De collega van Marjan loopt de kantjes ervan af. Hoe pakt ze dit aan? Zin’s columnist hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) beantwoordt de vraag van Marjan.
Oneerlijk
Mijn collega en ik hebben dezelfde functie maar zij loopt de kantjes ervan af. Ze vertrekt regelmatig eerder naar huis, neemt lange lunchpauzes en appt en shopt er online op los. Mijn baas is hooguit een uur of tien per week op kantoor en heeft hier geen zicht op. Ik ben zelf een harde werker en dit voelt oneerlijk. Hoe kan ik dit aan hem vertellen?
Marjan (1964)
Beste Marjan,
Het is inderdaad oneerlijk, maar als ik je baas was zou ik je met dit verhaal toch eerst terugsturen naar je collega. Met de suggestie om het met haar te bespreken en pas terug te komen als je er niet uitkomt, maar dan samen. Mocht je collega weigeren om het met jou te bespreken of om het samen met je baas te bespreken, dan kondig je bij haar aan dat je zelf naar je baas stapt. Meestal kan de lucht geklaard worden als je zelf met haar bespreekt wat je dwarszit, hopelijk hoeft het niet te escaleren tot aan je baas.
Wat vind jij?
Bevond jij je weleens in een vergelijkbare situatie als Marjan? Wat deed je toen? Of hoe zou jij deze situatie aanpakken? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen lees je in de nieuwe Zin. Nu in de winkel of hier te bestellen.
Fee Bos zegt
Ik ben naar een andere baas gegaan met andere collega’s, die beter bij mijn manier van werken passen. Mijn arbeidsomstandigheden zijn verbeterd, heb plezier in mijn vak terug en zelfs een hoger salaris. De oude baas baalt nu, dat ie opgescheept zit met mijn ex-collega en op zoek moet naar een nieuwe werknemer.