Al leeft Mark Davids (1972) in een interieur dat we kennen van onze ouders of zelfs grootouders, hij is wars van wat hij ‘valse nostalgie’ noemt: verlangen naar vervlogen tijden. Deze true gentleman heeft zo zijn eigen beweegredenen voor zijn bijzondere levensstijl.
Alles origineel
“Mijn liefde voor de periode 1880-1945 is begonnen met een documentaire over Rotterdam in de jaren 30. Ik zal een jaar of 23 zijn geweest. Die filmbeelden vond ik werkelijk fantastisch: de auto’s op straat, de kleding van de mensen, de muziek. Ik wilde er meteen meer over weten. Ik begon wat dingen te kopen, oude spulletjes uit die tijd. Hiervoor struinde ik allerlei vlooienmarkten en tweedehandswinkeltjes af. Vooral het Waterlooplein was favoriet. Uiteindelijk woon ik nu in een jaren 20-huis met dito interieur. Zelfs de stopcontacten heb ik vervangen door originele exemplaren uit die tijd.”
Stijlvol
“Eigenlijk heeft alles wat ik doe een connectie met die tijd. De meesten van mijn vrienden delen mijn belangstelling. Niet iedereen heeft die levensstijl zo ver doorgetrokken als ik maar toch. We luisteren naar muziek, bezoeken rommelmarkten en gaan in stijl naar feestjes. Mijn eerste feestje was trouwens in Duitsland. De vintagebeweging was hier nog niet in opkomst en ik keek mijn ogen uit naar die prachtig stijlvol geklede mensen. Dat is ook wat ik zo waardeer aan die tijd: mensen deden moeite om zich te kleden naar de gelegenheid. Als ze uitgingen, gingen ze écht uit! Nu gaan mensen gewoon in een spijkerbroek naar het theater. Dat was toen ondenkbaar. Die aandacht voor detail zie ik terug in de architectuur: de art deco, de Amsterdamse school. Prachtig! Tegenwoordig is alles zo functioneel, zonder sjeu.”
Vintage
“Mijn vriendin leeft ook geheel volgens deze stijl, dat delen we samen. Samen naar oude films kijken, samen naar kleding zoeken, over vintage praten of vakantie houden in mooie art-decohotels, museum en tentoonstellingen bezoeken, eten in restaurants in de stijl van 1900 tot 1950. Echt alles staat in het teken van de nostalgische levensstijl, we doen geen hedendaagse dingen. Toch verlang ik niet naar die tijd. Ik zal nooit zeggen dat ik ín die tijd
leef; ik zeg liever dat ik vólgens die tijd leef.”
Gelijkgestemde
“Natuurlijk heeft de huidige tijd ook zo zijn voordelen. Neem het internet. Dat stelt mij in staat om contacten te onderhouden met gelijkgestemden in Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland. En als ik oude films wil kijken, ben ik ook aangewezen op het internet. Samen met juffrouw Jo startte ik Club Interbellum, genoemd naar de periode tussen de twee wereldoorlogen. We hebben onze eigen pagina op Facebook en tellen ruim 700 leden. Dat kán dus in deze tijd. Ik heb dan ook niet het gevoel dat alles vroeger beter was. Alle tijden hebben voor- en nadelen.”
Nieuwe werelden
“Naast de mooie dingen van de jaren 20 en 30 was er ook veel armoede. Ik zet mij dus niet af tegen de huidige maatschappij; ik heb er zelf gewoon niet veel mee. De jaren 20 en 30 inspireren mij nu eenmaal enorm. Ik haal voldoening uit het verzamelen van oorspronkelijke spullen. Ook lees ik veel over die tijd, die op zijn manier zo revolutionair was dat het een onuitputtelijke bron van informatie is. Zo blijf ik dingen leren en tegenkomen; dat opent nieuwe werelden voor mij.”
Mark is medewerker Veiligheidszaken bij het Rijksmuseum. Meer weten? Thetruegentleman.nl
Lees meer
Ook Birthe, Ben en Juffrouw Jo omringen zich elke dag met het verleden. In kleding, interieur en werk. Lees hun interview in Zin 2. Nu in de winkel of bestel het nummer hier online.
Productie & tekst: Calista van Amerongen. Foto Chantal Ariëns
Hennes Mol zegt
Ik ( Hennes ) ben ook besmet met dat dertigerjaren virus en wil graag kennis maken
met de club interbellum