Al jarenlang woon je met veel plezier in je koophuis. Ondertussen is deze flink in waarde gestegen. Het kan gunstig zijn iets met de overwaarde te doen. Vul je je pensioen aan, financier je een verbouwing of help je je kind(eren) bij de aankoop van een huis? Nú in Zin.
Wat te doen?
Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huis? Je bent niet de enige die zich dat op enig moment afvraagt. Gebruik ik het om een verbouwing te financieren? Of om een etage voor de verhuur erbij te kopen? Vul ik mijn niet al te grote pensioen aan? Of schenk of leen ik geld aan mijn kinderen? De stijging van de woningprijzen gaat ongekend hard. Leuk voor huizenbezitters die niet op zoek zijn maar dramatisch voor iedereen die op zoek is naar iets groters of anders. Voor elk beschikbaar huis staan tientallen gegadigden te trappelen om een bod uit te brengen – vaak ook met een flink bedrag boven de vraagprijs. Was dit voorheen vooral een probleem in de Randstad en de grote steden, inmiddels is deze trend uitgewaaierd over vrijwel het hele land.
Overwaarde verzilveren
Is de gemiddelde overwaarde van huizen in Nederland bijna een ton, die van huizen van 55-plussers zit daar nog ruim boven: gemiddeld hebben hun woningen een overwaarde van bijna € 212.000, aldus recente cijfers van het CBS. Een vermogen dat pas ‘echt’ wordt als ze het gaan verzilveren. Dat kan door hun huis te verkopen en er iets anders voor terug te kopen of door een eventuele hypotheek te verhogen. Iets anders vinden in de huidige markt is ook voor senioren met een paar ton vermogen een hele kluif. Het geld is er misschien wel, maar de huizen zijn er domweg niet. Vandaar dat veel senioren ‘scheefwonen’, in huizen die eigenlijk te groot voor ze zijn. Blijven zitten waar je zit is dan de enige optie. En nadenken over of je niet toch iets met die overwaarde zult doen.
Veel 55-plussers willen de overwaarde op hun woning inzetten voor hun kinderen. Een vijfde van de starters op de woningmarkt krijgt financiële hulp van hun ouders. Het merendeel krijgt minder dan 25.000 euro, maar bijna een derde ontvangt een geldbedrag tussen de 25.000 en 53.000 euro. En 10% zelfs een ton.
Kinderen helpen
“Je kunt natuurlijk ook besluiten om de overwaarde te laten voor wat die is,” zegt Jeroen Wolfsen (1970), adviseur bij vergelijkingssite Moneywise. “Als je nog een deel hypotheek heeft, kun je naar de bank stappen om te kijken of je voor een lager rentepercentage in aanmerking komt. Met een flinke aantoonbare overwaarde ben je minder risicovol en zou de rente naar beneden bijgesteld kunnen worden. Dat is niet iets wat de banken zelf zullen voorstellen, maar waar je zelf achteraan moet.” Wolfsen spreekt wekelijks meerdere senioren die een deel van de overwaarde op hun woning echter willen verzilveren om hun kinderen bij de aankoop van een huis te helpen. “Is het kind of diens partner jonger dan 40, dan kunnen ouders tot maximaal € 105.302 schenken zonder dat daar belasting over wordt geheven. Maar dan moet deze ‘jubelton’ wel worden besteed aan de aankoop of verbouwing van een eigen huis.”
Zin in meer? Lees het hele artikel in Zin 13. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier
Tekst: Marjolein van Rest