Heerlijk al die chocolade in de vorm van een ei. Maar hoe ontstond deze traditie?
Ontstaan in Parijs
Banketbakkers uit Parijs bedachten in de 18de eeuw het chocolade-ei. Ze maakte de chocolade in een mal van een echt ei. Er ontstond zelfs een onderlinge competitie en zo ontstonden de mooiste chocolade-eieren. Het werd een populair (maar luxe) cadeauartikel rond de paasdagen.
Bijna 50 per persoon
Gemiddeld eten Nederlanders per persoon 47 chocoladepaaseieren voor en tijdens Pasen. Woon je in de provincies Overijssel, Groningen en Friesland? Dan ligt dat aantal misschien nog wel hoger want hier worden de meeste chocoladepaaseieren gegeten. Dit heeft Novioresearch onderzocht. Pasen zonder gewone eieren? Dat is ondenkbaar voor het gros van de Nederlanders. 90 procent eet minimaal één ei met Pasen heeft Jumbo onderzocht. Gemiddeld koopt een Nederlands huishouden zo’n 220 eieren per jaar.
Waarom een ei?
In veel religies staan eieren als een symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid. Het geven en beschilderen van eieren is dan al een eeuwenoude traditie. Zo mochten katholieken in de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen geen vlees en eieren eten. De eieren die tijdens die periode werden gelegd, beschilderden ze. Op Paaszondag mochten ze eindelijk worden opgegeten.