Trek je wandelschoenen aan en stap de natuur in. Daar knap je niet alleen fysiek van op, je krijgt ook mentaal een boost. Wij hebben een prachtwandelingen uit het boek De mooiste boswandelingen van Nederland (van natuurmagazine Roots) voor je geselecteerd.
8,2 of 12 KM
Het is een klein mirakel: de Stippelberg in Noord-Brabant is een riant bosgebied met de omvang van ongeveer vijftienhonderd voetbalvelden waar bijna niemand wandelt. Toch biedt het veel: er is een landgoed met ruime lanen, een uitkijktoren en er leven veel reeën en dassen.
Start- en eindpunt: parkeerplaats Natuurmonumenten tegenover boswachterswoning aan Stippelberg 1, De Rips (NB).
OV: tussen station Helmond en Boxmeer rijdt bus 23. Uitstappen halte ‘Boswachterij’, De Rips. Het startpunt ligt bij de bushaltes.
Parkeren auto: zie Start- en eindpunt.
Honden: aangelijnd toegestaan.
De route
1 Loop vanaf de parkeerplaats naar de autoweg. Steek de (drukke) weg RD over en ga grindweg op langs woning. Wandel langs de houten slagboom en volg grindweg, Ledeboerlaan. Houd op Y-splitsing rechts aan (naar links is privéterrein). Sla 1ste pad RA (blauwe markering). Op T-splitsing LA (blauwe markering) coniferenlaan in. Net na straatnaambordje Begrafenislaan op kruising LA.
2 Op kruising met grindweg en bij KP 38 RD. Sla 1ste pad (bij houten hekken bij overgang beek) RA. Op kruising LA, Villaweg. Op kruising met brede zandweg RD.
3 Op kruising RA, klaphek door. Volgende kruising RA en na circa 100 m LA vlonderpad op. Na vlonderpad weer bospad volgen. Op kruising RD smal paadje nemen dat een boog naar rechts maakt. Op T-splitsing LA. Net na bankje (hier gaat een pad naar links) RD.
4 Op T-splitsing RA, zandweg langs raster. Klaphek door en op kruising LA. Op kruising bij KP 10 RD klaphek door. Wanneer pad scherp afbuigt naar links RA klaphek door. Volg pad over heide. Na klaphek RD. Dan volgt een stukje bos en weer een klaphek. Volg paadje over heide.
5 Direct na klaphek bij KP 18 op Y-splitsing LA (rechts staat uitkijktoren De Stip). Op T-splitsing LA. Pad maakt scherpe bocht naar rechts, dit pad heet hier De Wal. Op kruising (bij begin bosrand aan linkerzijde) LA langs houten slagboom. Pad buigt scherp naar rechts.
6 Voor de korte route: op kruising RA. Na slagboom op T-splitsing LA. Volg op kruising pad met bocht naar rechts. Op kruising (links is de coniferenlaan / Begrafenislaan) RD. Op kruising met grindweg en KP 38 LA. Volg weg terug naar startpunt.
Voor de lange route: op kruising RD. Sla 1ste pad (op hoek van akker) LA. Sla bij KP 37 RA, asfaltweg. Sla 1ste pad LA, graspad, langs paaltje met groene bordje met daarin gele driehoek. Volg deze markering tot aan autoweg.
7 Steek (drukke) autoweg en fietspad RD over en volg pad parallel aan fietspad. Bij KP 36 RD. Einde RA verharde weg op en op rotonde LA ri. ‘Natuurpoort’. Bij infopaneel ‘Brabantse Natuurpoort’ RA bospaadje. Op kruising RD (rode markering). Op T-splitsing LA (rode markering). Loop naar asfaltweg.
8 Steek asfaltweg RD over en volg bosweg (rode markering). Alsmaar RD tot aan bankje en houten hekwerk. Ga hier RD zigzag-hek door en houd schuin RD (rode markering) aan, Bergweg.
9 Op kruising (stop volgen rode markering) LA. Op Y-splitsing rechts aanhouden.
10 Op Y-splitsing LA. Je passeert links een uitzichtpunt met bankje. Op T-splitsing RA. Alsmaar pad volgen tot T-splitsing. Sla hier LA en negeer even later het pad naar links. Op kruising RD. Op vijfsprong ook RD. Net voor houten slagboom RA. Aan het einde op T-splitsing RA en kort daarna LA brugje over naar parkeerplaats.
Natuurhotspots onderweg
Coniferenlaan. Donker, dreigend, indrukwekkend. Dat is de coniferenlaan die aan het begin van de wandeling opduikt. Dat aan het einde van het laantje een straatnaambord staat met de naam Begrafenislaan, past helemaal bij de sfeer van dit laantje.
Middelste bonte specht. Kijk goed om je heen, let vooral op oude eiken. Misschien zie je het rood op de kop van een middelste bonte specht oplichten tussen de bomen. Vergeleken met de grote en kleine bonte specht is het de meest zeldzame. Hij eet insecten, rupsen en bessen.
Stippels. Waarom het gebied Stippelberg heet, wordt duidelijk als je de verbindingsweg tussen De Rips en Milheeze oversteekt naar de westkant. Links en rechts van een slingerpad liggen heuveltjes begroeid met bomen. Alsof je langs miniatuurbergen wandelt. Lang geleden bestond het landschap uit heide en stuivend zand. Dat zand vormde stuifduinen – stippels genoemd – die later zijn beplant met naaldbomen.
Amerikaanse eik. In Noord-Amerika is de Amerikaanse eik niet alleen geliefd vanwege de rode bladeren in de herfst, ook het hout is populair. Precies dat is de reden waarom deze boom ooit is aangeplant rond het landhuis. Toch wordt hij uitgedund, want de biodiversiteit op een inheemse eik is vele malen groter.