Niks één avondje oliebollen eten en proosten met champagne. In China duurt Oud & Nieuw 15 dagen, inclusief drakendansen en veel vuurwerk. Maar dit feest staat ook bol van de symboliek, gebruiken en tradities.
Wanneer is het?
Chinees Nieuwjaar begint elk jaar op een andere dag. Die exacte dag wordt bepaald aan de hand van de maankalender en ligt tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op 25 januari. Overigens niet in het jaar 2020, volgens de Chinese kalender gaan we dit weekend het jaar 4717 in.
Jaar van de Rat
Elk jaar staat in het teken van een dier uit de Chinese dierenriem. Deze keer staat de Rat centraal. De Rat is het eerste teken van de 12 dieren van de Chinese astrologie daarom wordt 2020 beschouwd als een jaar van een nieuw begin. Mensen die in het jaar van de Rat zijn geboren (1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020) worden gezien als moedig en ondernemend. Ze zijn zorgzaam, charmant en hebben een levendige verbeelding. Verder is geld, status en macht belangrijk voor ze.
Familiefeest
Hoe ver je ook van huis bent, iedereen doet hun uiterste best om met de hele familie het Nieuwjaarsdiner te beleven. Daarom is het in de dagen voor het Chinese Nieuwjaar een ware volksverhuizing. Om het nieuwe jaar te beginnen moet je het oude jaar goed afsluiten. Dit doe je door schulden af te lossen. Het huis krijgt een grondige poetsbeurt en wordt versierd. Ook hangen er spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.
Rood
De kleur rood staat centraal tijdens Chinees Nieuwjaar. Er worden nieuwe roodkleurige kleren gekocht, cadeautjes krijgen rood inpakpapier en overal zie je rode slingers en lampionnen hangen. De rode kleur zou het mensetende dier Nian moeten verdrijven. Hij probeert rond Oud en Nieuw huizen binnen te dringen. Maar dit beest is bang is voor rood en hard lawaai. Ondanks Nian laat iedereen om middernacht zijn ramen en deuren openstaan. Zo kun je 2019 naar buiten laten waaien en 2020 binnen laten komen.
Vrolijke dans
Op Nieuwjaarsdag komen mensen bijeen om de grote optochten te bekijken. Verkleed als draak of leeuw voeren ze een dans uit om de boze geesten weg te jagen. Wees tijdens de festiviteiten wel voorzichtig want als je iets laat vallen of breekt, brengt dat ongeluk. Op de 15de dag van het Chinese nieuwe jaar, 8 februari wordt de feestperiode afgesloten met een lantaarnfestival. Op het menu staat dan tangyuan in suikersoep en hangen families lampionnen voor hun deur.
Nederlands feestje
Enthousiast geworden? Ook in ons land wordt het het Chinese nieuwe jaar gevierd in steden met zogenoemde Chinatowns. Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hebben zaterdag 25 januari optochten met leeuwen- en drakendansen en natuurlijk vuurwerk.
Foto boven: Coward_lion