Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment.
Queen Elizabeth als inspiratriebron
De meesten van ons zijn natuurlijk niet 90 plus. En we zijn in elk geval geen koningin. Toch valt er misschien wel iets te leren van de stijl van Her Majesty Elizabeth II, sinds 1952 (!) koningin van het Verenigd Koninkrijk. Voor het boek God save the Queen, waarin een aantal schrijvers haar licht laat schijnen op allerlei aspecten van de vorstin, mocht ik me in haar garderobe verdiepen en dat was geen straf. Ik weet nu waarom ze als ze aan het werk is liever jurken dan rokken draagt en ritsen verkiest boven knopen: omdat ze zich regelmatig meerdere keren per dag moet verkleden (in 2019 had ze als 93-jarige 295 officiële verplichtingen). Dat de zomen van haar jurken en jassen zijn verzwaard om eventueel opwaaien met alle gênante gevolgen van dien te voorkomen. Dat ze meestal loafers draagt met hakken van precies 5,7 centimeter hoog die ze voor het gemak door haar kleedster laten inlopen, en dat haar handtassen van het luxemerk Launer zijn, hofleverancier sinds 1968. De koningin draagt haar Traviata altijd aan haar linkerarm, zodat ze met haar rechterarm haar core businesses kan uitvoeren: zwaaien, handen schudden en linten doorknippen. In de tas zit niet zoveel: lipstick, mobieltje, zoetjes. De echt nuttige dingen zoals reservepanty’s en een geheel zwarte outfit (mocht er onverwacht een belangrijk iemand komen te overlijden) hebben haar hofdames bij zich (dit nog afgezien van foeragering in de vorm van een fruitcake, gin en rode wijn).
Leermoment
Privé draagt ze voor zover wij weten tweedrokken, degelijke twinsets en zijden of katoenen blouses. Het meest op haar gemak lijkt ze te zijn als ze op een van haar buitens rondbanjert in een waxjas van het oer-Britse merk Barbour en op rubberlaarzen, of als ze paardrijdt, zoals ze tot op de dag van vandaag doet met een sjaal om haar hoofd (vaak een van Hermès). Leuk om te weten, zul je zeggen, maar wat valt hiervan te leren? Zijn wij mensen met een kleedster die onze schoenen voor ons kan inlopen? Was het maar waar. Nee, wat ik interessant vond is dat de koningin op gevorderde leeftijd nog tot een stijlverandering in staat was. Die vond plaats onder de bezielende leiding van haar senior dresser Angela Kelly. In haar boek The other side of the coin (2019) vertelt Kelly hoe het haar nadat ze in 1996 aan het roer was komen te staan van de koninklijke garderobe opviel dat haar werkgever naast de gebruikelijke pasteltinten wel érg veel donkergroen, donkerblauw en donkerrood droeg. Ze vond het een beetje ouwelijk. Haar roklengtes waren ook aan de lange kant, constateerde Kelly, terwijl: ‘The queen had, and still does have, a good figure and excellent legs’. Kon het niet wat eleganter en spannender?
Stijlverandering
Verrassend: de koningin was het met haar eens. Haar roklengtes werden korter, haar jassen getailleerder, haar garderobe kleurrijker. In een kanariegeel setje woonde ze in 2011 het huwelijk van haar kleinzoon William met Kate Middleton bij. Voorlopig hoogtepunt: de neon lime-kleurige outfit die ze – omringd door in neutrale kleuren gestoken familieleden – droeg op de officiële viering van haar 90ste verjaardag. Ze lijkt er echt lol in te hebben.
Moraal van dit verhaal: een stijlverandering is altijd mogelijk. Experimenteer ook eens met jouw stijl. Wie weet heb jij ook excellent legs en kan jouw roklengte best iets korter. Staan de broeken die je zelden draagt jou eigenlijk óók heel goed. Misschien is zelfs zo’n neonroze trui – je ziet ze momenteel overal – wel iets voor je. Als de queen het kan, dan kunnen wij gewone stervelingen het vast ook.
Bekijk de shoptips van Liddie in Zin 1. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.