Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Het is best logisch dat de bh sneuvelt in een tijd waarin we alleen comfortabele kleding aan willen.
De bh sneuvelt
Een van de onverwachte verschijnselen die Corona blootlegde (naast dat Nederland toch een minder goed geregeld landje blijkt te zijn dan we dachten) is dat veel vrouwen ontevreden zijn met hun bh. Bewijs: een aanzienlijke groep in binnen- en buitenland hing in 2020 dit kledingstuk opgelucht aan de wilgen. Frans onderzoek laat ziet dat 20 procent van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar vorig jaar geen bh heeft gedragen; van de vrouwen van 64 jaar en ouder hield 8 procent ermee op. Het is best logisch dat de bh sneuvelt in een tijd waarin we alleen comfortabele kleding aan willen: het kan lastig zijn om er een te vinden die goed past, de beugels schuren, de banden snijden. ‘Vroeger’ was de bh vaak het eerste wat we uittrokken als we thuiskwamen uit ons werk; nu we thuiswerken/-zijn is de verleiding groot om hem niet eens aan te trekken. Misschien wel nooit meer.
Bralette
De opkomst van de bralette – een beugelloze, niet voorgevormde bh – was al een tijdje gaande, maar kreeg dankzij Covid-19 een extra boost. De bralette is zacht, comfortabel, de natuurlijke lijn van de borst volgend – heel fijn allemaal, dacht ik, maar: hoe zit het met de steun? Die wil ik toch óók. En gelukkig: dergelijke bh’s komen eraan. Neem bijvoorbeeld de Cleo 47 van Soft Revolt: een 3D gebreide, beugelloze, naadloze én ondersteunende bralette. Hij is niet alleen zacht voor de huid maar ook voor het milieu. Omdat hij zonder veel restmateriaal kan worden geproduceerd. En ja, hij is ook geschikt voor vollere cupmaten.
Zonder beugels
Anet van Haaster (1962) werkte ruim 25 jaar als consultant in de modebranche toen ze in contact kwam met Elles Roeleveld (1983), die de financiële wereld vaarwel zei om een eigen lingeriemerk te beginnen. Toen Roelevelds plannen serieus werden, besloot Van Haaster haar professionele roer om te gooien en mee te doen. Ze herkende zich in Roelevelds missie: het maken van comfortabele, steun biedende bh’s zonder die vermaledijde beugels. “Dat die er nog zijn!” zegt Van Haaster. “Beugels zijn restanten van de baleinen van vroeger, vrouwen zitten er letterlijk mee in een harnas.” Anderhalf jaar was hun startup Soft Revolt bezig met het ontwikkelen van een gebreide bh. “Iedereen zei: jullie zijn gek, dat lukt je nooit. Maar Elles wist dat het moest kunnen met de 3D-techniek waarmee bijvoorbeeld Nike schoenen produceert. Hoe? Dat was puzzelen.”
Definitief afscheid?
Ze moesten de juiste pasvorm ontwikkelen; producenten, programmeurs en geschikte garens vinden. Na 47 – in tijden van Corona en dus met enige hindernissen geproduceerde – prototypes hadden ze hem, zegt Van Haaster met enige trots: zich naar het lichaam vormend, stevig én mooi. Onlangs kwam de eerste met crowdfunding gerealiseerde partij op de markt. Via deze site is de Cleo 47 nu voor iedereen te bestellen. “We zien veel belangstelling van jonge vrouwen die duurzaamheid belangrijk vinden en al aan bralettes gewend zijn,” vertelt Van Haaster. “Ook vijftigplusvrouwen zijn enthousiast, vooral degenen met een vollere cupmaat die comfort willen.”
Anet van Haaster weet niet of er post-Corona een definitief einde komt aan het beugel-bh-tijdperk. “Ik denk wel dat er een omslag komt. Ter voorbereiding op dit project hebben Elles en ik in een lingeriewinkel gewerkt en daar merkten we dat jongere vrouwen vaak al dagelijks bralettes of sportbh’s dragen. Zij hebben dus al afscheid genomen van de beugel. Maar er is nog een grote groep vrouwen die denkt dat bh’s niet zonder beugels kunnen. Die willen we graag laten zien wat er mogelijk is.” Het gaat spannend worden in de lingeriewereld…
Bekijk de shoptips van Liddie in Zin 5. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.
Matt Bongers zegt
Waar kan ik zo ’n BH bestellen?