We gaan op pad met Rügen-archeoloog dr. Katrin Staude voor een wandeling naar het achterland van de Binz-baai op Rügen. De witte krijtrotsen van het eiland zijn wereldberoemd, maar er is ook een minder bekende, groene kant. Welkom in Prora!
Diepe loofbossen
Dr. Katrin Staude zoekt een vuursteen, want zonder steen geen vuur. “Het speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Rügen,” vertelt ze. Met een gevonden steen slaat ze tegen een aantal kiezelstenen. De vonken vliegen ervan af. Als archeologe organiseert Katrin met haar bedrijf Archäo Tour Rügen steentijdworkshops. Ze neemt je wandelend mee terug naar de steentijd grafvelden in natuurreservaat DBU-Naturerbe Prora dat tussen de Oostzee en de Kleiner Jasmunder Bodden ligt.
In het beschermde gebied, op minder dan tien minuten van de strandpromenade van Binz, heerst rust. In de diepe loofbossen zijn alleen je eigen voetstappen en af en toe een vogel te horen.
Vuursteenvelden
Misschien roept de naam Prora ook andere associaties op? Dat kan. De nationaalsocialisten hadden hier in de jaren 30 van de vorige eeuw een badplaats gepland voor 20.000 vakantiegangers en lieten een enorm complex ‘het kolos van Prora’, bij het strand bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied gebruikt voor militaire doeleinden. Nu is het een leefgebied van zeldzame dieren en planten. Waar grazende kuddes waterbuffels en schapen ervoor zorgen dat de heide, en dus belangrijke biotopen, niet overwoekerd raken. Vooral de vuursteenvelden bij Mukran zijn bijzonder: stormvloeden lieten er tijdens de Bronstijd miljoenen stenen achter. Een stuk fascinerende natuur, heel dichtbij Binz maar toch een totaal andere wereld.
Meer informatie over Rügen
Meer tips over deze prachtige streek vind je hier.