Er is ook nog een leven buiten de werkkamer. Daarom duurde het zeven jaar voordat Academica Literatuurprijswinnaar Ricus van de Coevering (1974) met zijn nieuwe roman ‘De hooier’ kwam. Een verhaal over de 19-jarige Timo die heel hard probeert iets van het leven te maken. Iets moois, of goeds.
Een belangrijk personage in De hooier is boer Horssen, die met een hooier achter zijn tractor het gemaaide gras omkeert zodat het sneller droogt. Timo gaat bij hem werken. Hoe zou je hun relatie omschrijven?
“Timo hoopt op een bijbaantje zodat hij zijn toekomstige studie kan bekostigen. Tegelijkertijd sluimert er een gevoel van wraak, want vijf jaar geleden sloeg Horssen Timo’s broer een blauw oog en dat is nooit vergolden. Maar gaandeweg het verhaal blijken Horssen en Timo onverwacht iets heel belangrijks gemeenschappelijk te hebben, waarna er een omslag plaatsvindt.”
In hoeverre herken jij jezelf in Timo?
“In een goede roman herkent elke lezer zichzelf of iemand uit zijn omgeving omdat literatuur laat zien hoe wij mensen kunnen handelen of denken in een bepaalde situatie. Ik herken mezelf in Timo; een 19-jarige jongen die wil gaan studeren en daar zowel naar uitkijkt als tegenop ziet. Temeer omdat hij zijn moeder alleen zal achterlaten. Dat is deels autobiografisch, ik ben de jongste in een gezin met drie kinderen en toen ik op kamers ging, bleven mijn ouders achter. Maar zij hadden elkaar, Timo’s moeder heeft niemand meer. De liefdevolle relatie tussen Timo en zijn moeder is deels autobiografisch, zoals ook het thema rouw. Wie heeft daar nooit mee te maken gehad, het verwerken van een immens verdriet en de kracht vinden om door te gaan?”
Wat heb je met deze roman beoogd? Wat wil je de lezer meegeven?
“Een bakker beoogt iets, de Executive Vice President van een grootbank beoogt iets, een fietsenmaker, een leraar voor de klas, allemaal kunnen ze onder woorden brengen wat ze met hun werk beogen, welke doelen ze willen bereiken. Maar een kunstenaar is anders. Een roman is autonoom en trekt zich weinig van de buitenwereld aan. De buitenwereld beoogt van alles met kunst, wil het groter of kleiner maken dan het is, wil er geld aan verdienen, wil het geëngageerd doen lijken, er goede sier mee maken of het vernietigen, er betekenis aan geven of er lessen uit trekken. De kunstenaar vindt het allemaal prima en gaat verder met zijn volgende project.”
Je vorige boek verscheen zeven jaar geleden. Was er een reden voor dat De hooier relatief lang op zich liet wachten?
“Bij veel boeken die ik lees, denk ik: beste schrijver, probeer het volgende keer eens in honderd pagina’s minder. Ik moet vaak denken aan de Franse wiskundige en filosoof Blaise Pascal die een brief aan zijn zus begon met de woorden: Deze brief is nogal lang uitgevallen omdat ik geen tijd had om hem korter te maken. Bondig, helder en precies zijn kost denktijd. Maar, eerlijk is eerlijk, het leven buiten de werkkamer is ook de moeite waard. Zo verhuisde ik na twintig mooie jaren van Amsterdam naar Arnhem, naar een huis uit 1913 waar heel wat aan moest gebeuren. En de nieuwe omgeving verkennen kostte ook tijd. Dan heb ik nog een fantastische zoon van 10 met wie ik liefst veel uren doorbreng, en wil ik óók nog een paar keer per week sporten en mediteren en tuinieren en…”
Alweer een nieuw (schrijf)project op stapel?
“Twee projecten. Een volgende roman waar ik tegelijkertijd met De hooier een contract voor tekende bij uitgeverij Atlas Contact, en een boek in opdracht van een vriendin, een zwarte zakenvrouw, Executive Vice President bij een Amerikaanse grootbank, met een prachtig familieverhaal. Maar eerst even bijkomen van De hooier.”
Over het boek & win
De hooier gaat over Timo, wonend in het dorpje Angelren in het oosten van het land en op het punt van slagen voor zijn vwo-diploma. Terwijl hij gespannen wacht op het telefoontje met de uitslag, overdenkt hij zijn jeugd en toekomst. Vijf jaar geleden overleed zijn oudere broer Ruben bij een ongeluk. Ruben had een verstandelijke beperking en zorgde voor onrust binnen het gezin. Timo’s vader vluchtte naar zee, zijn moeder zocht verlossing in religie. Timo zelf twijfelt tussen studeren en een tussenjaar. Hij droomt van de volmaakte mens en een ontmoeting met een lotgenoot doet hem inzien welke keuze hij moet maken. Wij verloten 5 exemplaren! Winnaars hebben inmiddels bericht gekregen. (De hooier, Atlas Contact, € 19,99)
Ansjele zegt
ben benieuwd!