Sinds de coronacrisis slapen veel mensen slechter. Wij hebben uitgezocht in welke houding je het beste slaapt. Op de keper beschouwd is slapen op de rug het meest ontspannend voor het lichaam. De kans op snurken neemt alleen wel toe en dat is vervelend. Een te hoog kussen zorgt bovendien voor grote druk op de nek- en rugwervels, met hinderlijke klachten als gevolg. De meeste mensen (ongeveer 75%) ligt op de zij, vaak met de benen licht opgetrokken. Dit vermindert het gesnurk, net als slapen op je buik. Maar deze slaaphoudingen kunnen andere nadelen hebben. De druk op de spieren en weefsels is groter omdat het gewicht over minder oppervlakte wordt verdeeld. Schouders kunnen in de knel raken, waardoor nekklachten ontstaan.
Verkeerd
Volgens slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof brengen we bijna veertig procent van onze slaapuren in een verkeerde houding door. Met behulp van de SlaapIDsensor (een kastje dat patiënten mee naar bed nemen) analyseert hij slaapgedrag en slaaphouding. “Verrassend vaak blijkt de slaapsituatie een rol te spelen in lichamelijke klachten van een patiënt,” zegt hij. “Met een goed hoofdkussen of het juiste matras zijn die problemen snel opgelost
Drie slaapverwekkende tips
1. “De wijze waarop we slapen is eigenlijk een vertaling van wat we overdag meemaken,” zegt slaapexpert Merlijn van de Laar. “Een onrustige dag vertaalt zich vaak in een onrustige nacht. Vooral stress is killing. Plan daarom meer
pauzes in. Gewoon een paar keer per dag een minuut of tien niks doen. Een kort middagdutje is ook zo gek nog niet. Onthaasten kan de oplossing zijn voor verstoorde nachtrust.”
2. “Als je vaker wakker wordt in de ‘lichte stukjes’ van de slaap, kan het zijn dat je slaapdruk te laag is. Je kunt dan een ‘slaaprestrictie’ toepassen; je gaat net zo lang in bed liggen als de tijd die je daadwerkelijk slaapt. Soms betekent dit dat je niet acht, maar bijvoorbeeld zes uur op bed ligt. Het is beter om een goede slaapkwaliteit te hebben dan om veel tijd in bed door te brengen. In de meeste gevallen neemt het doorslaapprobleem af en krijg je een rustiger nacht.”
3. Ban social media! Psycholoog Pieternel Dijkstra weet er alles van. “Social media zijn ontzettend leuk,” zegt ze, “maar als je er te lang mee doorgaat, verstoren ze de nachtrust. Normaal gesproken worden de stresshormonen die je overdag hebt opgebouwd ’s avonds weer afgebroken. Maar spelletjes en digitaal netwerken zorgen eerder voor meer stresshormonen dan voor minder.” Het blauwe licht van de smartphone of tablet zorgt ervoor dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. “Het slaperige gevoel blijft uit, waardoor we later in slaap vallen en onrustiger slapen. Met vermoeidheid en concentratieproblemen als resultaat. Sommige mensen worden er zelfs neerslachtig van.”
Meer slaapverwekkende weetjes:
37% van de mensen heeft maandelijks een lucide droom, een droom waarbij je bewust bent dat je droomt.
27% van de mensen computert voor het slapen gaan.
Ochtendmensen bewegen graag. Ze rennen bij wijze van spreken naar de douche of ze gaan meteen een blokje om. Avondmensen hebben daar meer moeite mee. Ze blijken de dag vaker zittend door te brengen.
30% van de mensen die met een huisdier in bed ligt, wordt minimaal 1 keer per nacht wakker.
Eénderde van de Nederlanders slaapt minder dan zes uur per nacht en dat is veel te te kort.
Tekst: André Bisschop
John Huiskes zegt
Over het slaap artikel nog een aanvulling, het in bed vasthouden van de linker of rechter duim bevordert het in slaap vallen, dit is afkomstig uit Jin Shin Jyutsu en is een gratis tip. Het regelmatig vasthouden van de duim vermindert piekeren!