Langs meerkoeten zwemmen, tussen het riet of bij volle maan tegen de skyline van een stad: buitenzwemmen is een ware trend geworden. In de zomer maar ook in de winter. Steeds meer mensen doen het en noemen het een levensveranderende ervaring.
Magische duik
Het water voelt zachter aan bij volle maan. Astrid (1965) is niet de enige van haar zwemclubje die dit zo ervaart, ook de anderen merken het: wanneer de maan in volle glorie boven de IJssel bij Deventer staat, is het rivierwater zijdezacht. “Hoe het komt? Geen idee, maar als je dan gaat zwemmen is het bijna magisch. Zeker bij de spoorbrug, met de skyline van Deventer op de achtergrond. Ik gun het iedereen. De ervaring om buiten te zwemmen. Natuurwater is zo fijn, zacht en schoon. Je hoort de vogeltjes, ziet de eendjes langs zwemmen, als het regent is het prachtig om die dikke druppels om je heen op het water te zien vallen. Mijn beste vriendin is een tijdje terug overleden, het was een heel intense periode en na haar dood voelde ik me als verdoofd. Een dag na haar overlijden ging ik zwemmen. Pas in het water kwam ik bij mijn gevoel. Dat was helend.”
In de winter buiten zwemmen?
• Een wetsuit kan lekker zijn maar niet alle wetsuits zijn even dik. Laat je informeren welke geschikt is voor koud water.
• Je hoofd koelt snel af in kou. Draag daarom een – siliconen of neoprene badmuts.
• Zwem met een kleine zwemboei. Daarmee ben je zichtbaar voor anderen en kun je even uitrusten.
• Onderkoeling ligt op de loer bij koud weer. Zwem niet alleen. Met een of meerdere anderen ben je veiliger.
• Doe oordoppen in als je van plan bent met je hoofd onder water te zwemmen. De kou kan op je evenwichtsorgaan slaan, dat vlak achter je oren zit.
• Glij rustig het water in zodat je kan wennen aan de kou. Als je ondanks dat toch je ademhaling door de kou niet onder controle krijgt, ga dan het water uit.
6x De mooiste buitenzwemplekken
Zwemmen in natuurwater. Waar is het schoon en veilig? Kijk op Zwemwater.nl voor alle info en locaties. Wij kozen alvast de 6 mooiste voor je.
1 Het Lauwersmeer
Op de grens tussen Friesland en Groningen, openend naar de Waddenzee, ligt het Lauwersmeer. Je vindt er mooie natuur en prachtige vergezichten. Er zijn verschillende fijne zandstranden van waar je jouw zwemtocht kan beginnen.
2 Het Blauwe Meer
Het Blauwe Meer bij Hoogersmilde in Drenthe doet zijn naam eer aan. De diep blauwgroene kleur van het water wordt veroorzaakt door het mineraal glauconiet. Het meer zelf is ontstaan is door zandwinning en ligt bij het Leggelderveld, een natuurgebied in wording met bossen, natte en droge heide.
3 De Markerwadden bij Flevoland
Een uniek, nieuw natuurgebied midden in het Markermeer. Je kan zwemmen bij het Noordstrand en het havenstrand. De Markerwadden zijn alleen over water bereikbaar, vanuit Lelystad is er een veerverbinding.
4 De Vinkeveense Plassen
Tussen Utrecht en Amsterdam liggen de drie Vinkeveense Plassen. In de plassen liggen nog oude legakkers die ontstonden door de turfwinning. Op de akkers werd het uitgestoken veen te drogen gelegd. Om deze smalle lange legakkers te beschermen tegen de soms flinke golfslag in de Noordplas zijn twaalf zandeilandjes opgespoten. Dit geheel vormt een prachtige plek om een flinke zwemtocht te maken.
5 De Spiegelwaal
De Spiegelwaal bij Nijmegen is een nevengeul van de grote Waal. Het is aangelegd om bij hoog water de rivier de ruimte te geven. In de zomer kun je heerlijk zwemmen in de Spiegelwaal maar blijf wel in het deel dat is afgezet met boeien, tussen de Lentloper en de spoorbrug.
6 De Biesbosch
Nationaal Park De Biesbosch heeft vele zandstrandjes waar het fijn zwemmen is. In het algemeen gelden er in dit gebied – deels Zuid-Holland, deels Noord Brabant – wat zwemmen betreft weinig regels, en is er heel veel water. Dat is ook meteen het gevaar: kijk uit met zwemmen op afgelegen plekken. De Biesbosch is in het algemeen niet zo diep; duiken of een bommetje vanaf een boot wordt niet aangeraden!
Zin in meer?
In Zin 12 staan meer tips en verhalen over buitenzwemmen. Ook gasthoofdredacteur Monic Hendrickx is fan. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.
Tekst: Marjolein van Rest. Beeld: Annemieke Renkers
A, Kapteijn zegt
Jammer dat het Blauwe meer niet meer echt blauw is. Wij waren er deze week. Kwamen een bewoonster uit de buurt tegen en die vertelde dat sinds er een dam is aangelegd bij het Blauw meer, er meer leven in het meer is gekomen en daardoor is het blauw echt niet meer zo bijzonder
Stephan van Leest zegt
En wat te denken van de Noordzee… die is iedere dag anders, golven, hoog, laag, stil water, stromingen, de ene keer wordt je de zee uitgeduwd de andere keer trekt hij ( uitkijken dus) zwemmen/dippen bij licht of in donker, weer en wind … nooit het zelfde … uitdagend
Natuur
Laurin Heemskerk-Stevens zegt
De Galderse meren bij Breda worden hier niet genoemd. Maar ze behoren tot een van de mooiste meren van Nederland om te fotograferen. Het water voelt bij het zwemmen zijdezacht aan, daar hoeft de maan niet voor te schijnen. En dat wordt gemerkt! Het aantal zwemmers is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, zeker in de winter. Wij zwemmen gewoon bij regen, sneeuw en ijs de winter gewoon door in badpak!