Vlaanderen, dat is altijd een goed idee, maar deze winter zeker. Bijzonder sfeervol zijn de iconische steden Brussel en Antwerpen. Nog even in het teken van Pieter Bruegel. Er is van alles te beleven, maar Zin geeft een paar gouden tips.
Brussel
In Vlaanderen wordt al bijna een heel jaar lang het leven gevierd van de kunstschilder Pieter Bruegel de Oude. Nog niets van meegekregen? Dit is dé kans om dat alsnog te beleven.
Wie was die schilder? Vooral bekend van zijn landschapschilderijen en dorpstaferelen. Misschien ken je zijn Dulle Griet, de Boerenbruiloft of de Toren van Babel? Bruegel leefde tot 1569. Onze zuiderburen staan dus stil bij de 450ste verjaardag van zijn dood. Hij werd geboren in de buurt van Breda, maar woonde onder andere in Brussel (waar hij ook werd begraven) en in Antwerpen. Naar die twee Vlaamse steden gaat onze trip.
De Hallepoort
Hoe leefde hij? Dat gaan we zien in het oudste niet religieuze gebouw in centraal Brussel, de Hallepoort. Daar is de expositie Back tot Bruegel te beleven. Je kunt er de geschiedenis uit die tijd ontdekken met een combinatie van geavanceerde technologie en bijzondere kunstvoorwerpen. Door de ‘virtual reality’-zoeker kun je het Brussel uit de zestiende eeuw bekijken. En op het dak van de Hallepoort heb je een geweldig uitzicht over de stad!
Veelzijdig
Bruegel is veelzijdig. Hij schilderde niet alleen veel, maar in zijn tijd was hij vooral bekend door zijn zwart/wit tekeningen, uiterst gedetailleerde prenten. Ze hangen – tot 16 februari 2020 – prachtig in de Koninklijke Bibliotheek van België, aan de Kunstberg vlakbij station Brussel Centraal. The world of Bruegel in Black & White.
Hip lunchen
Lekker lunchen of een drankje doen, kan dicht in de buurt, in een hip pop up restaurant. In het Dynastiegebouw aan de Kunstberg zit Plein Public. Een ‘shared dining’ concept met gerechten geïnspireerd op het 16e-eeuwse Vlaanderen maar dan in een eigentijdse setting.
Spectaculair
Onder hetzelfde dak bevindt zich de expositie Beyond Bruegel, waar je je kunt onderdompelen in Bruegel. Dat kan nog tot eind januari 2020.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het is een bijzondere digitale kunstbeleving van het leven en het werk van Bruegel. Spectaculair is de 360-projectie van elementen uit zijn schilderijen. Je loopt als het ware in zijn landschap en ziet de sneeuwvlokjes om je heen dwarrelen en de vogels rondvliegen. Nog meer winterse tips in Brussel vind je hier.
Lekker eten in Brussel?
De redactie van Zin tipt
• De gastentafel bij Les Filles bestaat uit een uniek menu dat elke dag varieert volgens de seizoenen, het marktaanbod en de inspiratie van de dag.
• Heerlijke ramen noodles serveren ze bij Umamido.
• En nog een paar leuke plekken vind je hier.
Antwerpen
Van Brussel naar Antwerpen is maar een half uur met de trein. De aankomst op het Antwerpse station is betoverend, zo een mooie stationshal. Iets langer reizen is het met de auto, omdat het veel tijd kost het centrum van Antwerpen binnen te komen.
Madonna & Griet onder één dak
Tot eind december 2020 is in Museum Mayer van den Bergh een bijzondere expositie te bewonderen, Madonna ontmoet Dulle Griet. Centraal (aan het begin en aan het eind van de expositie) staan de schilderijen van twee verzamelaars die oog hadden voor échte meesterwerken. Fritz Mayer van den Bergh kocht De Dulle Griet van Pieter Bruegel voor slechts 488 Belgische frank op een veiling in Keulen. En Florent van Ertborn deed een geniale vondst met de mysterieuze Madonna van de schilder Fouquet. Voor deze tentoonstelling zijn deze schilderijen (en vele anderen) samengebracht.
Even zitten
Lekker lunchen kan vlak in de buurt. Bij Local Store aan de Everdijstraat. Erg leuke sfeer! Ontbijten kan er ook. En koffie drinken. Behalve dat is Local Store een winkel. Er zijn kaarten te koop, blikjes thee, planten.
Maar Antwerpen heeft nog meer leuks. Bekijk het hier.
Foto bovenaan: Visit Flanders