In Nederland verwerken we spinazie vaak in een frisse salades, of we serveren het als warme groente bij het avondeten. Heb je geen kookinspiratie en weet je niet wat je vandaag moet eten? Dan is kiezen voor de lievelingsgroente van Popeye een goede optie! Spinazie is een gezonde eenjarige bladgroente die boordevol voedzame eiwitten, mineralen en nuttige vitaminen zit. Je kunt met deze veelzijdige groente als startpunt natuurlijk ook allerlei volwaardige gerechten klaarmaken. Wij selecteerden voor jou drie lekkere recepten op basis van spinazie, die je eenvoudig zelf thuis uitprobeert.
Warme spinazie met vis of kip
Je hebt verschillende mogelijkheden om spinazie gaar te krijgen. Zo kun je de bladgroente blancheren of met wat olijfolie in een roerbakpan bereiden. Ga je de spinazie blancheren? Laat het water dan goed koken en vervolgens uitlekken. Wil je liever de spinazie wokken? Plaats dan je wokpan met wat olijfolie op een middelhoog vuurtje. Roerbak de spinazie tot-ie helemaal zacht is. Voorzie vooraf zeker voldoende spinazie. Deze bladgroente slinkt namelijk behoorlijk wat.
Je mag spinazie gerust de volgende dag nog opnieuw opwarmen en opeten. Daarvoor is het wel cruciaal dat je de bereide groente na het afkoelen meteen in je ijskast zet. Zo voorkom je dat onaangename bacteriën zich gaan vermenigvuldigen op de spinazie. Deze heerlijke voedzame groente laat zich uitstekend combineren met kip of vis.
Spinazielasagne
Verwarm eerst je oven op 200 °C. Rasp daarna de knoflook, uien en pecorino (Italiaanse schapenkaas) fijn. Zet een pan met olie op vuur. Frituur de geraspte ui zo’n vier minuten. Hierna voeg je de knoflook, oregano en het gehakt bij de ui. Bak dit mengsel eerst mooi goudbruin. Voeg daar de tomatenblokjes toe en laat het geheel vijf minuten koken. Kruid naar smaak bij met wat peper en zout. Plaats de gehaktsaus op de pastavellen. Zorg ervoor dat je alles netjes verdeelt. Maak drie laagjes op elkaar met telkens ⅓ van de lasagnevellen, gehakt, spinazie en mascarpone. Dit alles zet je dertig minuten in de oven, met aluminiumfolie erover. Laat de aluminiumfolie nog zo’n twintig minuten liggen als je het gerecht uit de oven haalt. Eens afgekoeld kun je meteen lekker smullen met je familie.
Tagliatelle met spinazie en gamba`s
Start met het koken van de tagliatelle. Hiervoor zet je eerst voldoende water in een kookpot op het vuur. Zie je het water al koken? Doe dan de pasta in de kookpot. Zet het vuur uit zodra je merkt dat de droge linten helemaal zacht gekookt zijn. Schep nu de tagliatelle uit het hete water en laat de natte slierten goed uitlekken in een vergiet. Nu is het tijd om de spinazie schoon te maken. Hiervoor zet je de groente in een bodempje water met een royale snuif zout. Dankzij het zout en het water laat het zand, aarde en ander vuil gemakkelijk los. Hierna spoel je de groentebladeren nog twee keer na onder stomend water. Laat de gewassen spinazie lang genoeg uitlekken en drogen.
Snijd de rode uien in stukjes en scheur de oesterzwammen in gelijke delen. Bij het pellen van de gamba’s kun je het staartje behouden ter decoratie. Het darmkanaaltje verwijderen is een heus precisiewerkje. Maak het je zelf gemakkelijker en snijd vooraf al een stukje in de rug van de gamba’s. Bak de gesneden rode ui met de gescheurde oesterzwammen in een pan tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Voeg dan al roerend de uitgelekte spinazie toe en vervolgens de pasta. Houd de tijd in de gaten: de spinazie hoeft amper twee minuten mee te koken. Bak daarna de gamba’s gaar. Schep de pasta zonder het kookvocht op de borden. Maak het gerecht ten slotte af met olijven, stukken gorgonzola, verse oregano, én uiteraard de gamba’s. Buon appetito!