Reisjournalist en oud-Zin-columnist Iris Hannema (1985) schreef een filosofisch getinte roman over de zoektocht van de intens verdrietige Hebe naar haar stoere, overleden broer Alec in Japan. Iris is afgelopen jaar moeder geworden van een dochtertje en woont in de Franse Alpen met man en twee honden.
Wat inspireerde je tot het schrijven van dit boek?
“Ik wilde graag een boek schrijven over freediven, dat is duiken zonder gasflessen. In de tijd dat ik op Polynesië woonde, was ik duikleraar en kwam ik in contact met fanatieke freedivers. Ik zag daar ook de film Le Grand Blue, de eerste grote film over freediven. Die film vond ik zo ongelooflijk indrukwekkend; het gaat over de uitdaging aangaan. Hoe ver en diep durf je te gaan? Freediven geeft een enorme vrijheid maar de film toont ook de donkere kanten van het onderwaterleven. Zelf zou ik nog geen twee meter onder water zonder masker durven. Ik word al benauwd bij het idee. Er gebeuren ook regelmatig dodelijke ongelukken bij freediven. Voor die donkere kant van het freediven vond ik de perfecte locatie: Japan. Het is mijn favoriete land en ook een land waar je prima alleen kunt reizen maar waar je je wel erg verloren en ongezien kunt voelen. Niemand kijkt je aan. Als je jezelf wilt vinden is dat het ideale land. Lang alleen reizen verandert je. Het dwingt je om afscheid te nemen van wie je was en waar je vandaan komt. Je komt niet meer als de oude terug.”
Hebe had een intense relatie met haar broer. Herken je dat?
“Ik heb zelf geen broer maar ik kan me wel goed voorstellen hoe dat zou zijn. Ik wilde perse geen liefdesrelatie als basis voor mijn roman maar er moest bij Hebe wel genoeg liefde en onduidelijkheid zijn om actie te ondernemen. Hebes broer is omgekomen tijdens het duiken. Bij dat soort ongelukken is het altijd lastig om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Is het een ongeluk, moord of zelfmoord? Hebe wil de waarheid achterhalen en reist in haar eentje haar broer achterna. Ze is ontworteld door de dood van haar broer en het alleen reizen versterkt die ontworteldheid. Dat ongemakkelijke, naakte gevoel wilde ik de lezer meegeven. Wat doet het met je als je beste maatje er niet meer is; wie ben jij dan nog?”
Waarom is deze roman voor Young Adults geschreven?
“Jongeren zijn bij uitstek de generatie die alleen op reis gaat. Ik hoop dat het weer terugkomt. Die ervaring doet zoveel met je! Oudere mensen reizen ook, maar zijn al veel gegronder. Hebe reist zonder telefoon, dat was een bewuste keuze van mij. Als je de hele dag over je telefoon gebogen zit, raak je helemaal niet weg van jezelf. Die telefoon houdt het avontuur op afstand en dat is zo jammer. Ik hoop dat jongeren door mijn boek gaan verlangen naar het pure alleen reizen waar ze kunnen ervaren hoe het voelt om echt weg, echt vrij te zijn.”
Mis je het reizen?
“Nee, ik heb het lang genoeg gedaan en heb op dat gebied geen wensen meer. Het geluk komt nu ergens anders vandaan. Ik werd harstikke verliefd, ben met die man getrouwd en heb de plek gevonden die me past. Die plek is niet locatiegebonden, die plek zijn mijn gezin en mijn twee honden. Bij hen voel ik niet meer die brandende onrust. Het is goed zo.” Schaduwbroer (Leopold, € 17,99)
In Zin 1 staan meer goede boekentips en mooie interviews. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Interview: Margriet de Groot