Liefst 94% van alle Nederlanders gebruikt Google als zoekmachine. Maar lukt het ook om de beste zoekresultaten naar boven te krijgen? Gelukkig heeft Google diverse handigheidjes bedacht om nog beter te zoeken.
Wees zo specifiek mogelijk
Voor betere zoekresultaten gebruik je aanhalingstekens (“ “). Je wil bijvoorbeeld weten wat de hoofdstad van Nederland is. Met: hoofdstad Nederland in de zoekbalk krijg je ruim 6.900.000 resultaten op je scherm te zien. Tik in: “hoofdstad Nederland” en Google tovert slechts 4000 zoekresultaten tevoorschijn. Dat is een reusachtig verschil.
En als je weet op welke website je iets wil terugvinden, noem die specifieke website in je zoekopdracht. Tik “cultuur tips site:zin.nl” en je zal alleen artikelen van die website krijgen.
Filter overbodige resultaten
Door bepaalde woorden en termen uit te sluiten voorkom je nutteloze resultaten. Dat doe je met het minusteken (-). Wil je bijvoorbeeld een auto kopen, maar niet via marktplaats.nl? Zoek dan op: auto kopen -marktplaats.nl. Je krijgt nu verschillende zoekresultaten te zien waar je een auto kunt kopen en marktplaats zit er niet tussen. Zorg wel dat het minteken aan het woord is vastgeplakt dat je niet wil gebruiken.
Laat synoniemen verschijnen
Je kan synoniemen van jouw gekozen zoekterm laten verschijnen. Gebruik hiervoor een tilde (~) voor het woord. Zoek je bijvoorbeeld op koptelefoon en wil je ook de synoniemen ervan zien? Typ ~computer in de zoekbalk. Je krijgt dan ook resultaten met pc en laptop te zien.
De zoekbalk weet meer
Wist je dat je de zoekbalk ook als rekenmachine, weerstation, aandelenbeurs, wereldklok of vertaalbureau kan gebruiken? Tik een som in (112 x 48 bijvoorbeeld) en je ziet gelijk het antwoord. Dit werkt ook met rekenen met procenten, vierkante meters of omrekenen van liters naar milliliters.
Moet de paraplu mee naar buiten? Tik een plaats in + weer in en er verschijnt een weerbericht (Zwolle + weer). Real-time beurskoersen van grote bedrijven inclusief grafiekjes verschijnen met ‘beurskoers’, gevolgd door de naam van het bedrijf.
Familie woonachtig in het buitenland? Tik in “tijd + plaats” en je krijgt de actuele tijd en meteen het tijdverschil.
Google heeft ook een talenknobbel. Voer bijvoorbeeld ‘goedemorgen Zweeds’ in en Google geeft in 0,4 seconde de vertaling: god morgon.