Hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does (1960) heeft een frisse kijk op het leven en de mens. Hij reageert hier op een dilemma’s van een lezer.
Angst
Mijn broer is panisch voor slangen. Een boswandeling is bijvoorbeeld niet aan hem besteed. Hoe kan dat in Nederland? Bang zijn voor honden of ratten, daar kan ik me iets bij voorstellen. Soms wordt iemand gebeten. Maar in dit land zijn nauwelijks slangen en verder zijn ze ongevaarlijk.
Bea
Beste Bea,
Slangenfobie zie je inderdaad niet vaak in Nederland, althans niet in die mate dat het iemands actieradius echt belemmert. En dat laatste is wel nodig om het ‘officieel’ een fobie te noemen. Veel mensen zijn angstig bij confrontatie met een slang, Maar die confrontatie is zo zeldzaam, dat het meestal geen gevolgen heeft voor het dagelijks leven. Een kenmerk van fobieën is dat de angst buiten proportie is en soms niet goed na te voelen. Meestal ontstaat het in de jeugd – door een enge film, een onverwachte ervaring, of door voorbeeldgedrag van ouders. Als zo’n beest eenmaal geassocieerd is met angst, zal elke verwijzing ernaar een schrikreactie oproepen. Je hebt dus gelijk: in Nederland is het gevaar van slangen verwaarloosbaar klein. En je vraagt er niet naar maar fobieën zijn heel goed behandelbaar; dat geldt ook voor slangenfobie.
Wat vind jij?
Hoe zie jij dit? Of heb je een tip voor Bea? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 13. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.