Verslavende pijnstiller
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terugdringen. Het aantal mensen dat dit soort sterke medicatie slikt, groeit snel. Waren er in 2008 nog ‘maar’ 93.000 gebruikers van oxycodon, in 2018 waren dat er al 485.000. Het aantal mensen dat fentanyl nam, steeg in dezelfde periode van 65.000 naar 111.000. Hoewel de middelen effectief werken tegen pijn, zijn ze ook heel verslavend, met alle problemen van dien. Vandaar dat oxycodon ook wel ‘de nieuwe heroïne’ wordt genoemd. Bruins heeft nu een groep artsen, apothekers en andere deskundigen gevraagd na te denken over hoe die explosieve groei in het gebruik kan worden gestopt.
Oxycodon -overdosis
Met het groeiende aantal gebruikers neemt ook het aantal vergiftigingen door de zware pijnstiller oxycodon toe. Patiënten die te veel slikken, kunnen ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken of zelfs overlijden. In 2018 werd 424 keer een mogelijke overdosis met oxycodon gemeld bij adviescentrum Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2017 waren dat er 280 en in 2008 kwam het op 43. Het aantal vergiftigingen is in tien jaar tijd dus vertienvoudigd.
En meer gezondheidsnieuws:
Maandelijkse malaise
Niet kunnen sporten, je ziek melden of alleen maar in bed kunnen liggen. En dat elke maand weer. Maar liefst een derde van alle vrouwen kan tijdens hun ongesteldheid niet normaal functioneren. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen onder ruim 42.000 Nederlandse vrouwen. Hun belangrijkste klachten: heftige buikpijn, rugpijn, vermoeidheid en psychische malaise. De helft van hen praat daar niet over. Dat kan gevaarlijk zijn, aldus gynaecoloog en onderzoeksleider Bertho Nieboer. Zorgverleners kunnen achterliggende aandoeningen daardoor namelijk over het hoofd zien. Je hoeft volgens hem heus niet op elk verjaardagsfeestje al je menstruatieperikelen in de groep te gooien. Maar als je echt veel last hebt, is dat niet normaal en kun je het daar dus beter wél over hebben.
Mag het iets zachter?
Of we nu met oortjes in muziek luisteren, podcasts afspelen of filmpjes kijken, de meesten van ons hebben geen idee dat dat gehoorschade kan geven. Ja, dus óók gesproken programma’s. Het gaat immers om het volume waarmee je dat doet. Het advies is om het geluid nooit harder te zetten dan 88 decibel, oftewel twee derde van de totale volumebalk op het apparaat. Tip: veel telefoons van na 2013 hebben een volumebegrenzer. Als je die aanzet, krijg je elk half uur een waarschuwing als je gedurende die tijd naar meer dan 85 decibel hebt geluisterd.
Karig met kurkuma
Veel vrouwen met hormoongevoelige borstkanker slikken langere tijd het geneesmiddel tamoxifen. Het Erasmus Medisch Centrum waarschuwt hen nu om voorzichtig te zijn met kurkumatabletten. Sommige patiëntes gebruiken die als aanvullende alternatieve behandeling. Uit onderzoek van het Erasmus blijkt echter dat kurkumatabletten de werking van tamoxifen kunnen verminderen.
Nog nooit zo tevreden
Bijna negen op de tien volwassenen waren in 2018 tevreden over hun leven, aldus onderzoek van het CBS. Meer dan de helft, 56 procent, was vorig jaar optimistisch over hoe het in Nederland gaat. 35 procent was juist pessimistisch en vond dat het met Nederland in meer of mindere mate de verkeerde kant op ging, ouderen vaker dan jongeren. De overige 8 procent wist het niet. Eerder becijferden de Verenigde Naties al dat Nederland op de vijfde plek staat van gelukkigste landen ter wereld. Ons land stond nog nooit zo hoog. Finland voert de lijst aan.
Onder redactie van: Marte van Santen.
In Zin 8 staat véél meer gezondheidsnieuws. Nu in de winkel of bestel het nummer hier.