Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: modest fashion
Flinke decolletés
Een tijdje geleden kwam de dochter (25) van een vriendin de dvd-box van Gooische Vrouwen ophalen. “Is dat nog leuk?” vroeg ik, mijn eigen ervaringen met het ooit zo verslavende Sex and the City voor ogen – die serie heeft de tand des tijds niet best doorstaan. “Is het niet erg gedateerd?” Lotje schudde haar hoofd. “Valt mee, hoor,” antwoordde ze. “Alleen aan de decolletés zie je dat het van lang geleden is.” Dat was niet het eerste waaraan ik had gedacht maar ik begreep wel onmiddellijk wat ze bedoelde. In de jaren nul liep ook ik – veertiger – rond in jurken en tops met flinke decolletés, en dan zonder zedig kanten hemdje eronder zoals toen ik nog een dertiger was. Het had iets stoers, herinner ik me. Ik maakte me destijds drukker om het verval van mijn knieën dan dat van mijn in fraaie lingerie verpakte borsten. Fast forward naar 2020. Tegenwoordig zijn mijn tops tamelijk hooggesloten, en zo niet, dan draag ik er vaak een coltruitje onder. Mijn rokken zijn meestal lang, mijn broeken wijd. Check, check, dubbelcheck: het lijkt wel alsof ik me modest kleed!
Modest fashion
Dat zou best kunnen, want modest fashion is nu al een paar jaar een grote trend. Met de term wordt bedoeld: losvallende, bedekkende kleding die niet veel huid toont. Van oudsher werd deze stijl vooral gedragen door vrouwen die zich vanwege religieuze voorschriften willen bedekken. Onder invloed van zelfbewuste moslima’s op Instagram is het allemaal een stuk modieuzer geworden. Deze dames laten overtuigend zien dat bedekkende kleding niet saai en kleurloos is, integendeel: aan kleur geen gebrek en losvallende kleding blijkt heel elegant en zelfs (onbedoeld?) sexy te kunnen staan. Zie bijvoorbeeld het Instagramaccount van de Rotterdamse stylist Meryem Slimani (@meryemsfirst), die haar behoofddoekte moeder Najate Leklye (67) als een soort streetwear-model gebruikt. Veel hipper en kleurrijker wordt het niet!
Maatschappelijke ontwikkelingen
De trend is ook allang niet meer alleen voor gelovige vrouwen. Dat begon met het modemerk The Row, van de ooit als kindsterretjes bekend geworden Amerikaanse tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen. Al ruim tien jaar brengen zij ruimvallende, lichaamsvormen grotendeels negerende kleding. Ook maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol bij de populariteit van modest fashion. In het post-#metoo-tijdperk willen vrouwen zich onttrekken aan de male gaze en dat doen ze onder meer door kleren te dragen die er niet per se op uit zijn om de andere sekse te behagen. Een ruimvallend pak geeft aan: mijn lichaam is van mij en ik draag wat ik wil. Zie tienerster Billie Eilish, wier kleding haar lichaam altijd bedekt.
Vrije keuze
Tot slot was het na alle decolletés en skinny jeans modegewijs ook gewoon weer eens tijd voor iets anders. En dus hebben alle grote modemerken, van Chanel tot H&M, nu modest fashion in hun collecties. Daarmee is er keus genoeg. Er gaan miljarden om in deze modetak, begreep ik op de interessante recente tentoonstelling Modest Fashion in Stedelijk Museum Schiedam; er zijn Modest Fashion Weeks in Istanbul, Londen en zelfs in Amsterdam. Modest fashion hoeft niet onderdrukkend te zijn, leerde ik ook in Schiedam, en is evenmin per definitie een symbool van toenemende preutsheid. Het is juist heel bevrijdend om te dragen wat je wilt – het moet natuurlijk altijd een vrije keuze zijn.
Toegegeven: de hoofddoek zal niet voor iedereen zijn en met een decolleté op z’n tijd is niks mis. Maar niet te strak of te kort, de minder fraai wordende lichaamsdelen handig buiten beeld – dit is toch een trend waarmee ook wij juist nu iets kunnen?
Nooit meer een aflevering van Liddie missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.