Nergens in Europa liggen er zoveel prachtige kunststeden zo dicht bij elkaar als in Vlaanderen. We trakteren je op de leukste culturele stedentrip-tips voor Antwerpen, Brugge en Leuven. Ideale bestemmingen om deze zomer naartoe te gaan.
Antwerpen – De barokke thuisstad van Rubens
Rubens betekent voor Antwerpen wat Gaudí voor Barcelona betekent. Zijn kunst en visie hebben het uitzicht en karakter van Antwerpen meebepaald. Barok is in deze kunststad springlevend. De pracht en praal leeft voort in de gebouwen en in het flamboyante karakter van de Antwerpenaren. Het is niet voor niets dat een van de meest prestigieuze mode-academies in deze stad gehuisvest is.
In de voetsporen van Rubens
Midden in de stad ligt het Rubenshuis, volledig opgetrokken in de barokke stijl van Rubens. Dit prachtige stadspaleis is een oase van rust. Alleen de binnentuin is al een bezoek waard. Zeker nu de restauratiewerken aan het tuinpaviljoen en de portiek volledig zijn afgerond. Rondom de tuin bevinden zich het woonhuis en het atelier, grotendeels ontworpen door de meester zelf. Dit is de plek waar hij leefde, werkte, zijn koninklijke gasten ontving en waar kunstgeschiedenis geschreven is.
In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vind je vier werken van Peter Paul Rubens, waaronder De Kruisoprichting en De Kruisafneming, erfgoed van wereldformaat waar je bijna met je neus op staat. Neem ook een kijkje in de Carolus-Borromeuskerk aan het intieme Hendrik Conscienceplein. Rubens had als schilder, decorateur en architect een hand in het ontwerp van de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafond en de Mariakapel. Een explosie van barok!
Gezellige huismusea
In Antwerpen vind je ook enkele kleinere musea, met grootse collecties van wereldniveau. Zo is het Snijders&Rockoxhuis, deels de voormalige woning van Rubens’ tijdgenoot Nicolaas Rockox, een ware kunsttempel. In het Museum Mayer Van den Bergh vind je een uitzonderlijke kunstcollectie van voornamelijk middeleeuwse kunst uit de Nederlanden. Tot 9 januari 2022 kun je er de iconische Dulle Griet van Pieter Bruegel en de Madonna van Fouquet tijdelijk samen bewonderen.
Geheime straatje: de Vlaeykensgang
Vraag het aan de meeste Antwerpenaren en ze zullen je de weg ernaartoe niet kunnen zeggen. Zo verscholen ligt deze gang, die eigenlijk een wirwar van steegjes en gangetjes is. De Vlaeykensgang dateert uit 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd.
Brugge- Werelderfgoed-stad met toekomstplannen
In 1998 werd het Begijnhof erkend als UNESCO Werelderfgoed. Een jaar later kwam ook het Belfort op de lijst en in 2000 volgde het volledige historische stadscentrum. Een dergelijk label betekent niet dat de stad geen rustige bestemming is. Er zijn tal van verborgen plekjes. Door de stad heen staan groene stoelen om even uit te rusten en je vind er maar liefst 325 picknickbanken om heerlijk te lunchen.
Bezoek de Triënnale
De Triënnale van Brugge (tot 24 oktober) is het uitgelezen moment om het ongekende Brugge te ontdekken. De Triënnale voert je mee naar steegjes en achterpoortjes. Je krijgt toegang tot normaal voor publiek gesloten binnenkoertjes achter de prachtige gevels. De tijdelijke interventies en creaties van dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten zullen in dialoog gaan met de stad, haar bewoners én haar bezoekers.
Naar het Sint-Janshospitaal
Wandel door een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa met een imposante collectie kunst en topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling. Het museum bezit zes topwerken van zijn hand. Vier werden speciaal voor deze locatie gecreëerd en zijn er al sinds de late 15e eeuw thuis. De vroegste sporen van dit gebouw dateren van midden 12e eeuw. Ontdek hier meer over het Sint-Janshospitaal.
Ook hedendaagse architectuur
In Brugge staat historisch erfgoed prachtig naast hedendaags erfgoed. Het concertgebouw is hier een mooi voorbeeld van. Ben je een liefhebber van muziek, fan van dans, gek van beeldende kunst, verslingerd aan architectuur of simpelweg nieuwsgierig? Bezoek dan zeker dit bijzondere gebouw.
Leuven- Bruisende universiteitsstad
Leuven is een van de oudste en de meeste gerenommeerde universiteitssteden van Europa. De voortdurende stroom aan nieuw talent zorgt ervoor dat deze pittoreske stad zo innovatief en levendig is.
Uitzonderlijke gevel
Het stadhuis is dé trots van Leuven. Met de 235 beelden van Leuvense historische figuren is de gevel een ware Hall of Fame: geleerden, kunstenaars, patroonheiligen, graven, hertogen van Brabant sieren het gebouw.
Serene oase
Abdij van Park is een van de best bewaarde abdijen in Europa. De gebouwen, poorten, kerk, watermolen, drie vijvers en zelfs de schuur en de ommuurde groentetuin zijn praktisch onveranderd gebleven sinds de 17de eeuw. Een serene oase in het groen net buiten het stadscentrum. Voor het eerst kunnen nu ook de historische interieurs in volle glorie worden bewonderd. Het is de moeite! De refter en bibliotheek met unieke barokke halfverheven stucwerkplafonds werden volledig gerenoveerd, net zoals de voormalige privévertrekken van de abt en de gang met waardevolle 17de-eeuwse glasramenreeks. De magnifieke stucwerkplafonds zijn van de hand van de ‘Michelangelo van het stucwerk’. Boek je ticket ruim van tevoren, er zijn maar een beperkt aantal bezoekers per tijdsblok toegelaten.
Internationale allure
Waar is de universiteit? Een veel gehoorde vraag in Leuven. Het antwoord: overal. Leuven en de universiteit zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Al bijna 600 jaar bepaalt de universiteit mede het stads- en straatbeeld. Dit komt door de talrijke historische colleges met hun binnenplaatsen en -tuinen. Probeer ze te ontdekken, want het zijn vaak ‘doorsteekjes’ naar andere straten of delen van de stad. Allemaal publiek toegankelijk en heel rustig.
Meer moois
Een andere magische plek is de universiteitsbibliotheek. Je kunt hier een speld horen vallen, zo stil zijn de studenten in het weelderig met hout versierde historische decor. Of haal je hart op in de oudste botanische tuin van België (1738), die de universiteit aanlegde voor de studenten geneeskunde. Of ontdek het Groot Begijnhof. Een romantische plek in de stad met middeleeuwse roodbakstenen huisjes, kasseistraatjes, pleintjes, tuinen en de Dijle die er passeert.
Meesterwerk: het Laatste Avondmaal
Het Laatste Avondmaal is het meesterwerk van Dieric Bouts, stadsschilder van Leuven in het midden van de 15de eeuw. Bouts, in één adem te noemen met Jan van Eyck of Rogier van der Weyden, was een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven. Hij is voor Leuven wat Van Eyck is voor Gent en Rubens voor Antwerpen. Dieric Bouts schilderde als eerste dit bekend Bijbels tafereel op grote schaal, nog voor Leonardo da Vinci. Hij maakte hierbij ingenieus gebruik van perspectief. Je kunt het drieluik, zijn kleuren, details en perspectief van dichtbij bewonderen in de Sint-Pieterskerk. Zijn triptiek hangt na bijna 600 jaar nog steeds op de plaats waarvoor hij oorspronkelijk werd geschilderd. In deze kerk worden nog elf Leuvense kunstschatten getoond.