Op onze smartphone kunnen we sinds afgelopen najaar de CoronaMelder installeren. Waarom is deze app gemaakt, hoe werkt het en hoe zit het eigenlijk met de privacy? SeniorWeb legt het uit.
Waarom is de CoronaMelder gemaakt?
Om het bron- en contactonderzoek van de GGD aan te vullen, is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met het RIVM en de GGD de CoronaMelder gemaakt. Door mensen te waarschuwen voor een mogelijke besmetting hoopt het ministerie de verspreiding van corona onder
controle te krijgen.
Hoe werkt de app?
De app werkt via de bluetooth-functionaliteit op je smartphone. Aan de hand van de sterkte van het bluetooth-signaal wordt bepaald hoe dichtbij je bij andere app-gebruikers in de buurt bent geweest. Ben je langer dan vijftien minuten in de buurt geweest van iemand die de app ook gebruikt en die besmet blijkt te zijn met het virus, dan ontvang je een bericht. In dit bericht lees je wanneer je contact hebt gehad met deze persoon. Wie deze persoon is en andere persoonlijke informatie wordt niet doorgegeven. Ben je zelf besmet met het virus dan kun je dit aangeven in de app. Mensen die bij je in de buurt zijn geweest, ontvangen hier dan een melding van en kunnen hun eigen gezondheid in de gaten houden.
Hoe zit het met de privacy?
Omdat de app alleen gebruikmaakt van bluetooth en er geen gegevens over de identiteit van de gebruikers wordt gedeeld, hoef je niet bang te zijn voor je privacy. De app deelt geen locatiegegevens, telefoonnummers of andere contactgegevens. Wie of waar je de besmette persoon precies bent tegen gekomen, zul je dus nooit weten. Alleen het aantal dagen geleden dat je met een besmet persoon in contact bent geweest wordt vermeld.
Meer weten?
Meer weten over het gebruik van de CoronaMelder? Lees verder in het artikel ‘Hoe werkt de CoronaMelder?’