Een boek schrijf je niet even tussen de bedrijven door. Dat weet iedereen die dit eens, stiekem dan wel openlijk, heeft geprobeerd. Je beschikt over een ijzeren discipline of zeeën van tijd. Het gros van de levensverhalen blijft ongeschreven vanwege een te druk leven, faalangst, het streven uniek te willen zijn of het uitblijven van een geschikt onderwerp.
In 12 stappen naar publicatie: zo komt jouw boek er écht.
Stap 1 Kies een onderwerp dat dicht bij jezelf ligt, ook als het personage niets met jou te maken heeft. Zoek dan overeenkomsten. Wat maakt de hoofdpersoon, zelfs de grootste slechterik in jouw ogen, sympathiek?
Stap 2 Schrijf een korte samenvatting van hooguit twee alinea’s van het verhaal dat je wilt vertellen: een synopsis. En bedenk een pakkende (werk)titel.
Stap 3 Zorg voor voldoende research en informatie voor je gaat schrijven. Lees je in, praat met mensen die de persoon of situatie kennen. Bezoek de locaties of achterhaal via Google Maps hoe de plek eruitziet.
Stap 4 Kies een duidelijk vertelperspectief. Vanuit welke persoon beschrijf je het verhaal? Hoe klinkt hij of zij?
Stap 5 Let op de verteltijd: tegenwoordige of verleden tijd. Kies hiervoor bewust maar schrijf zo actief mogelijk. Alsof de lezer erbij is.
Stap 6 Zorg voor een schrijfritme: dagelijks of wekelijks vaste uren op een plek waar geen afleiding is. Denk bij het schrijven niet na over wat anderen ervan zouden vinden. Wees niet beschroomd maar vrijmoedig en durf risico’s te nemen.
Stap 7 Schrijf een aantal uren achtereen zonder te stoppen. Corrigeren en redigeren kan later met hulp van een redacteur.
Stap 8 Verdeel het verhaal in afgeronde hoofdstukken, fases of passages. Die geven houvast. Kies een heldere structuur.
Stap 9 Observeer goed. Hoe ziet het voorwerp eruit, hoe werkt die handeling en hoe bewegen de personages? Beschrijf landschap en gebouwen nauwkeurig en kloppend.
Stap 10 Zoek meelezers: mensen die kunnen wijzen op inhoudelijke fouten, onlogica, inconsequenties en te langdradige saaie fragmenten.
Stap 11 Blijf schaven aan de tekst totdat deze vloeiend en zonder haperingen leesbaar is. Lees het verhaal hardop. Want de lezer wil meegezogen worden. De tekst mag “geen omgevallen boekenkast zijn, ofwel een opsomming van Wikipedia-feiten,” zoals de uitgever van Walburg Pers opmerkt. Maak gebruik van citaten van anderen en van beeldmateriaal, houd dan vanaf het begin de bronnen bij. Dit bespaart je in de laatste fase veel werk.
Stap 12 Vraag en betaal een goede eindredacteur die jouw tekst checkt op stijl- en spelfouten. Zeker wanneer het manuscript vervolgens naar uitgevers gaat. Kies uitgeverijen die bij dit verhaal passen; kijk welke boeken zij in hun fonds hebben. Meestal vragen ze een papieren versie van je verhaal, een korte samenvatting én een begeleidende brief waarin staat wie je bent en waarom jouw verhaal zo bijzonder is.
Zin in meer? Lees het complete schrijfdossier in Zin 4. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.