Waar blijft de tijd? Jana vraagt het hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960)
Tijd vliegt
Hoe komt het toch dat de jaren steeds sneller lijken om te vliegen? Vroeger duurden mijn zomervakanties eindeloos, nu is een heel jaar zo voorbij en is het ineens de jaren twintig!
Jana (1957)
Beste Jana,
Interessante vraag, niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn meerdere redenen voor. Sterker nog, hier zijn boeken over volgeschreven, door onder anderen psycholoog Douwe Draaisma. Het heeft alles te maken met het geheugen. Naarmate je ouder wordt, maak je steeds minder vaak iets voor de eerste keer mee – wat maakt dat gebeurtenissen minder saillant zijn en daardoor minder kans hebben om te beklijven. Dus een remedie zou kunnen zijn om voldoende afwisseling in je activiteiten te houden. Altijd naar dezelfde plek op vakantie gaan bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat in je geheugen meerdere vakanties in elkaar kunnen gaan overlopen. Ik denk dat ook een verslechterend geheugen bij het ouder worden een belangrijke rol speelt. Dus los van de vraag of wat je meemaakt opmerkelijk of uniek is.
Flarden
Neem bijvoorbeeld een etentje met vrienden. Vroeger – lang geleden – wist ik me vrij lang na afloop nog wel te herinneren wat er op zo’n avond besproken was, wie wat zei. Tegenwoordig ben ik al blij als ik een paar weken later nog de sfeer van de avond kan terughalen. Zo’n avond wordt dan in feite gereduceerd tot een paar flarden. Geen wonder dat als je terugkijkt het nauwelijks meer opvalt en alles heel snel lijkt te gaan. Weinig aan te doen, hoort bij de normale veroudering. Een dagboek bijhouden helpt natuurlijk wel, al was het maar door de extra inprenting bij het opschrijven.
Wat vind jij?
Heb jij dezelfde ervaring als Jana? Hoe pak jij dat aan? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen lees je in de nieuwe Zin. Nu in de winkel of hier te bestellen.