Het Waalse Mons groeide van industriestad uit tot culturele hotspot. Deze herfst barst het er van de muziek, dans en animatie. Met ook een tentoonstelling van het (vooral) vrolijke werk van Fernando Botero.
Glimlach
Zomaar drie schilderijen: Een stel bisschoppen ligt als appels op elkaar. De paus is in zijn gewaad aan het badderen, terwijl een bisschop als klein roze ventje klaarstaat met een handdoek. Uit een enorme peer kruipt een klein wormpje naar buiten. Van de kunstwerken van Fernando Botero (1932) krijg je spontaan een glimlach op het gezicht. En dat is precies de bedoeling, legt museumgids Colette Thiange (1956) uit. “Botero speelt veel met vervorming. Hij wil dat we van de kleuren en vormen genieten. Hij heeft wel eens gezegd dat zijn schilderijen af zijn als ze eetbaar worden.”
Trekpleister
Tijdens de tentoonstelling Fernando Botero: Voorbij de vormen in BAM (Beaux-Arts Mons) valt op dat Botero al van jongs af aan viel voor gezwollen vormen. De Colombiaan reisde de hele wereld over en plukte overal iets vandaan, van de volkskunst in zijn eigen land tot de Italiaanse renaissance en het abstract impressionisme in de VS. Zijn kunstwerken vormen een trekpleister voor de Kunst- en Cultuurbiënnale, die tot 12 december in het Waalse Mons (Bergen op zijn Vlaams) woedt. De voormalige industriestad ontpopte zich door de jaren heen tot een culturele broedplaats, en was in 2015 zelfs culturele hoofdstad van Europa. Op bijna iedere hoek zie je street art, van metershoge muurschilderingen tot beschilderde kasseien op de weg. Wie over de Grand Place (het centrale plein) loopt, wordt alvast geprikkeld om naar de tentoonstelling te komen. Naast het historische plein vol terrasjes staat een enorm bronzen standbeeld van Botero: een naakte dame op een paard. De lijven zijn volumineus, het paardenhoofd lijkt geslonken. Voorbijgangers grinniken, gaan met hun tassen vol koopwaar op de rand zitten en maken selfies.
Stad in beweging
Gevoel voor humor heeft de kunstenaar wel. Hij besloot niet alleen bisschoppen als vruchten te behandelen, maar maakte ook parodieën op beroemde schilderijen van onder meer Rafaël en Van Gogh, die juist in deze streek voor een leven als kunstenaar koos (tip: Huis Van Gogh in Cuesmes). Zelfs gewelddadige scènes laat hij vertederend overkomen. “Botero ziet kunst als een streling en wil alles liever en zachter maken,” vertelt gids Thiange. Een stel dansers kun je tijdens de biënnale ineens ergens in een park of op het plein treffen. Of in een van de vele theaters, gehuisvest in de oude manege van een militaire kazerne, of een voormalige school. Alleen het decor is al fascinerend. En het publiek: jong, oud, multicultureel. De sfeer in Mons doet wat aan Rotterdam denken, maar dan met een Belgisch tintje. Een stad die voortdurend in beweging is, en waar nog veel meer staat te gebeuren. Dat vóel je.
Ontdek het zelf
De Kunst- en Cultuurbiënnale duurt tot 12 december 2021. Muziek-, dans- en animatie-voorstellingen zijn er tijdens de Nacht van de Mysteriën (29-31 oktober) en Nacht van de digitale kunsten (20-28 november). De tentoonstelling Fernando Botero: Voorbij de vormen duurt tot 30 januari 2022. Meer informatie: Visitmons.nl
Meer Mons? Lees Zin 1, vanaf 9 december in de winkel
Tekst en beeld: Jessica de Korte