, ik ben opgewonden omdat ik denk dat je het kunt en je doet het niet. Zoals ik bij mijn kinderen ook doe. Ik vraag om de twee weken aan mijn dochter van 7: ben ik te streng voor je? Ja, soms wel. Oké, daar ga ik wat aan doen. Ik ben soms heel moe en dan ben ik wat strenger. Dan mag je best tegen me zeggen: papa, je bent te streng. Dan zeg ik wel of ik moe ben of dat ik het meende, haha.”
Schoon schip
“Ik vond mezelf vroeger geen leuke man. Ik was supercharmant tot je er achter kwam dat ik tegen veel mensen charmant was en dat jij geen speciale plek had. Dat is afschuwelijk, toch? Je wilt toch dat je partner voor jou iets extra’s voelt? Ik heb heel wat therapeuten afgewerkt. Met name bij scheidingen en relatieproblemen moest er schoon schip gemaakt worden. Ik loog veel en was egoïstisch. Ik dacht altijd: ik heb weinig aandacht gehad vroeger, dat moet worden ingehaald. Dus mag ik best twee of drie meisjes tegelijk hebben. Linde en ik doen monogaam. Ik word niet meer verliefd omdat ik het niet meer toelaat. Je bent toch de baas over je eigen gevoelens?
Ik spreek mijn dochters elke week. Een jonge stiefmoeder is natuurlijk een hel in het begin. Zeker als je vader het heeft aangelegd met een meisje van 22. Kom daar maar eens overheen als je 11 of 7 bent. Dat is zo groot, dan ga je alleen maar trappen naar die stiefmoeder. Van ‘die idioot moet niet denken dat’. Gaandeweg zijn zij om Linde gaan geven. Na elf jaar hebben we wel bewezen dat ik geen smeerlap ben omdat er een volwassen iemand naast mij staat. Mijn op een na oudste dochter vindt het nog steeds raar dat we bij elkaar zijn. En zij houdt van Linde. Laatst was ik treurig en zij vroeg wat er was. Ik zei: ik bedacht me gisteren dat die lieve Teddy van 1 die hier rondkruip mij misschien maar twintig jaar gaat kennen. Dat is te jong om je vader kwijt te raken. Toen zei zij: ‘Precies. Dus waarom heb je haar dan? Ja, ze is lief. Maar ik begrijp niet dat jullie een tweede kind hebben genomen. Sowieso die ene al, Mia. Dat kan toch niet, dat je straks op je 76ste nog bij een rapportuitreiking staat?’ Ja, alles is bespreekbaar. Dat heb ik geleerd van die man, mijn vader, die niet kon praten.”
Zin in meer?
‘Mijn moeder moest soms drie maanden worden opgenomen omdat ze alleen maar huilde’. Lees het hele interview met Hajo Bruins in Zin 2. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.
Tekst: Minou op den Velde. Beeld: Brenda van Leeuwen