Authentiek en charmant, dat zijn de Waalse steden Namen en Dinant. Bruisend van historie en cultuur, heerlijk om doorheen te struinen. En als het straks weer kan je bezoek zeker waard. Aanrader: fiets van Namen naar Dinant over een schitterende autovrije route langs de Maas!
Gezellig en compact Namen
Namen is de hoofdstad van de provincie Namen én van Wallonië. In het centrum wandel je langs historische panden, over intieme pleinen en door autovrije straatjes vol chique winkels en boetieks. Het is er gezellig en lekker compact. Voor lekkerbekken valt er genoeg te genieten: Petit gris (slakjes), een taartje van het Maison des Desserts of een Blanche de Namur op een van de vele terrassen aan de Place du Marché aux Légumes.
Wandelen bij de citadel
De 2000 jaar oude citadel van Namen is niet te missen. Waar de rivieren Samber en Maas samenkomen, torent deze op een indrukwekkende rotspartij uit boven de stad. Bezoekerscentrum Terra Nova is de moeite waard maar sluit absoluut af met de ondergrondse gewelven en gangen. Daar zie je pas echt de gigantische omvang van deze vesting. Er zijn twee wandelingen op de heuvel uitgezet. Een parcours van 2,6 km en een van 5,9 km. Aan de voet van de citadel staat een bord met de routes. Eén ding is zeker: vanaf de heuvel heb je een weergaloos uitzicht op de stad en de twee rivieren.
Drie themawandelingen
Met een themawandeling zie je Namen weer van een heel andere kant.
1 Street art: l’Art dans la ville Ontdek de vele street art van Namen. Neem de tijd om een gevel te observeren, omhoog te kijken, na te denken over de betekenis van een graffiti of een kleine sculptuur. Op een van de muren zie je ook Blanche de Namur, naamgever van het witbier van Namen, die in de middeleeuwen trouwde met koning Magnus Eriksson van Scandinavië. Proost!
2 Langs de beelden van Isaac Cordal De Spaanse kunstenaar Isaac Cordal plaatste 45 miniatuur-beeldjes (zo’n 15 cm) verspreid door de stad. Op een richel, in een bushokje, op een putdeksel, op de stoep… Een paar beeldjes zijn extra goed verstopt. Kun jij ze vinden?
3 Art nouveau en art deco Een fijne architectuur-wandeling buiten de gebaande paden. Art nouveau huizen, met de zwierige lijnen, vind je in de buitenwijken Jambes, Salzinnes en Saint-Servais. Voorbeelden van art deco, met rijke kleuren, geometrische figuren, zigzaglijnen zie je in de Rue des Carmes, de Rue et des Croisiers.
De routes zijn verkrijgbaar bij de Toeristische Dienst of te downloaden op Namurtourisme.be
Op de fiets naar Dinant
Zin in een fijne fietstocht? Fiets van Namen naar het pittoreske stadje Dinant. De steden zijn met elkaar verbonden door de Maas. Vroeger lag naast de rivier een jaagpad waarlangs de trekschuit werd voortgetrokken. Daar is nu een fietsroute van 30 km op aangelegd. Het is onderdeel van het RAVeL-netwerk, een netwerk van paden op oude spoorbanen en jaagpaden in Wallonië. Vlak terrein dus, ideaal voor de recreatieve fietser. De RAVeL-route is uitsluitend voor niet-gemotoriseerd verkeer. Daardoor is het in alle rust genieten. Her en der duikt er aan de overkant een prachtig kasteel op. Tijd voor een fotomomentje!
Prachtige kasteeltuinen en aardbeien
Een klein ommetje vanaf de fietsroute: de kasteeltuinen van Annevoie. Deze zijn beroemd tot ver over de grenzen, vooral door de ongeveer vijftig fonteinen en watervallen in het 20 ha grote park. Een waar wandelfeestje dit spel van water, strenge Franse geometrie, Italiaanse romantiek en Engelse uitbundigheid. De tuinen zijn geopend voor publiek. De route komt ook langs het dorpje Wépion waar het Musée de la Fraise is gevestigd. In het seizoen is het hier natuurlijk proeven geblazen, van aardbeienlikeur tot net geplukte aardbeien. Onderweg passeer je meer kleine dorpjes, waaronder Bouvignes sur Meuse. Via smalle heuvelachtige straatjes beland je op het dorpsplein met een prachtige kerk. Vlak na Bouvignes is in de verte de karakteristieke rotspunt met de citadel van Dinant al zichtbaar.
Dinant: stad van Sax en Leffe
Schilderachtig Dinant ligt ingeklemd tussen de Maas en de rotsachtige bergen. De huizen staan dicht tegen elkaar aan, alleen de kerk met zijn bolvormige toren heeft wat meer ruimte gekregen. Winkelen doe je hier in de Rue En-Rhée. Daar wordt ook nog het typische koper- en tinwerk verkocht waarmee Dinant ooit veel rijkdom verwierf. Een ander bekend souvenir is de lekkernij ‘couques de Dinant’. Het liefst in de vorm van een saxofoon want Adolphe Sax, de uitvinder van dit instrument, werd in Dinant geboren. Deze extreem harde, kruidachtige koek doop je eerst flink in de koffie of thee. Of laat ’m smelten als een snoepje! Langs de Maas nodigen veel terrasjes en restaurants uit voor een smakelijke pauze. Lekker met een Leffe erbij, dit bier vindt haar oorsprong in Dinant. Momentje over? Bezoek Sax’ geboortehuis La Maison Sax.
Net als Namen heeft ook Dinant een indrukwekkende citadel. Aan de voet van de berg, naast de kerk, brengt de kabelbaan je naar de citadel op 100 meter hoogte. Omhoog wandelen kan ook, maar reken dan wel op 408 traptreden. Het uitzicht over de stad, de Maas en de streek is ongeëvenaard.
Kastelen rond Dinant
Kastelenfan? Dan zit je goed in de buurt van Dinant. Even ten noordoosten van der stad, ter hoogte van de Molignée vallei, vind je de ruïnes van Montaigle en Poilvache. En ten zuiden van de stad het volledig gemeubileerde kasteel van Vêves in het dorpje Celles en de Franse tuinen van het kasteel van Freyr. Of rijd door tot vlakbij Rochefort, voor het Lavaux-Sainte-Anne kasteel met het natuurmuseum, een slotgracht en gerestaureerde Franse tuin op de binnenplaats.
Meer informatie over de provincie Namen en alles wat daar valt te beleven vind je op: Visitwallonia.be
Afbeelding boven: © WBT – J.P.Remy